Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πλησιάζει η έναρξη του προγράμματος για την άμεση αντικατάσταση θερμοσιφώνων στα σπίτια.
Σημειώνεται πως η επιδότηση θα δίνει από 800 μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ η πλατφόρμα θα είναι ανοίξει μέσω του gov.gr.
Την αντικατάσταση του παλαιού θερμοσίφωνα με ηλιακό θα προβλέπει πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να ξεκινήσει σε άμεση εφαρμογή τους επόμενους 2 -3 μήνες με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ όπως έχει ήδη επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Να υπενθυμίσουμε πως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε να μέσα στο 2022. Ωστόσο, το πρόγραμμα θα τρέξει εντός του τρέχοντος έτους με χρονικό ορίζοντα μέχρι και την Άνοιξη του τρέχοντος έτους.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Σκρέκας, θα είναι καλύτερα εάν ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα, και κατ’ επέκταση εάν αρχίσει τότε η αντικατάσταση, γιατί θα είναι καλύτερος ο καιρός άρα και πιο εύκολη και η τοποθέτησή του.
Συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας είπε χαρακτηριστικά: «Μελετούμε και θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες».
Σημειώνεται πως η επιδότηση θα δίνει στους δικαιούχος από 800 μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία της αίτησης θα πραγματοποιηθεί μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr.
Όλα δείχνουν ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα, με τους προσωπικούς τους κωδικούς του Taxisnet.
Την αντικατάσταση του παλαιού θερμοσίφωνα με ηλιακό θα προβλέπει πρόγραμμα που είναι προ των πυλών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να υλοποιηθεί τους επόμενους 2 -3 μήνες και θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Η διαδικασία
Η διαδικασία για το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ενώ οι επιδοτήσεις θα δοθούν με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στα ανωτέρω προγράμματα.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση για την αγορά τους θα διαμορφωθεί αναλογικά.
Να σημειωθεί ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες ανά την Ελλάδα έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι εφόσον πληρούν φυσικά τα κριτήρια της επιδότησης.
Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση με το ΑΦΜ στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.
1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ.
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η κατανάλωση ρεύματος
Επισημαίνεται ότι ο θερμοσίφωνας σε ένα μέσο νοικοκυριό καίει περίπου το 20% της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά ένας ηλιακό θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160Lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40Lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 Lt και τριπλής ενέργειας λέβητα. Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Κάθε πότε θέλει συντήρηση
Πριν ακόμη την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως είναι απαραίτητη η συντήρησή τους. Το κόστος της συντήρησης ανέρχεται περίπου στα 120 ευρώ. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος για να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν πιθανές ρωγμές στον ηλιακό θερμοσίφωνα, εάν υπάρχει διαρροή στο υδραυλικό δίκτυο. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχουν υποστεί φθορά οι ηλεκτρικές συνδέσεις και φυσικά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος εάν υπάρχουν χαλασμένες μονώσεις στις σωληνώσεις. Για έναν από τους παραπάνω λόγους θα πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία υδραυλικό για άμεση συντήρηση.
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
Διπλής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
Τριπλής ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Σύμφωνα με ειδικούς ένας ηλιακός θερμοσίφωνας που συντηρείται κάθε δύο χρόνια μπορεί να έχει διάρκεια ζωής και περισσότερα από 25 χρόνια. Να σημειωθεί πως μια από τις εργασίες κατά τη διάρκεια της συντήρησης που είναι περίπου δύο ώρες είναι η συμπλήρωση του αντιψυκτικού υγρού. Όταν υπάρχουν απώλειες παρατηρείται ο ηλιακός θερμοσίφωνας να μην ζεσταίνει το νερό επαρκώς ή να κρατά για πολύ λίγο. Εάν ο ιδιοκτήτης απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα προτείνεται ο ηλιακός θερμοσίφωνας να καλύπτεται για να μην υποστεί φθορές.