Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα κουπόνια για ηλεκτρικές συσκευές αναμένεται να δοθούν σε χιλιάδες δικαιούχους.
Νέοι δικαιούχοι έως και 140.000 προστίθενται στον Κατάλογο των ωφελουμένων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
Τα voucher είναι ύψους έως και 710 ευρώ ανάλογα με τα ισχύοντα κριτήρια των επιλαχόντων οι οποίοι χωρίς αίτηση έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έως και τρεις μη ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, αρκεί να είναι ίδιου είδους με αυτές που πάνε προς ανακύκλωση.
Περισσότερα από 200.000 voucher για κλιματιστικά, ψυγείο έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του προγράμματος Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή μέχρι σήμερα, όπου εντάχθηκαν επιπλέον περισσότεροι από 60.000 νέους δικαιούχους ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων φτάνει στις 230.000.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι
Σύντομα μάλιστα, θα προστεθούν και 140.000 νέοι ωφελούμενοι με τους επιπλέον πόρους που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά δηλαδή, οι ωφελούμενοι θα φτάσουν σύντομα τους 370.000 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Όπως είναι γνωστό κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135 – 710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη) και η δράση εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ στην αγορά.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί είναι ότι οι νέοι δικαιούχοι προέρχονται από τη δεξαμενή των 879.026 που κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα και όσο διευρύνεται ο αριθμός τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.
Υπενθυμίζεται ότι στην α’ φάση του προγράμματος εντάχθηκε σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων αποσπώντας μερίδιο 61,3% στο σύνολο των δικαιούχων.
Σημειώνεται ότι η 1η κατηγορία, που ωφελείται με επιδότηση 50%, αφορά εισοδήματα από 5.000 ευρώ και κάτω ενώ η 2η, με 45%, αφορά εισοδήματα μέχρι 10.000. Σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι πολλά voucher έμειναν αδιάθετα αν και εκδόθηκαν ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καθυστέρηση του προγράμματος, καθώς χάθηκε η εποχικότητα για τα κλιματιστικά.
Αν και τα voucher που έχουν εκδοθεί είναι πολύ περισσότερα για τα κλιματιστικά με δεδομένο ότι ο κάθε δικαιούχους μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση έως και δύο κλιματιστικών ωστόσο η αγορά ψυγείων συγκέντρωσε μέχρι τώρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί περισσότερα voucher.
Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία (έως 25 Νοεμβρίου) έχουν εκδοθεί 172.248 voucher για κλιματιστικά. Από αυτά έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί 94.249.
Τα voucher που έχουν εκδοθεί για την αντικατάσταση ψυγείων ανέρχονται σε 137.282 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπόρους 92.478. Τέλος, για τους καταψύκτες, κατηγορία που έχει και το μικρότερο ενδιαφέρον έχουν εκδοθεί 41.082 επιταγές και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί 20.091.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι πιο φθηνές ηλεκτρικές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης
Την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα και η ενεργειακή κρίση τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, οι καταναλωτές αναζητούν εναγωνίως τις πιο οικονομικές λύσεις για τη θέρμανσή τους τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
«Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να ζεσταθεί και ρωτάει εδώ και μήνες για αυτό», ανέφερε στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης (3/11) ο ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών Νίκος Καρώνης, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε τις φθηνότερες λύσεις για τη θέρμανση.
«Η καλύτερη λύση που υπάρχει και αυτό που αγοράζουν πάρα πολλοί με αποτέλεσμα να ξεμείνουμε είναι τα ηλεκτρικά υποστρώματα» ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι μέσα στον επόμενο θα υπάρχουν ελλείψεις.
«Πέρυσι το δίμηνο Σεπτέμβρης/Οκτώβρης είχαμε πουλήσει 35 υποστρώματα και εφέτος το ίδιο διάστημα έχουμε πουλήσει 1047», υπογράμμισε.
Όπως είπε, το ηλεκτρικό υπόστρωμα «καίει» ρεύμα περίπου 5 ευρώ το εξάμηνο.
Παράλληλα, ο κ. Καρώνης έκανε αναφορά και στους αφυγραντήρες. «Βοηθάει γιατί ρίχνει την υγρασία και δεν καταλαβαίνουμε το κρύο», είπε.
Το κόστος ενός υγραντήρα κυμαίνεται μεταξύ 125-300 ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τα θερμαντικά σώματα μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς τον χώρο που μαζεύεται η οικογένεια, χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια για να ζεστάνουμε όλο το σπίτι και τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε. «Τα θερμαντικά σώματα καίνε περίπου 0,10 ευρώ την ώρα», διευκρίνισε.
Ποιες συσκευές πρέπει να «σβήνουμε» από τις 18:00 – 21:00
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε σύσταση για μείωση της χρήσης ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 5%.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όρισε ως ώρες αιχμής το τρίωρο μεταξύ 6 μ.μ. μέχρι και 9.μ.μ., όμως δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς συσκευές είναι οι πιο ενεργοβόρες σε ένα σπίτι.
Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, είχε αποκαλύψει στην ΕΡΤ ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές:
Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W)
Έρευνα για την Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα
Οι πεπερασμένοι πόροι και τα κλιματικά ζητήματα έχουν καταστήσει αναγκαία τη μετάβαση από μια κοινωνία που βασίζεται στο μοντέλο “κατασκευή-κατανάλωση-απόρριψη” προς μια κλιματική ουδέτερη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πλήρως κυκλική οικονομία, απαλλαγμένη από τοξικούς ρύπους, έως το 2050.
Η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών αρχίζει να ωριμάζει καθώς, σύμφωνα με Έρευνα που διεξήγαγε η Truberries*, το 82% των πολιτών έχει κάνει μέχρι σήμερα κάποια μορφή ανακύκλωσης. Παρά την ένθερμη υποστήριξη της ανακύκλωσης σε άλλες κατηγορίες, η Ανακύκλωση Συσκευών φαίνεται να αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις.
Το Ερευνητικό Πρόγραμμα της Truberries*, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε Ποιοτική Έρευνα και Ποσοτική Έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε Άνδρες και Γυναίκες (50% – 50%) ηλικίας 25 -54 ετών στις περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πάτρας και Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν, το 44% των ερωτώμενων δηλώνουν να έχουν ανακυκλώσει όλες τις συσκευές που δε χρησιμοποιούν πια, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι (39%) έχουν δώσει ένα μέρος αυτών και περίπου 76% του κοινού έχει κάνει ανακύκλωση (ολική ή μερική ή reuse) των συσκευών του τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ το 7% δεν έχει κάνει ποτέ ανακύκλωση.
Τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει σημαντικός ρυθμός αύξησης (+32%) στους πολίτες που ανακυκλώνουν όλες τις συσκευές τους (από 30% σε 44%). Ταυτόχρονα, σημαντικός ο ρυθμός μείωσης σε αυτούς που δεν έχουν ανακυκλώσει καθόλου και τις έχουν πετάξει (από 16% σε 4%).
Πώς γίνεται η ανακύκλωση συσκευών σήμερα
Η ευκολία αποτελεί παράγοντα που καθορίζει τον τρόπο που επιλέγεται να γίνει η ανακύκλωση αν η μεταφορά/ ξεφόρτωμα της συσκευής δεν γίνει εύκολα και γρήγορα μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης, θα επιλεχθεί άλλος τρόπος που θα πληροί αυτές τις προδιαγραφές. Γι αυτό και το κοινό, πολλές φορές επιλέγει λάθος τρόπους ανακύκλωσης συσκευών.
Σχεδόν το μισό δείγμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα στο μυαλό του (συνειδητά ή ασυνείδητα) ποια είναι τα σημεία σωστής ανακύκλωσης για τις ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, εντάσσοντας άλλα συστήματα ανακύκλωσης και τους γυρολόγους στα σημεία ανακύκλωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παραπάνω είναι πιο βολικές επιλογές και αυτές οι επιλογές που απαιτούν το λιγότερο κόπο από τον πολίτη, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ανάγκη μίας διαδικασίας όσο το δυνατόν πιο απλής για αυτόν.
Παρότι μέρος του κοινού αναφέρει τους γυρολόγους ως «τρόπο ανακύκλωσης», στην πραγματικότητα, όταν καλούνται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, γνωρίζουν ότι αυτό δε συμβαίνει και ότι υπάρχει περιβαλλοντικός αντίκτυπος σε αυτή την επιλογή απόθεσης αποβλήτων.
Η εναπόθεση σε λανθασμένο κάδο, άλλων συστημάτων ανακύκλωσης αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι» στη σωστή ανακύκλωση συσκευών. Εκτός του ότι καταλήγουν πολλές συσκευές σε λάθος κάδους, δημιουργείται μία αίσθηση ηρεμίας και ηθικής ικανοποίησης στον πολίτη ότι «έχει κάνει το σωστό», μειώνοντας το κίνητρο για αλλαγή συμπεριφοράς, αναφέρει η Έρευνα.
Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του κοινού αναφέρει τους κάδους άλλων συστημάτων και τους γυρολόγους ως σημεία ανακύκλωσης μικρών & μεγάλων ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών (52%). Οι πιο πολλές δράσεις ανακύκλωσης γίνονται στις μικρές οικιακές συσκευές. επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.
Για αυτές, το ποσοστό των ατόμων που εντάσσει τους μπλε κάδους ως σημείο ανακύκλωσης φτάνει το 42%. Ο μέσος όρος ανακυκλωμένων συσκευών ανά άτομο στο κοινό που έχει ανακυκλώσει κάποια συσκευή (λανθασμένα ή μη), είναι 3.9 συσκευές. Γενικά ωστόσο, οι λιανέμποροι συμβάλλουν σημαντικά στο ζήτημα της ανακύκλωσης συσκευών.