Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕπιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Νέοι δικαιούχοι χωρίς αίτηση

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Νέοι δικαιούχοι χωρίς αίτηση

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Τρόπους για νέους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Οι επιλαχόντες στο κόλπο…

Αύξηση του προϋπολογισμού αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες.

Το πρόγραμμα έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις με τους πολίτες να δείχνουν τρομερό ενδιαφέρον για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών τους. Ήδη έχει ξεκινήσει η εξαργύρωση των voucher με την αγορά ψυγειοκαταψυκτών, ψυγείων και air condition.

Την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Προ ημερών, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1 είχε δηλώσει πως «θα αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή” προκειμένου να ενταχθούν σταδιακά σε αυτό οι επιλαχόντες.

Ήδη εμείς διερευνούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αυξήσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό που είναι 150 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να μπορέσουν σταδιακά και οι επιλαχόντες να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές», τόνισε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στο θέμα της επιδότησης των ηλεκτρικών συσκευών.

«Θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό σταδιακά, ώστε σχεδόν 900.000 νοικοκυριά… 900 χιλιάδες διαφορετικά ΑΦΜ, να μπορέσουν -οι περισσότεροι από αυτούς- να αντικαταστήσουν μια συσκευή και να πετύχουν μια μείωση στην κατανάλωση στον λογαριασμό ρεύματος που θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 30% και 40% » συμπλήρωσε.

Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Κονδύλια αναζητούν το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με σκοπό να διευρυνθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορέσουν να επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», για να αναβαθμίσουν τον οικιακό εξοπλισμό τους.

Όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως την ολοκλήρωση υποβολής αιτημάτων στην πλατφόρμα του προγράμματος, είχαν υποβληθεί 879.026 αιτήσεις. Από αυτές, 151.450 κατατάχθηκαν στις «οριστικά επιλέξιμες», κάτι που σημαίνει ότι 727.576 βρέθηκαν στη λίστα επιλαχόντων.

Έτσι, η ανεύρεση κονδυλίων θα επιτρέψει να αντικαταστήσει τις οικιακές του συσκευές ένα σημαντικό μέρος των 727.500 περίπου καταναλωτών, που κατατάχθηκαν στους επιλαχόντες. Κάτι που θα σημαίνει ότι θα μειώσουν έως και 30% την κατανάλωση ρεύματος στο νοικοκυριό τους.

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Αξιολόγηση των αιτήσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι προέκυψαν μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτήθηκαν επιπλέον.

Οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές. Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά και την τιμή της συσκευής, το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Έτσι, υπάρχουν 4 εισοδηματικές κατηγορίες, καθώς για εισόδημα 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση, για εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση, ενώ για πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία). Τέλος, για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 30% επιδότηση.

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Περιβαλλοντικό όφελος

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Πέρα πάντως από το «θετικό αποτύπωμα» στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, με μείωσή τους έως και κατά 30%, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει σημαντικό όφελος και για το περιβάλλον.

Κι αυτό γιατί η ελάττωση της κατανάλωσης ρεύματος «μεταφράζεται» και σε ελάττωση των εκπομπών ρύπων των νοικοκυριών. Έτσι, εκτιμάται πως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθει σε 126.000 τόνους ανά έτος.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το πρόγραμμα προβλέπει την υποχρεωτική ανακύκλωση των συσκευών που θα ανακυκλωθούν, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Είναι ενδεικτικό ότι, αν η εταιρεία ηλεκτρικών ειδών δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Πώς εξαργυρώνετε το voucher του «Αλλάζω συσκευή»

Οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση των επιταγών που τους αναλογούν σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Λήψη ενημερωτικού SMS: Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού ενημέρωση για την έγκριση της αίτησής τους και τη δυνατότητα έκδοσης των επιταγών τους. Η αποστολή θα γίνεται σταδιακά σε επιμέρους ομάδες ωφελούμενων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Αφού λάβουν το ενημερωτικό SMS, οι ωφελούμενοι μπορούν να

Συνδέονται στην (ψηφιακή πλατφόρμα αιτήσεων), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet,
και αφού επιλέξουν το μενού «Οι επιταγές μου» να κάνουν έκδοση επιταγών
Εφόσον έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το παραπάνω βήμα (της έκδοσης επιταγών), οι ωφελούμενοι μπορούν να δουν άμεσα μέσω της τρέχουσας σελίδας της ηλεκτρονικής τους αίτησης τους κωδικούς και τα στοιχεία των επιταγών που μόλις εκδόθηκαν.

Μάλιστα, θα μπορούν να εισέρχονται στην ίδια σελίδα σε μεταγενέστερο χρόνο για να δουν την τρέχουσα κατάσταση των επιταγών τους, καθώς και των συσκευών που παραδίδουν προς ανακύκλωση.

Θα λάβουν χωριστά SMS στο επιβεβαιωμένο κινητό τους με τα στοιχεία των επιταγών τους (ένα SMS ανά επιταγή).

Μετά την έκδοση και λήψη των επιταγών, οι δικαιούχοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στους εγκεκριμένους εμπόρους λιανικής της επιλογής τους για αγορά επιλέξιμων προϊόντων και αντίστοιχα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσυρσης των παλιών συσκευών τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ