Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Μέχρι και για δύο θερμοσίφωνες μπορείτε να πάρετε επιδότηση. Τι πρέπει να γίνει.
Δείτε αναλυτικά τι θα πρέπει να κάνετε για να πάρετε δύο voucher.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Προσοχή, όμως, γιατί θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Να αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).
Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
Σημειώστε ότι δεν θα γίνεται δεκτή πάνω από μία αίτηση για την ίδια κατοικία, από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.
Πως παίρνετε δύο θερμοσίφωνες
Όμως, υπάρχει ένας όρος που μπορεί μια οικογένεια να κάνει δύο αιτήσεις: Και για επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα για την κύρια κατοικία, και μια άλλη αίτηση για το εξοχικό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα:
Στις περιπτώσεις οικογενειών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (Κύρια και Δευτερεύουσα), εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο όρος να καλύπτονται οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του gov.gr (allazothermosifona.gov.gr) αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ωστόσο, με τον οδηγό αποσαφηνίζονται όλα τα «ψιλά γράμματα» για να ξέρετε εάν τελικά θα πάρετε το εκπτωτικό voucher ή όχι.
Συγκεκριμένα, ορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια, τα ποσά που θα λάβετε -με παραδείγματα- ανάλογα με το ύψος της έκπτωσης και της επιδότησης, οι όροι του προγράμματος και οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που εάν δεν πληρείτε, μένετε εκτός.
Αναλυτικά:
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.
Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:
- Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.
- Να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
Διευκρίνιση ειδικών περιπτώσεων:
- Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
- Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
- Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
- Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (τριάντα χιλιάδες ευρώ).
- Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν ενίσχυση αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ.
- Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).
- Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
- Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία, από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.
- Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (Κύρια και Δευτερεύουσα), εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας.
Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε
Προκειμένου να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, θα πρέπει να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα του ωφελούμενου. Με τη συμμετοχή του, κάθε ωφελούμενος στο Πρόγραμμα δηλώνει τη ρητή αποδοχή της υποχρέωσης παράδοσης του παλαιού Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής, από τον οποίο προμηθεύεται και τον επιχορηγούμενο νέο θερμοσίφωνα.
Ειδικότερα, επιτρέπεται η επιχορήγηση:
- Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα προς αντικατάσταση του Παλαιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα, μόνο εφόσον ο παλαιός προς απόσυρση θερμοσίφωνας έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των σαράντα (40) λίτρων.
Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι άρτιοι. Επίσης πρέπει πριν την αντικατάστασή τους θα πρέπει να ήταν τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τα χρηματικά κριτήρια
Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:
- Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
- 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
- 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.
Αναφορικά με τον υπολογισμό των κριτηρίων κατάταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:
- Στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους «αναφοράς» (φορολογικό έτος 2021), καθώς και τα σχετικά εισοδήματα που προκύπτουν από την πράξη προσδιορισμού φόρου του ίδιου έτους.
- Στοιχεία πιστοποιητικών αναπηρίας που παρέχονται μέσω του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Όλες οι κατηγορίες
Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.
Παραδείγματα:
Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 759,00 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:
- Καθαρό ποσό: 612,10 ευρώ (γραμμή 1 – στήλη 3 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
- ΦΠΑ: 146,90 ευρώ (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
- Σύνολο: 759,00 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)
Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:
- Καθαρό ποσό: 829,84 ευρώ (γραμμή 3 – στήλη 2 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
- ΦΠΑ: 141,07 ευρώ (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
- Σύνολο: 970,91 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)
Τι χρειάζεστε για αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr
Ο αιτών υποβάλλει αίτηση δηλώνοντας -μεταξύ άλλων:
- τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
- ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
- την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
- ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πότε θα πάρετε τα χρήματα
Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης και τη γνωστοποίηση τους, οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, προχωρούν στην έκδοση των επιταγών (vouchers) που τους αναλογούν, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος.
Κάθε επιταγή:
- έχει ψηφιακή μορφή,
- αφορά την αντικατάσταση ενός και μόνο Θερμοσίφωνα (αγορά νέου – ανακύκλωση παλαιού),
- συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δε μεταβιβάζεται,
- αφορά συγκεκριμένο ποσό (μέγιστη ονομαστική αξία και % επιχορήγησης).
Οι επιταγές (vouchers) θα εμφανιστούν στο λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος. Επίσης, θα αποσταλούν μέσω SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.
Τα στοιχεία που φέρει κάθε ψηφιακή επιταγή περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον:
- το μοναδικό κωδικό της επιταγής (Voucher ID),
- το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου της επιταγής, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης,
- το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία,
- τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τι να κάνετε αν δεν κληρωθείτε
Οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:
- τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης,
- το ΑΦΜ του ωφελούμενου/αιτούντα, καθώς και
- την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.
Οι βασικές κατηγορίες ηλιακών
Δύο από τις βασικές κατηγορίες για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι:
Διπλής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
Τριπλής ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Σύμφωνα με ειδικούς ένας ηλιακός θερμοσίφωνας που συντηρείται κάθε δύο χρόνια μπορεί να έχει διάρκεια ζωής και περισσότερα από 25 χρόνια.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Οφέλη κι εξοικονόμηση ρεύματος
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι εύλογα η πιο δημοφιλής εγκατάσταση ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα μας. Με σύμμαχο την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε όλη την Ευρώπη, οι Έλληνες επιλέγουν έναν αποδοτικό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες σε ζεστό νερό.
Μάλιστα στην ευρωπαϊκή κατάταξη που δείχνει τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν οι ηλιακοί συλλέκτες ανά κάτοικο, η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με εγκατεστημένους 1.300.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, υπάρχουν στην Ελλάδα 2,8 GWth εγκατεστημένης ισχύος με τα περισσότερα συστήματα να είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι αποτρέπουν την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
Τις περασμένες δεκαετίες, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είχαν σημαντικά υψηλότερο κόστος αγοράς, ενώ ο χρόνος απόσβεσης υπολογιζόταν γύρω στα 10 χρόνια. Η τιμή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα έχει μειωθεί περίπου κατά 50% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η αγορά του να συμφέρει τους σύγχρονους Έλληνες καταναλωτές.
Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που επικρατεί ακόμη και τις ημέρες του χειμώνα, ο ήλιος είναι γενναιόδωρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας γενιάς μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού (αρκούν περίπου 4 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα).
Η απόσβεση του κόστους απόκτησης και εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3,5 χρόνια για την μέση κατανάλωση μίας τετραμελούς οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα η διάρκεια ζωής αυτού αγγίζει κατά προσέγγιση τα 15 χρόνια.
Ένας αξιόπιστος ηλιακός θερμοσίφωνας που συντηρείται συστηματικά ακολουθώντας τις συστάσεις του κατασκευαστή, μπορεί να παραμείνει πλήρως λειτουργικός ακόμη και 25 ή 30 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, είναι ευρέως γνωστό ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας. Αποτελεί, μάλιστα την τρίτη σημαντικότερη δαπάνη στους λογαριασμούς ρεύματος, μετά την ηλεκτρική κουζίνα, το ψυγείο και το πλυντήριο, ενώ υπολογίζεται πως κάθε νοικοκυριό καταναλώνει γύρω στο 10 έως 15% της ημερήσιας ενέργειας για την θέρμανση νερού.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πλεονεκτήματα ηλιακού θερμοσίφωνα
Δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, του εξοχικού ή του χώρου εργασίας μας – αύξηση της αξίας του ακινήτου.
Ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης (Μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος, Χαμηλό κόστος συντήρησης & Μεγάλη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα)
Εκτός, λοιπόν, από την οικονομική διάσταση της λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα, που μας παρέχει άμεσα και εύκολα ζεστό νερό υπάρχει και η «πράσινη», η οικολογική διάσταση με την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα πάλι με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, κάθε χρόνο πάνω από 4 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 240.000 τόνοι πετρελαίου σπαταλούνται μόνο και μόνο για να ζεστάνουμε νερό στα κτίρια μας, κάτι που μπορεί να γίνει ανέξοδα με χρήση ηλιακής ενέργειας που τόσο γενναιόδωρα προσφέρει ο τόπος μας.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιλέγουν εδώ και δεκαετίες την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, αυτόν τον αποδοτικό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο θέρμανσης νερού.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και τα χρόνια που η οικονομική κρίση είχε καθηλώσει τον κλάδο της οικοδομής, η αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων παρουσίαζε άνοδο γύρω στο 4%. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ποιοτικά προϊόντα και εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.
Ποιο το μοντέλο που θα αξιοποιηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα
Η μεθοδολογία ένταξης στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.
Όπως μάλιστα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται σταδιακά η περίμετρος των δικαιούχων να ανοίξει, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Καταρχήν το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW.
Η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την εμπλοκή ενεργειακού επιθεωρητή στο αρχικό στάδιο, ο οποίος θα διαπιστώνει την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.
Εκτιμάται πως οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καλύπτονται με μια ισχύ κοντά στα 6kW. Καθώς το πρόγραμμα είναι δομημένο με επιδοτήσεις για 250.000 μονάδες των 10kW εκτιμάται πως όσο θα τρέχει το πρόγραμμα θα προκύπτει σταδιακά επιπλέον χώρος για επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους από τα kW που θα «περισσεύουν».
Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η φθηνή ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική, τουλάχιστον για όσες ώρες (ειδικά τον χειμώνα) υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα φτάνει στα 3,5-4 κιλοβάτ ανά ώρα.