Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πως παίρνετε 1.000 ευρώ – Η ημερομηνία

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Από 800 έως και 1.000 ευρώ θα πάρουν χιλιάδες νοικοκυριά το 2023 από το κράτος για να βάλουν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ειδικότερα για τους δικαιούχους, θα γίνεται αίτηση στο gov.gr για να λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα ισχύοντα εισοδηματικά κριτήρια. Εντός του 2023  και συγκεκριμένα προς Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης […]

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πως παίρνετε 1.000 ευρώ - Η ημερομηνία

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Από 800 έως και 1.000 ευρώ θα πάρουν χιλιάδες νοικοκυριά το 2023 από το κράτος για να βάλουν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ειδικότερα για τους δικαιούχους, θα γίνεται αίτηση στο gov.gr για να λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα ισχύοντα εισοδηματικά κριτήρια.

Εντός του 2023  και συγκεκριμένα προς Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες με τους δικαιούχους να διεκδικούν από 800 έως και 1000 ευρώ

Όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το πρώτο τρίμηνο του 2023, διότι ακόμα πραγματοποιείται η επεξεργασία του οδηγού του εν λόγω προγράμματος.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Ποια είναι τα πιθανά κριτήρια

Μάλιστα έκανε γνωστό πως στα προγράμματα «εξοικονομώ» που ανακοινώθηκαν και που οι δικαιούχοι φτάνουν τους 80.000 έχουν ήδη επιλέξει 60.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες. Ακόμα πρόσθεσε πως το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα είναι ευνοϊκότερο γιατί την Άνοιξη γίνονται κυρίως τέτοιες εργασίες.

Τι έχει γίνει γνωστό για τους δικαιούχους και τα κριτήρια

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση με το ΑΦΜ στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Συμβουλές εξοικονόμησης μέχρι…την αλλαγή

Μέχρι την έλευση της Άνοιξης και τη δυνατότητα αλλαγής του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, προτείνεται να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

Μην αφήνετε τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
Ρυθμίστε το θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.

Άναβετέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Τι κυκλοφορεί στην αγορά

Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

– Διπλής ενέργειας.

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

– Τριπλής ενέργειας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

– στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.

– στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.

Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Έτσι κάνετε εξοικονόμηση στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.