Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Βγήκε η μέρα που θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις. Δείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.
Όπως έγινε γνωστό, η επιδότηση εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων θα προβλέπει επιδότηση 35% και πλαφόν τα 770 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να δημοσιεύσει υπουργική απόφαση ώστε να επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσίφωνα ρεύματος με ηλιακό προκειμένου τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Δείτε αναλυτικά…
Ο σχεδιασμός των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών είναι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό να ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου και να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου.
Ενστάσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Μαρτίου, ενώ οι αγορές των επιδοτούμενων ηλιακών θερμοσιφώνων θα μπορούν να γίνονται έως και τις 27 Ιουλίου.
Η πληρωμή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα επιδοτεί το 35% του κόστους με ανώτατο όριο τα 770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για αγορές θερμοσιφώνων αξίας 1.800 ευρώ και άνω).
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιοποίηση, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:
- ΑΜΕΑ 31%,
- Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
- Εξαρτώμενα μέλη 38%
Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:
- Κ1 (ΑΜΕΑ)
- Κ2 (Μονογονεϊκές)
- Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)
Αν παραμένει η ισοβαθμία, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
Ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαρτηθεί εάν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψιν άλλα κριτήρια που ενδεχομένως να είναι και εισοδηματικά, στα πρότυπα περίπου του προγράμματος «Ανακαινίζω – Αλλάζω Συσκευή».
Οι βασικές κατηγορίες ηλιακών
Δύο από τις βασικές κατηγορίες για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι:
Διπλής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
Τριπλής ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Σύμφωνα με ειδικούς ένας ηλιακός θερμοσίφωνας που συντηρείται κάθε δύο χρόνια μπορεί να έχει διάρκεια ζωής και περισσότερα από 25 χρόνια.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Οφέλη κι εξοικονόμηση ρεύματος
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι εύλογα η πιο δημοφιλής εγκατάσταση ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα μας. Με σύμμαχο την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε όλη την Ευρώπη, οι Έλληνες επιλέγουν έναν αποδοτικό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες σε ζεστό νερό.
Μάλιστα στην ευρωπαϊκή κατάταξη που δείχνει τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν οι ηλιακοί συλλέκτες ανά κάτοικο, η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με εγκατεστημένους 1.300.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, υπάρχουν στην Ελλάδα 2,8 GWth εγκατεστημένης ισχύος με τα περισσότερα συστήματα να είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι αποτρέπουν την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
Τις περασμένες δεκαετίες, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είχαν σημαντικά υψηλότερο κόστος αγοράς, ενώ ο χρόνος απόσβεσης υπολογιζόταν γύρω στα 10 χρόνια. Η τιμή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα έχει μειωθεί περίπου κατά 50% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η αγορά του να συμφέρει τους σύγχρονους Έλληνες καταναλωτές.
Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που επικρατεί ακόμη και τις ημέρες του χειμώνα, ο ήλιος είναι γενναιόδωρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας γενιάς μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού (αρκούν περίπου 4 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα).
Η απόσβεση του κόστους απόκτησης και εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3,5 χρόνια για την μέση κατανάλωση μίας τετραμελούς οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα η διάρκεια ζωής αυτού αγγίζει κατά προσέγγιση τα 15 χρόνια.
Ένας αξιόπιστος ηλιακός θερμοσίφωνας που συντηρείται συστηματικά ακολουθώντας τις συστάσεις του κατασκευαστή, μπορεί να παραμείνει πλήρως λειτουργικός ακόμη και 25 ή 30 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, είναι ευρέως γνωστό ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας. Αποτελεί, μάλιστα την τρίτη σημαντικότερη δαπάνη στους λογαριασμούς ρεύματος, μετά την ηλεκτρική κουζίνα, το ψυγείο και το πλυντήριο, ενώ υπολογίζεται πως κάθε νοικοκυριό καταναλώνει γύρω στο 10 έως 15% της ημερήσιας ενέργειας για την θέρμανση νερού.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πλεονεκτήματα ηλιακού θερμοσίφωνα
Δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, του εξοχικού ή του χώρου εργασίας μας – αύξηση της αξίας του ακινήτου.
Ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης (Μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος, Χαμηλό κόστος συντήρησης & Μεγάλη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα)
Εκτός, λοιπόν, από την οικονομική διάσταση της λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα, που μας παρέχει άμεσα και εύκολα ζεστό νερό υπάρχει και η «πράσινη», η οικολογική διάσταση με την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα πάλι με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, κάθε χρόνο πάνω από 4 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 240.000 τόνοι πετρελαίου σπαταλούνται μόνο και μόνο για να ζεστάνουμε νερό στα κτίρια μας, κάτι που μπορεί να γίνει ανέξοδα με χρήση ηλιακής ενέργειας που τόσο γενναιόδωρα προσφέρει ο τόπος μας.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιλέγουν εδώ και δεκαετίες την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, αυτόν τον αποδοτικό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο θέρμανσης νερού.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και τα χρόνια που η οικονομική κρίση είχε καθηλώσει τον κλάδο της οικοδομής, η αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων παρουσίαζε άνοδο γύρω στο 4%. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ποιοτικά προϊόντα και εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.
Ποιο το μοντέλο που θα αξιοποιηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα
Η μεθοδολογία ένταξης στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.
Όπως μάλιστα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται σταδιακά η περίμετρος των δικαιούχων να ανοίξει, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Καταρχήν το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW.
Η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την εμπλοκή ενεργειακού επιθεωρητή στο αρχικό στάδιο, ο οποίος θα διαπιστώνει την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.
Εκτιμάται πως οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καλύπτονται με μια ισχύ κοντά στα 6kW. Καθώς το πρόγραμμα είναι δομημένο με επιδοτήσεις για 250.000 μονάδες των 10kW εκτιμάται πως όσο θα τρέχει το πρόγραμμα θα προκύπτει σταδιακά επιπλέον χώρος για επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους από τα kW που θα «περισσεύουν».
Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η φθηνή ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική, τουλάχιστον για όσες ώρες (ειδικά τον χειμώνα) υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα φτάνει στα 3,5-4 κιλοβάτ ανά ώρα.