Επιδότηση για ανακαίνιση όλου του σπιτιού έρχεται για τους πολίτες της χώρας. Δείτε στο newsme.gr τι θα μπορείτε να φτιάξετε.
Μεγάλες αλλαγές στο σπίτι μπορούν να κάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» οι δικαιούχοι.
Το πρόγραμμα αρχίζει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αφορά νέους από 18 έως 39 ετών.
Δείτε αναλυτικά…
Τι πρέπει να προσέξετε
Προσοχή όμως, γιατί επιλέξιμες είναι οι μονοκατοικίες ή τα μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.
Δύο επιλογές έχουν όσοι επιθυμούν να ανακαινίσουν είτε την πρώτη κατοικία τους, είτε μια κενή κατοικία που επιθυμούν στη συνέχεια να ενοικιάσουν.
Τα δύο προγράμματα δίνουν διαφορετικές επιδοτήσεις, έχουν διαφορετικά κριτήρια και απευθύνονται σε διαφορετικούς δικαιούχους.
Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:
- Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
- Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».
Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:
- Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
- Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».
Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση
Κατά την υποβολή αίτησης οι αιτούντες κατατάσσονται για τις ανάγκες του Προγράμματος στις παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:
Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω», πέραν του του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9).
Στο πλαίσιο του Προγράμματος στο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό «εισόδημα» προσμετρούνται το Συνολικό Δηλωθέν εισόδημα, τα Απαλλασσόμενα και Αυτοτελή Φορολογούμενα εισοδήματα καθώς και η Προστιθέμενη Διαφορά Αντικειμενικών Δαπανών, όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.
Τι μπορείτε να αλλάξετε
Τέντες, κουφώματα, οικιακές συσκευές, και άλλες επιλέξιμες παρεμβάσεις. Αναλυτικά:
Οι όροι και προϋποθέσεις για το πρόγραμμα
Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.
Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία μόνον αίτηση.
Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” και «Εξοικονομώ 2021», δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον Πρόγραμμα.
Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης μόνο για το «Ανακαινίζω», ενώ η συμμετοχή στο «Εξοικονομώ» αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση υπαγωγής στο «Ανακαινίζω».
Τι γίνεται με την επιδότηση σε θερμοσίφωνες
Σε φάση υλοποίησης αναμένεται να μπει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς. Πότε θα ξεκινήσει η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Σε φάση υλοποίησης αναμένεται να μπει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς. Πρόκειται για αυτό που είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και το οποίο αναμένεται ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες του 2023.
Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα δίνει στους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το repowerEU, ενώ τελικά θα ξεκινήσει το 2023. Το πιο πιθανό είναι οι επιδοτήσεις να δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών πάνω στο οποίο θα «τρέξει» και αυτό για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020. Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει επιδότηση με προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ και με χρονικό ορίζοντα πριν την άνοιξη του 2023.
Χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί, ορισμένα δημοσιεύματα λένε θα είναι τα ίδια κριτήρια όπως και με το πρόγραμμα ανακυκλώνω συσκευή. Όποτε θα κάνουμε την παρακάτω υπόθεση με βάση το πρόγραμμα που έτρεξε το καλοκαίρι.
-Στην 1η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 50% επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι κάτω των 5.000 ευρώ.
-Στην 2η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 45% επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
-Στην 3η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 35% επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
-Τέλος, στην 4η εισοδηματική κατηγορία που θα λάβουν 30% επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα πρέπει να είναι άνω των 20000 ευρώ.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Όσα ξέρουμε για δικαιούχους και κριτήρια
ηλιακος θερμοσιφωνας, ηλιακοι θερμοσιφωνες, επιδοτηση, αιτηση, δικαιούχοι, κριτήρια
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση με το ΑΦΜ στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.
Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:
- 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
- 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
- 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
- 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Τι πρέπει να ξέρω
Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες. Έχουν πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές. Βέβαια, οι τιμές ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ, αλλά φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι:
- η απόδοση,
- η χωρητικότητα και
- η διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
- Διπλής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
- Τριπλής ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:
- Στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
- Στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.
Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πώς κάνετε εξοικονόμηση ρεύματος με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:
- Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
- Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
- Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.