Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εως 710 ευρώ μπορεί να πάρει κάποιος για αντικατάσταση συσκευής. Ποιοι οι νέοι δικαιούχοι.
Ερχεται νεα φάση του προγράμματος την ερχόμενη εβδομάδα και αφού κλείσει ο κύκλος που ήδη «τρέχει» μετά και την ένταξη των νέων δικαιούχων.
Την ευκαιρία τους να αγοράσουν με εκπτωτικά κουπόνια νέες ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά αποσύροντας παλιά μοντέλα που όμως βρίσκονται σε λειτουργία, θα έχουν ακόμη 140.000 επιλαχόντες από το «κουτί» των αιτήσεων που έγιναν όταν βγήκε στον «αέρα» το πρόγραμμα.
Οι απαιτούμενοι πόροι για τα voucher των επιπλέον δικαιούχων προέρχονται από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Πόσα χρήματα παίρνει κάθε δικαιούχος
Κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135-710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη), αλλά πολλοί δεν εξαντλούν το ποσό που τους αναλογεί, οπότε το υπόλοιπο πιστώνεται εκ νέου στο πρόγραμμα.
Έτσι όταν δημιουργείται ένα ικανό απόθεμα ειδοποιούνται νέοι δικαιούχοι. Όταν θα πιστωθούν τα 140 εκατ. ευρώ από την επόμενη εβδομάδα και λάβουν τα χρήματα περίπου 140.000 νέοι δικαιούχοι (370.000 ωφελούμενοι συνολικά), η διαδικασία θα τρέξει για 90 ημέρες, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η αναφορά της Κωτσόβολος για αστοχίες
Στις αστοχίες που εμφανίστηκαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος, ο αντιπρόεδρος της Κωτσόβολος – South East Dixons, Γιάννης Βασιλάκος, έχοντας ως συνομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ συζήτησης.
O κύριος Βασιλάκος δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί ευρύτερα στη σημασία που έχουν οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις ως αντίδοτο στην έλλειψη ρευστότητας και σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές τα προγράμματα ενίσχυσης “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή” αλλά και η “Ψηφιακή Μέριμνα” έχουν θετικό πρόσημο για την αγορά, ιδίως όταν το κράτος “επιδοτεί τις επιχειρήσεις σε μία δύσκολη περίοδο με δεδομένη την αύξηση στο κόστος ενέργειας”.
Όπως σημείωσε ο ίδιος “τέτοια προγράμματα βοηθούν τον καταναλωτή αλλά και τις επιχειρήσεις του χώρου, από τη στιγμή που δίνουν ώθηση στη ζήτηση και στην κατανάλωση. Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Τα κράτη δεν έχουν παρέμβει στο εξωτερικό, καθότι δεν έχουν την εμπειρία της κρίσης όπως η Ελλάδα προκειμένου να στηρίξουν την κατανάλωση. Αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στις εταιρείες λιανικής αλλά και στις εταιρείες χονδρικής που τις προμηθεύουν.
Γι’ αυτό και υπάρχει δραματική πτώση της κατανάλωσης σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε πολύ πλούσιες χώρες όπως η Νορβηγία”.
Θα θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω” που ξεκίνησε να υλοποιείται με σημαντική καθυστέρηση – έναντι του αρχικά αναμενόμενου – στις 4 Αυγούστου, δεν γνώρισε κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα αλλά και συνολικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών την αποδοχή που ανέμεναν οι εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου, δεδομένων και των θερινών διακοπών που βρήκαν πολλούς καταναλωτές μακριά από τα αστικά κέντρα.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Περιορισμένος ο αριθμός εξαργύρωσης επιταγών επιδότησης
Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη πρόοδο του προγράμματος (έως και 7/12/2022) έχουν εκδοθεί 174.550 επιταγές για κλιματιστικά, 138.899 επιταγές για ψυγεία και 41.541 επιταγές για καταψύκτες. Την ίδια στιγμή είναι διαθέσιμες προς αξιοποίηση 77.224 επιταγές για κλιματιστικά, 43.837 για ψυγεία και 20.924 για καταψύκτες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως ότι από τις εκδοθείσες επιταγές που προαναφέραμε για τα κλιματιστικά έχουν εξαργυρωθεί μόλις κάτι περισσότερο από τις μισές, δηλαδή 97.326 (από τις 174.550) για τα κλιματιστικά, για τα ψυγεία 95.062 (από τις 138.899) και για τους καταψύκτες περίπου οι μισές 20.617 (από τις 41.541).
Η αναφορά σε αστοχίες και στη δυσκολία εκταμίευσης πόρων του προγράμματος
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελλάδας, ο κύριος Βασιλάκος στράφηκε στη περίπτωση προγραμμάτων επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, λέγοντας ότι “εάν η εκτέλεση του προγράμματος και η εκταμίευση των πόρων γίνουν την κατάλληλη στιγμή, ούτως ώστε να δοθεί το αντίστοιχο κίνητρο, τα πράγματα μπορεί να κινηθούν εξαιρετικά, όπως έγινε με την Ψηφιακή Μέριμνα”.
Στον αντίποδα όπως είπε, το “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή” που είναι ένα κρίσιμο πρόγραμμα, λόγω του ότι οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν μία λιγότερο ενεργοβόρα συσκευή, ειδικά στην περίοδο αυτή που διανύουμε, “είχαμε αστοχίες, καθότι το πρόγραμμα εκτελέστηκε σε λάθος χρονικές στιγμές, δεν υπήρχε ζήτηση και πλέον δυσκολευόμαστε να εκταμιεύσουμε.
Το πρόσημο είναι 100% θετικό, εξαιρετική η στρατηγική της κυβέρνησης να στηρίξει την κατανάλωση και όλους εμάς που είμαστε στο χώρο των πωλήσεων, ωστόσο πρέπει να ζητάμε την καλή εκτέλεση και μάλιστα να την απαιτούμε, επειδή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της αγοράς”.
Γεωργιάδης: “Οι Ευρωπαίοι δεν είδαν με καλό μάτι το πρόγραμμα – Ωστόσο είναι μία σωστή κίνηση”
Aπαντώντας αναφορικά με την διαδικασία υλοποίησης της οποίας έτυχε το πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι δεν το είδαν εξαρχής με θετική ματιά και μάλιστα και το αντιμετώπισαν ως μία μορφή σπατάλης.
“Είχε επιτυχία από πλευράς ζήτησης και αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για να καλύψουμε τις αιτήσεις. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πόρων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και γι’ αυτό είχαμε ορισμένες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα ταχείας απορρόφησης των πόρων.
Ωστόσο αξιολογείται ως σωστή η κίνηση της κυβέρνησης, παρά την κριτική που δεχτήκαμε ότι επιδοτήσαμε κατά βάση εισαγόμενες συσκευές.
αρόλ’ αυτά μέσω του προγράμματος μπορεί να υπάρξει πραγματική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. Είμαστε εδώ για να σκεφτούμε και άλλους έξυπνους τρόπους ενίσχυσης της αγοράς σε μία χρονιά προκλήσεων όπως το 2023.
Αυτό για το οποίο δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει, είναι ότι μένουμε αδρανείς”.