Επίσημο: Ημερομηνία αίτησης για Market Pass – Τα πρώτα ΑΦΜ
Market pass: Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων δικαιούχων του market pass η οποία θα ολοκληρωθεί τμηματικά σύμφωνα με το λήγοντα ψηφίο του ΑΦΜ τους. Η οικονομική ενίσχυση θα καλύπτει το 10% της αξίας αγοράς τροφίμων , θα έχει διάρκεια 6 μηνών, ενώ η πρώτη πληρωμή […]

Market pass: Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων δικαιούχων του market pass η οποία θα ολοκληρωθεί τμηματικά σύμφωνα με το λήγοντα ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Η οικονομική ενίσχυση θα καλύπτει το 10% της αξίας αγοράς τροφίμων , θα έχει διάρκεια 6 μηνών, ενώ η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω ψηφιακής κάρτας, είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού στο τέλος του ίδιου μήνα.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του Market Pass.
Mπορεί ο πληθωρισμός να έχει πατήσει φρένο, και στην Ελλάδα να προσγειώθηκε στο 7,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρόλα αυτά, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να καλπάζουν σε όλη την Ευρώπη, καθώς καταγράφεται ετήσια άνοδος 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα.
Market pass: Έξτρα ενίσχυση
Τα αναλυτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου αναμένονται αύριο και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Το επίδομα ακρίβειας για τα τρόφιμα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά θα είναι για 6 μήνες, με στόχο την κάλυψη του 10% των μηνιαίων εξόδων των νοικοκυριών σε επιχειρήσεις εμπορίου τροφίμων. Η πρώτη πληρωμή αναμένεται, μάλιστα, να γίνει σε περίπου ένα μήνα.
Για την νέα οικονομική ενίσχυση, βέβαια, υπάρχουν κριτήρια και προϋποθέσεις. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού.
1) Τι λαμβάνεται ως νοικοκυριό
Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη. Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.
Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξι.
Market pass: Τα ποσά ενίσχυσης
● Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
● Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
● Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
● Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
● Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
● Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
● Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
● Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία
3) Πώς δίνεται το ποσό ενίσχυσης
Τα παραπάνω ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα (αίτηση μέσω gov.gr) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων (παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, διάφορα καταστήματα τροφίμων). Η πρώτη καταβολή θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου ενώ οι επόμενες θα γίνονται την πρώτη εβδομάδα του κάθε επόμενου μήνα.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών αλλά ο δικαιούχος μπορεί να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί δηλαδή και εκτός των καταστημάτων τροφίμων.
Market pass: Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης
Για να λάβει κάποιος το επίδομα θα ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
– Έως 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και ακίνητη περιουσία έως 250.000€.
– Έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού και ακίνητη περιουσία έως 400.000€.
Αναλυτικά το εισόδημα όριο ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού
– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Έως 16.000 ευρώ
– Ζευγάρι χωρίς παιδιά: Εως 24.000 ευρώ
– Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί: Έως 21.000 ευρώ
– Ζευγάρι με ένα παιδί: Έως 29.000 ευρώ
– Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: Έως 26.000 ευρώ
– Ζευγάρι με δύο παιδιά: Έως 34.000 ευρώ
– Τρίτεκνη οικογένεια: Έως 39.000 ευρώ
– Οικογένεια με 4 παιδιά: Έως 44.000 ευρώ
Έρχεται η νέα κάρτα ανεργίας στο «πορτοφόλι» του gov.gr, τα επιδόματα με ένα κλικ
Ποδαρικό» στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, κάνει σήμερα η νέα Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ.
Ψηφιακά διαθέσιμη από σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 η νέα Κάρτα Ανεργίας της ΔΥΠΑ στην εφαρμογή του Gov.gr, Wallet. Από σήμερα καταργείται η έντυπη μορφή της κάρτας ανεργίας, η οποία θα είναι πλέον διαθέσιμη ψηφιακά από την εφαρμογή του Gov.gr, Wallet.
Στην digital μορφή της, η κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη και θα ενημερώνεται καθημερινά από το Ψηφιακό Μητρώο, ώστε να υπάρχει σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποια επιδόματα.
Μέσω του μηχανισμού επαλήθευσης Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα αντιληπτό το τί είδους παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας.
Η Ψηφιακή Κάρτα Δ.ΥΠ.Α., δεδομένης της δυναμικής της διασύνδεσης με το Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., καθώς και τα επιμέρους μητρώα Δ.ΥΠ.Α., αποτυπώνει τυχόν αλλαγές που επέρχονται σε αυτά και στο ψηφιακό προφίλ του εκάστοτε αναζητούντα εργασία, καθώς και τις παροχές, επιδόματα, βοηθήματα και διευκολύνσεις τα οποία λαμβάνει από τη Δ.ΥΠ.Α. εφόσον πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Η κατοχή της Ψηφιακής Κάρτας Δ.ΥΠ.Α. δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό της, ο οποίος ωφελείται παράλληλα κάποιας εκ των παροχών του προηγούμενου εδαφίου, να έχει πρόσβαση σε αυτές μέσω της επίδειξής της. Στην περίπτωση που ο αναζητών εργασία παύει να είναι δικαιούχος των ανωτέρω, η Ψηφιακή Κάρτα Δ.ΥΠ.Α. ενημερώνεται και δεν παρέχει πλέον πρόσβαση στα οφέλη για τα οποία δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λήψης τους.
Η Ψηφιακή Κάρτα Δ.ΥΠ.Α.
είναι σε ισχύ επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή του αναζητούντα εργασία, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη ανανέωσής της κάθε τρεις μήνες, εφόσον εξακολουθεί να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Η δυνατότητα ανανέωσης ξεκινάει 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης της ως άνω ένδειξης και διαρκεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της.
Η πραγματοποίησή της γίνεται είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α. με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) είτε μέσω ΚΕΠ διαμέσου αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε με κάθε άλλο διαθέσιμο τρόπο. Η μη ανανέωση αυτής επιφέρει τη λήξη της ισχύος της Ψηφιακής Κάρτας Δ.ΥΠ.Α.
Ειδικά ο εγγεγραμμένος σε επιμέρους μητρώο Δ.ΥΠ.Α. που ανήκει στην κατηγορία ΑμεΑ και δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας, δεν υποχρεούται σε ανανέωση της ψηφιακής κάρτας έως και τρεις (3) μήνες μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας.
Στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος στο Ψη-φιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. αναζητών εργασία, λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή έχει υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας η οποία παραμένει για οποιοδήποτε λόγο σε εκκρεμότητα, δεν απαιτείται να ανανεώνει την ισχύ της Ψηφιακής Κάρτας Δ.ΥΠ.Α, όσο υπάγεται σε έλεγχο ανεργίας κατά τις τριμηνιαίες (3μηνιαίες) υποχρεωτικές δηλώσεις παρουσίας.
Μετά τη λήξη της επιδότησης…
και εφόσον ο δικαιούχος εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., η Ψηφιακή Κάρτα Δ.ΥΠ.Α. παραμένει σε ισχύ για ένα τρίμηνο (3μηνο), ενώ στη συνέχεια ανανεώνεται.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η αίτηση για επίδομα ανεργίας που εκκρεμεί απορριφθεί και εφόσον ο αιτών εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., η ισχύς της Ψηφιακής Κάρτας Δ.ΥΠ.Α. ανανεώνεται. Αντίθετα, εάν παράλληλα με τη λήξη της επιδότησης, επέλθει και διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., σύμφωνα με τα οριζόμενα επέρχεται ταυτόχρονα και διακοπή της ισχύος της Ψηφιακής Κάρτας Δ.ΥΠ.Α.
Εισοδηματικά κριτήρια
Παράλληλα προβλέπεται καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ (όπως το Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων, τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, Θεαμάτων, αγοράς βιβλίων, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία κ.ά.) για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας) με την εξαίρεση φυσικά των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του ειδικού εποχιακού βοηθήματος.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν είναι εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης τα οποία σήμερα είναι:
– οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,
– οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,
– οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις