Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕπιδότηση 17.500 ευρώ: Ποιοι οδηγοί θα την πάρουν

Επιδότηση 17.500 ευρώ: Ποιοι οδηγοί θα την πάρουν

Επιδότηση 17.500 ευρώ για τους οδηγούς. Ποιοι είναι οι οδηγοί που τη δικαιούνται και θα την πάρουν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” η επιδότηση για τους οδηγούς ταξί. Τι αλλάζει και τι κερδίζουν.

Με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ιδιοκτητών ταξί στο πρόγραμμα, τα συναρμόδια υπουργεία, εκτός από την αύξηση της επιδότησης, προχωρούν και σε μια άλλη βελτιωτική ενέργεια.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Επιδότηση 17.500 ευρώ – Ποιοι οδηγοί θα την πάρουν

Μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, το οποίο εγκαινίασε την Πέμπτη 28 Ιουλίου τον δεύτερο κύκλο του, είναι η ανανέωση του στόλου οχημάτων εταιρειών και επαγγελματιών.

Στις μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες εντάσσονται οι ιδιοκτήτες Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης, δηλαδή οι ιδιοκτήτες ταξί, για τους οποίους το εν λόγω πρόγραμμα περιέχει ξεχωριστές προβλέψεις.

Στους ιδιοκτήτες ταξί, η επιδότηση φτάνει τις 17.500 ευρώ και το μπόνους απόσυρσης στα 5.000 ευρώ.

Επί του παρόντος, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν έχουν ανταποκριθεί στο πρόγραμμα, καθώς η διετία της πανδημίας (2020 – 21) επέφερε σημαντικό πλήγμα στα έσοδα τους.

Με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ιδιοκτητών ταξί στο πρόγραμμα, τα συναρμόδια υπουργεία, εκτός από την αύξηση της επιδότησης, προχωρούν και σε μια άλλη βελτιωτική ενέργεια.

Μετά από χαρτογράφηση των σημείων θέσεων στάθμευσης των ταξί (180 υπολογίζονται οι πιάτσες ταξί), θα δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολό τους.

Οι διαδικασίες παραχώρησης τους σε ιδιώτες προχωρούν, ώστε να εγκατασταθούν ταχυφορτιστές με ειδικά τιμολόγια.

Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση του στόλου των ταξί θεωρείται αναγκαία, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας τους προσεγγίζει τα 13 έτη.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, μέσα σε 16 μήνες υλοποιήθηκαν 19.000 υπαγωγές στο πρόγραμμα.

Από αυτές, 12.937 αφορούσαν ποδήλατα που αντιπροσωπεύουν το 68,5%. Στα δίκυκλα σημειώθηκαν 4.095 υπαγωγές, με τον κύριο όγκο να αφορά ιδιώτες και το υπόλοιπο ποσοστό εταιρείες μεταφορών, ενώ στα αυτοκίνητα (αμιγώς ηλεκτρικά, αλλά και PHEV) οι υπαγωγές ήταν 1.850.

Επιδότηση 17.500 ευρώ – Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, τα επαναφορτιζόμενα BEV – PHEV αυτοκίνητα ανήλθαν στο 6,9% επί των συνολικών ταξινομήσεων το 2021, έναντι 2,6% το 2020 και 0,5% το 2019, κυρίως λόγω της υιοθέτησης κινήτρων από πλευράς της Πολιτείας.

Σε απόλυτα νούμερα, το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα έναντι 2.135 το 2020 (2.178 ηλεκτρικά έναντι 679 το 2020 και 190 το 2019 και 4.789 υβριδικά έναντι 1.456 το 2020 και 290 το 2019).

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το μερίδιο των επαναφορτιζόμενων οχημάτων BEV – PHEV έφτασε στο 7,5%, με τον ΣΕΑΑ να εκτιμά φέτος ότι θα ταξινομηθούν σχεδόν 8.000 επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα υπολείπεται στο ποσοστό διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης, καθώς στην Ευρώπη οι ταξινομήσεις επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων κινήθηκαν στους έξι πρώτους μήνες του έτους στο 18,8%.

Νέα επιδότηση έως 9.500 ευρώ – Σχεδόν όλοι δικαιούχοι, αίτηση ΕΔΩ

Το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασαν (27/7) ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως εξήγησε ο υπουργός, το πρόγραμμα είναι συνολικού κόστους 50 εκατ. ευρώ, αλλά τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας, ενώ σκοπός του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», είναι να αυξήσει τον αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν οι πολίτες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με το πρόγραμμα αυτό χορηγείται το «οικολογικό κίνητρο» και χρηματοδοτείται η αγορά 100%, αμιγώς, ηλεκτρικών οχημάτων με απόσυρση των παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητων.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, η πλατφόρμα για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ανοίγει αύριο.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος:

Ανανέωση στόλου
Ανάπτυξη υποδομών επαναφόρτισης
Μείωση επιβλαβών ρύπων
Εξοικονόμηση στην τσέπη των πολιτών
Πώς διαμορφώνεται η χρηματοδότηση για αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα

Η χρηματοδότηση καλύπτει ποσά από 30% έως 40% του ποσού των ηλεκτρικών οχημάτων. Συγκεκριμένα, η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χρηματοδοτείται 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων έως του ποσού των 8.000 (πριν ήταν 6000 ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για τις μακροχρόνιες μισθώσεις (leasing), χωρίς να υπάρχει υποχρέωση εξαγοράς.

Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, αν μαζί με την αγορά, ο ιδιώτης αποσύρει το παλιό του αυτοκίνητο. Αν αποφασίσει να εγκαταστήσει έξυπνο ηλεκτρικό φορτιστή χρηματοδοτείται με άλλα 500 ευρώ

Eπιδότηση ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 20% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ
Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ.
Η αγορά ενός μικροαυτοκινήτου ή επαγγελματικού ηλεκτρικού τρικύκλου (L5e εως L7e) χρηματοδοτείται έως 40%, με το ποσό για τα μικροαυτοκίνητα να φθάνει τα 3.000 ευρώ.

Επιπλέον επιδότηση για άτομα με αναπηρίες, τρίτεκνους, πολύτεκνους και νέους έως 29 ετών

Επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑΜΕΑ.
Επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα.
Επιπλέον 1000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.

Τι ισχύει για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων εταιρειών

Για τις επιχειρήσεις τα κίνητρα είναι:

  • Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ από 21 οχήματα και πάνω.
  • Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ ανά όχημα και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400 ευρώ ανά σημείο επαναφόρτιση.
  • Επιδότηση σε εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων.
  • Επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς για 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση και έως 6.000 ευρώ για 21 οχήματα και πάνω αντίστοιχα.
  • Επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά.
  • Επιδότηση 30% και με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) από 1 μέχρι 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ για 21 οχήματα και άνω αντίστοιχα.

Η πλατφόρμα (kinoumeilektrika2.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, όπως είπε και ο Υπουργός, θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη  28 Ιουλίου  2022 για όλους.

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην ΚΥΑ του προγράμματος, και τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika2.gov.gr.

Το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση, θα εισέρχεται στην ιστοσελίδα και θα συνδέεται με τους κωδικούς taxisnetπου διαθέτει.

Θα συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης, θα επιλέγει τον τύπο και την κατηγορία οχήματος σύμφωνα με την προσφορά που θα επισυνάπτει στην αίτηση, θα αναρτά τα δικαιολογητικά και θα υποβάλλει την αίτηση.

Δεν υπάρχουν κριτήρια για την κατάταξη των αιτήσεων, μοναδικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων βάσει του οποίου θα αξιολογούνται και οι αιτήσεις.

Μετά το έλεγχο των δικαιολογητικών και της αίτησης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μήνυμα για την πορεία της αίτησης του.

Για τις λεπτομέρειες της υποβολής έχουν αναρτηθεί σχετικές αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, όπως επίσης και μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων  προς διευκόλυνση των πολιτών. Επιπλέον έχει αναρτηθεί τεχνικό εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για την διευκόλυνση των πολιτών θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλεφωνικό κέντρο ενώ  παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων  μέσω του email:[email protected]

Το Helpdesk θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους  για επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων καθ’ όλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Πώς υποβάλλετε αίτηση για το πρόγραμμα

Τα πρώτα βήματα για την υποβολή αίτησης περιλαμβάνουν την εγγραφή στην υπηρεσία, τη συμπλήρωση των στοιχείων του ενδιαφερομένου, την επιλογή της κατηγορίας του οχήματος, του μοντέλου και της αξίας, την επιλογή του έξυπνου φορτιστή (προαιρετικά), την επιλογή της δυνατότητας απόσυρσης (προαιρετικά) και την επιλογή των κοινωνικών κριτηρίων, εάν υφίστανται, όπως το εάν ο ενδιαφερόμενος έχει οικογένεια με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, είναι άτομο με αναπηρίες ή νέος έως 29ετών.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην Ψηφιακή Υπηρεσία με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών taxisnet, επιλέγοντας από την αρχική οθόνη της Εφαρμογής το πεδίο Είσοδος με ΓΓΠΣ.

Aφού συμπληρώσουν τους κωδικούς τους πρέπει να πατήσουν την επιλογή “Σύνδεση” και στην συνέχεια, κατά την αυθεντικοποίηση χρήστη, πρέπει να πατήσουν “Αποστολή”.

Σε περίπτωση που κάποιο πεδίο είναι υποχρεωτικό και δεν έχει συμπληρωθεί ή έχει συμπληρωθεί λάθος, ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να προχωρήσει και θα του εμφανιστεί ένα αντίστοιχο μήνυμα (τα υποχρεωτικά πεδία είναι όλα επισημασμένα με κόκκινο αστεράκι).

Μετά την είσοδό με κωδικούς τους TaxisNet, οι χρήστες βλέπουν στην πρώτη οθόνη τα στοιχεία που αντιστοιχούν στους κωδικούς TaxisNet που έχουν εισαγάγει. Για να προχωρήσουν πρέπει να επιλέξουν “Επιβεβαίωση Στοιχείων”.

Σημειώνεται ότι τη διαδικασία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να την κάνουν μόνο την πρώτη φορά που εισέρχονται στην εφαρμογή και όσο δεν υπάρχει κάποια αίτηση, μπορούν να μεταβάλλουν όλα τα στοιχεία. Από την στιγμή που έχουν ξεκινήσει μία αίτηση, είτε έχει υποβληθεί οριστικά, είτε είναι προσωρινά αποθηκευμένη, θα μπορούν να τροποποιήσουν μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας. Αν η αίτηση ακυρωθεί από τον ίδιο το χρήση ή απορριφθεί από τον αξιολογητή, μπορούν να μεταβάλλουν στοιχεία που σχετίζονται με τα ποσά επιδότησης όπως ή ηλικία του δικαιούχου ή τον ΚΑΔ της εταιρείας

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μήνυμα για την πορεία της αίτησής τους ενώ, κατά την πρακτική που εφαρμόστηκε και στο προηγούμενο πρόγραμμα, θα λειτουργεί help desk, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να υποβάλλουν ερωτήσεις (τηλεφωνικά ή μέσω e-mail στο [email protected]).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ