Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕπιδότηση μαμούθ 14.800 ευρώ - Πως την παίρνετε, οι δικαιούχοι

Επιδότηση μαμούθ 14.800 ευρώ – Πως την παίρνετε, οι δικαιούχοι

Επιδότηση: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση του χρονικού πλαισίου για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης αναφορικά με τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας.

Θυμίζουμε πως το εν λόγω πρόγραμμα – επιδότηση που δίνει έμφαση κυρίως στις γυναίκες έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της αυτοαπασχόλησης 1.000 νέων ανέργων.

Διαβάστε παρακάτω στο άρθρο όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το πρόγραμμα αυτό: πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων – ώρα και ημερομηνία – , τις βασικές αιχμές του προγράμματος, το περιεχόμενο και τους στόχους του, καθώς και τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί για την καταβολή των δόσεων στους δικαιούχους.

Ας ξεκινήσουμε από τις ημερομηνίες: Λίγες μόνο μέρες έχουν μείνει για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα – επιδότηση μιας και την Παρασκευή που μας έρχεται, 25 Νοεμβρίου του 2022 και ώρα 15:00 ολοκληρώνεται η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ως προς τους στόχους και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, όπως είπαμε και παραπάνω πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει κυρίως στις γυναίκες και έχει σκοπό να ενταχθούν στη διαδικασία της αυτοαπασχόλησης 1.000 άνεργοι συμπολίτες μας, νεαρής ηλικίας, μέσα από τη δημιουργία επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες οικονομικά και παραγωγικές.

Επιδότηση: Ποσά, δικαιούχοι και ημερομηνίες

Ποιο είναι, όμως, το ποσό ενίσχυσης που θα δοθεί σε αυτές τις νέες επιχειρήσεις και πως θα γίνει η καταβολή του;

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα δεδομένα, τον αριθμό δόσεων, τη διαδικασία καταβολή των ποσών καθώς και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γίνονται οι καταβολές των δόσεων.

Ας τα πιάσουμε από την αρχή: Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων φτάνει στα 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών που θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43.400.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr

Επιδότηση: Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος

Διαβάστε παρακάτω τα χαρακτηριστικά του προγράμματος με λεπτομέρειες: ποιες ηλικιακές ομάδες αφορά, ποια είναι η συνολική του χρηματοδότηση, ποιοι τομείς της οικονομίας επιδοτούνται και άλλα πολλά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης ύψους 14.800 ευρώ που απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης αναμένεται να «τρέξει» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο / Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».

Το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με στόχο την προώθηση την προώθηση στην αυτοαπασχόληση, 3.000 ανέργων από 18 έως 29 ετών με έμφαση στις επιχειρήσεις εκείνες που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με το ποσό της επιδότησης να καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

Μέσω του προγράμματος αναμένεται να ενισχυθούν άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Τι περιλαμβάνει ο τομέας ψηφιακής οικονομίας

Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή-κινητή-διαδικτυακή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κτλ), παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλε-εκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα κλπ.

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης ορίζονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, 18-29 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Παράλληλα πρέπει να τηρούν σωρευτικά τους παρακάτω όρους:

Αυτοί είναι οι όροι για τους δικαιούχους

-Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.

-Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ να πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης ένταξης πράξεων στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. και την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

-Κάθε δυνητικός δικαιούχος οφείλει να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης.

-Να ενταχθούν στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ), Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ