Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕπιδόματα: Ανατροπή και αλλαγή - Έτσι θα παίρνετε τα λεφτά

Επιδόματα: Ανατροπή και αλλαγή – Έτσι θα παίρνετε τα λεφτά

Πολύ σημαντική αλλαγή που αφορά τα επιδόματα έρχεται από την Κυβέρνηση. Με ψηφιακή προπληρωμένη τραπεζική κάρτα θα παίρνουν τα χρήματα οι δικαιούχοι.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά σε δικαιούχους, καθώς φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά τον τρόπο καταβολής πολλών επιδομάτων.

Το σχέδιο λέει ότι ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e-banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Επιδόματα: Πώς θα παίρνετε τα χρήματα

Συνεχίζονται οι «διαρροές» για την… ψηφιακή προπληρωμένη τραπεζική κάρτα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για να δίνει πλέον, τα επιδόματα. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά σε δικαιούχους, καθώς φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά τον τρόπο καταβολής πολλών επιδομάτων.

Οι δικαιούχοι, ως τώρα, έβλεπαν τα χρήματα απευθείας στο λογαριασμό τους με εξαίρεση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), που καταβαλλόταν κατά το ήμισυ με προπληρωμένη κάρτα.

Οι πληροφορίες θέλουν λοιπόν πολλά επιδόματα να εντάσσονται σε αυτό το νέο «σύστημα», όπως για παράδειγμα τα επιδόματα ΟΑΕΔ- ΔΥΠΑ αλλά και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Σίγουρα ένα από αυτά θα είναι το επίδομα γέννησης!

Το σχέδιο λέει ότι ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e-banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Ειδικότερα, το εάν επιδόματα όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα ανέργων κλπ θα δίνονται με προπληρωμένη κάρτα στους δικαιούχους, ρωτήθηκε σε συνέντευξη στο MEGA ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Η απάντησή του ήταν η εξής:

«Τα επιδόματα που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν και αυτό για να το ξέρει ο κόσμος. Γιατί αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το ποια είναι η τεχνική μέθοδος καταβολής. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθεί την τεχνολογία, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βλέπουμε και τι είχε γίνει ήδη και με την προηγούμενή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Αλληλεγγύης, το πρώην ΚΕΑ καταβάλλεται σε κάποιο βαθμό ηλεκτρονικά. Θα τα δούμε όλα αυτά», απάντησε και ξεκαθάρισε πως «Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι το οποίο είναι πρωτότυπο ή παράξενο. Εξελίσσεται η τεχνολογία».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα δίνονται οδηγίες στους δικαιούχους των επιδομάτων για το που θα ξοδεύουν τα χρήματα. Απάντησε κατηγορηματικά πως “αυτό δεν θα συμβεί.”

Για τη χρήση προπληρωμένης κάρτας σε πολλά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ρωτήθηκε και η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έδωσε με τη σειρά της κάποιες διευκρινίσεις.

Όπως τόνισε, ΔΕΝ θα καταβληθούν τα αναπηρικά επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα!

Τι ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Σύμφωνα όμως με την κα. Μιχαηλίδου, πολλά άλλα επιδόματα εντάσσονται πλέον στη λογική του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (προπληρωμένη κάρτα): Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ- ΔΥΠΑ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αλλά και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Επιβεβαίωσε δε ότι σε προπληρωμένη κάρτα εντάσσεται το επίδομα γέννησης.

«Το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ επειδή είναι μεγάλο επίδομα και δίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1000 ευρώ και 1000 ευρώ…. είναι ένα από τα επιδόματα που θα δίνονται στην προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα», σημείωσε.

Επίσης, είπε ότι η προπληρωμένη κάρτα αφορά σχεδόν 2 εκατ. δικαιούχους επιδομάτων σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού που είναι πάνω από 1 εκατ. και οι δικαιούχοι των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ.

Ξέσπασαν αντιδράσεις με τις φήμες

Εν τω μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό έστειλε η ΕΣΑμεΑ για το ενδεχόμενο καταβολής επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως για ακόμη μία φορά υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, που αναφέρουν ότι «στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συζητείται από την κυβέρνηση η καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού».

Η Συνομοσπονδία τονίζει πως κάθε πολίτης, γνωρίζει τις ανάγκες του και είναι απόλυτα ικανός ώστε να διαχειριστεί το πενιχρό επίδομα του κράτους και πως μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία, ιδίως μεγάλης ηλικίας, δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας.

Τα επιδόματα που θα δίνονται με προπληρωμένη κάρτα

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στο σύστημα «προπληρωμένη κάρτας» εντάσσονται:

Επίδομα Γέννησης

Επίδομα Παιδιού (Α21)

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Αγροτική εστία

Επίδομα αναδοχής

Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Επίδομα ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Επίδομα επίσχεσης

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

Ειδικό εποχικό βοήθημα

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

Επίδομα διαθεσιμότητας.

Καινούργιο επίδομα για εργαζόμενους – Ποιοι θα πάρουν 720 ευρώ

Αφορά το εν λόγω εγχείρημα 16.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ανεξαρτήτου κλάδου απασχόλησης , ώστε αφού βελτιώσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησεις, να αποκτήσουν το ανάλογο πιστοποιητικό ενισχύοντας την επαγγελματική τους ικανότητα.

Πρεμιέρα έκαναν οι αιτήσεις στη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ:

«Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Οικονομίας», η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων, στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στην ενίσχυση της επαγγελματικής ικανότητας 16.000 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης, οι οποίοι εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης θα αποκτήσουν το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Κατάρτισης σε εξειδικευμένες όσο και οριζόντιες ειδικότητες και θεματικές ενότητες.

Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι 31.788.200 ευρώ. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Επίδομα: Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας, οι οποίοι πρέπει να πληρούν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να είναι από 18 ετών και άνω.

Να είναι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης όπου απασχολούνται.

Να διαθέτουν τουλάχιστον απολυτήριο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικού σχολείου για τους αποφοιτήσαντες έως το 1980 και τριτάξιου Γυμνασίου για αποφοιτήσαντες από το 1981 και έπειτα).

Δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη έχουν οι Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με εποχική απασχόληση ακόμα και αν λαμβάνουν ειδικό εποχικό επίδομα. Διευκρινίζεται ότι στους εν δυνάμει συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι του επιδόματος ειδικού σκοπού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ