Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Στα σκαριά βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα ιδιαιτέρως καινοτόμο και χρηστικό πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα.
Το εν λόγω πρόγραμμα που έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών πολιτών, αλλά και ανθρώπων που εξειδικεύονται σε θέματα ενέργειας, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, όμως μένουν ακόμα πολλές ανακοινώσεις οι οποίες θα εξειδικεύουν το χαρακτήρα του προγράμματος, τα κριτήρια για την υπαγωγή σε αυτό, τους δικαιούχους, αλλά και τους ποσοτικούς του στόχους.
Όπως και να’ χει καθηγητές που εξειδικεύονται στο θέμα, καθώς και άνθρωποι της αγοράς, θεωρούν πως εκ των πραγμάτων η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει ευεργετικά μιας και ένας ηλιακός θερμοσίφωνας έχει ενεργειακή απόδοση πολλαπλάσια από ότι ένας απλός θερμοσίφωνας, παρότι καλύπτει την ίδια επιφάνεια.
Επομένως για αυτόν αλλά και για άλλους λόγους που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ΑΠΕ η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας βάζουν μπρος το εν λόγω πρόγραμμα έτσι ώστε το ταχύτατο δυνατό να μπει σε ράγες πλήρους και ολοκληρωτικής εφαρμογής.
Μέχρι, όμως, να γίνει αυτό απομένουν καθοριστικές λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο που θα εκπονηθεί και θα μπει μπροστά σε λειτουργία το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Συγκεκριμένα απαιτείται προσαρμογή του εθνικού σχεδίου με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που ορίζονται στη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και ένα πιο συνεκτικό, λεπτομερές και σαφές σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο οι δικαιούχοι θα εμπλακούν στο πρόγραμμα.
Αυτές και πολλές άλλες απορίες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σημείο προς σημείο στο κείμενο που ακολουθεί.
Τα κέρδη από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες
Το πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν και εφόσον, λοιπόν, το πρόγραμμα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά– ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να πει την εβδομάδα που πέρασε, πως η επιδότηση αντικατάστασης και τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων βρίσκεται προ των πυλών, και συγκεκριμένα πως έχει ενταχθεί στο Repower EU. Θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.
Εξάλλου, και η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών είχε καθυστερήσει. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και, τελικά, ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 2022 με καθυστέρηση αρκετών μηνών.
Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Εισοδηματικά κριτήρια
Σημαντικό κριτήριο θα είναι επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:
1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα «προσομοιάζει» στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» είχε δηλώσει προ ημερών ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Έτσι θα τρέξει το πρόγραμμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.
Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως και εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Υπενθυμίζεται οτι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.
Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε:
α. Διπλής ενέργειας, δηλαδή λειτουργούν με 2 πηγές ενέργειας, τον ήλιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
β. Τριπλής ενέργειας, δηλαδή λειτουργούν με 3 πηγές ενέργειας, τον ήλιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το σύστημα κετρικής θέρμανσης (καλοριφέρ).
γ. Ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, δηλαδή το ίδιο το νερό χρήσης λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.
δ. Κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (σερπαντίνας), με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ξεχωριστό κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος είναι μεν ακριβότερος, αλλά έχει μεγαλύτερο όριο ζωής, ακόμα και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.