Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήPlusΕπιδοτήσεις για αυτοκίνητο, AC, ψυγείο, ποδήλατο και φωτοβολταϊκά - Ποια τα ποσά

Επιδοτήσεις για αυτοκίνητο, AC, ψυγείο, ποδήλατο και φωτοβολταϊκά – Ποια τα ποσά

Επιδοτήσεις: Μια σειρά από επιδοτήσεις έρχεται στο προσκήνιο για τους πολίτες της Κύπρου για διάφορα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητάς τους.

Συγκεκριμένα, πολλά σχέδια με διάφορες επιδοτήσεις τρέχουν ή βρίσκονται στα σκαριά για να εφαρμοστούν από την Κυβέρνηση στην Κύπρο.

Αυτά τα σχέδια είναι στα πλαίσια της προσπάθειας για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και της γενικότερης προσπάθειας για καλλιέργεια πράσινης κουλτούρας.

Πρόκειται για ευκαιρίες που δεν θα περάσουν απαρατήρητες από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Επιδοτήσεις: Πληροφορίες για τα φωτοβολταϊκά

Πιο συγκεκριμένα σε εξέλιξη βρίσκεται το «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες για το έτος 2021».

Το Σχέδιο παρέχει χορηγία για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο σε υφιστάμενες κατοικίες. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες του σχεδίου είναι οι εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών: Προνοεί χορηγία 30% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €1.500.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering):

Προνοεί χορηγία 35% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800 και χρηματοδότηση €300 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.200. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €3.000.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €250 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α).

Το ποσό αυξάνεται στα €750 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού, για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Β).

Επιδοτήσεις: Οι πληροφορίες για κλιματιστικό, λάμπες και ψυγείο

Σε μια προσπάθεια για μείωση της τιμής του ρεύματος η Υπουργός Ενέργειας εξήγγειλε σχέδιο όπου θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Επιπλέον, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.

Επιδοτησεις: Τι συμβαίνει με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Άλλη μια χορηγία που ειναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή ειναι αυτή για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, όπου αναμενεται να είναι στις 9000 ευρώ αλλά δεν έχει κλειδώσει ακόμα το ποσό, ενώ η χορηγία για αγορά υβριδικού οχήματος αναμένεται να είναι πάνω από 2000 ευρώ.

Επίσης αναμένεται ότι θα δίνεται και χορηγία μόνο για απόσυρση, χωρίς την προϋπόθεση για αγορά νέου αυτοκινήτου. Σε αυτή την περίπτωση η χορηγία αναμένεται να είναι κάπου κοντά στα 1000 ευρώ.

Λεπτομέρειες και ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Επιδοτηση: Δείτε τι ισχύει για επιδοτησεις στα ποδήλατα

Το τελευταίο σχέδιο που ανακοινώθηκε από πλευράς Κυβέρνησης είναι για αγορά καινούριου μη ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου το οποίο εμπίπτει στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Ποδήλατα Πόλης (City Bikes)

β) Ποδήλατα Δρόμου (Road Bikes)

γ) Ποδήλατα Ορεινής (Mountain Bikes)

δ) Ποδήλατα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ)

Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης για τα ποδήλατα Πόλης, Δρόμου και Ορεινής, το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €200, νοουμένου ότι η αξία του ποδηλάτου δεν θα υπερβαίνει τα €1000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Όσον αφορά τα ποδήλατα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €800, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις των αγροτών

Το απόγευμα της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου θα αρχίσει η πίστωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Την πληροφορία αυτή είχε από έγκυρες πηγές των Αθηνών, χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως ισχύει κάθε χρόνο, το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο «πρασίνισμα» θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αξίζει να αναφέρουμε πως φέτος είναι ο χρόνος- “γέφυρα” που θα μας οδηγήσει στη νέα προγραμματική περίοδο, αφού από του χρόνου μπαίνουμε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποχαιρετώντας την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέριε στη «ΝΚ» ο Μύρων Χιλετζάκης, «εμένα μού απάντησαν από την Αθήνα ότι πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου οι παραγωγοί θα έχουν λάβει την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Και, όταν ρώτησα την ακριβή ημερομηνία, μου ανέφεραν ότι οι πληρωμές θα γίνουν στις 27 του μήνα».

Πέρυσι η προκαταβολή στους δικαιούχους ξεκίνησε να δίνεται από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Ήταν ύψους 696.596.038,36 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 70% και αφορούσε σε 539.609 αγρότες.

Tην Παρασκευή,15 Οκτωβρίου εξάλλου, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, πληρώθηκαν οι παραγωγοί του μελιού με 4 ευρώ ανά κυψέλη, και οι χοιροτρόφοι με 250 ευρώ ανά χοιρομητέρα, λαμβάνοντας το σχετικό κορωνοβοήθημα. Συνολικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών μπήκαν 19,9 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, χθες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 83 δικαιούχων οι οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 12.075.642,90 ευρώ, σε εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021, συνυπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και Άδωνις Γεωργιάδης, αντίστοιχα, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Επιδοτηση

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι, σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2020 τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021, πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου επεξεργασία χορήγησης δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα 2020, κατόπιν της ολοκλήρωσης των ειδικών διοικητικών ελέγχων και του κλεισίματος του οικονομικού έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνολικά για το έτος 2020 χορηγούνται δικαιώματα εθνικού αποθέματος ύψους 44.999.974,86 ευρώ σε 24.648 γεωργούς. Οι δικαιούχοι γεωργοί μπορούν να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Καρτέλα του Αγρότη”, όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης Εθνικού Αποθέματος 2020.

Υπάρχει πάντως, ακόμα μέχρι σήμερα, κόσμος που δεν έχει λάβει ακόμα τα χρήματα που δικαιούται από το Εθνικό Απόθεμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ