Επίδομα θέρμανσης: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ – Ώρα για αίτηση

Επίδομα θέρμανσης: Εν αναμονή των αιτήσεων στο myΘέρμανση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης είναι χιλιάδες δικαιούχοι και σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου. Η πρώτη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί στις 10 Δεκεμβρίου για όσους πήραν και πέρσι επίδομα και θα ολοκληρωθεί για όλους έως το τέλος της χρονιάς. Εντός της […]

Επίδομα θέρμανσης: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ - Ώρα για αίτηση

Επίδομα θέρμανσης: Εν αναμονή των αιτήσεων στο myΘέρμανση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης είναι χιλιάδες δικαιούχοι και σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί στις 10 Δεκεμβρίου για όσους πήραν και πέρσι επίδομα και θα ολοκληρωθεί για όλους έως το τέλος της χρονιάς.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα θέρμανσης που τους αντιστοιχεί.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, όσοι έλαβαν και πέρυσι το επίδομα θα πληρωθούν προκαταβολικά το σύνολο του επιδόματος που τους καταβλήθηκε και πέρυσι και μετά θα ακολουθήσει η εκκαθάριση με βάση τα φετινά τους στοιχεία.

Επίδομα θέρμανσης: Οι σημαντικές ημερομηνίες για τους δικαιούχους είναι:

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες δικαιούχοι που θα υποβάλουν εγκαίρως την αίτηση τους, θα πληρωθούν αμέσως σχεδόν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται.

Έως το τέλος του Νοεμβρίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2022 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τους περσινούς δικαιούχους προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθεί στο λογαριασμό των δικαιούχων η προκαταβολή του επιδόματος, σε όσους έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο myθέρμανση για όλους τους δικαιούχους.

Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθεί η δόση για τους νέους δικαιούχους για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως τις 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Το επίδομα

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος. Οι συντελεστές επιδότησης, με τις λεγόμενες βαθμο-ημέρες, οι οποίες είναι ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

Άγαμος : 16.000ευρώ
Έγγαμος: 24.000ευρώ
Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ
Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ
Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Αντίστοιχα, για όσους αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή τους άλλους τρόπους θέρμανσης και επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης ως πηγή θέρμανσης, τότε αυτοί θα έχουν διπλό επίδομα. Για αυτούς το επίδομα θα είναι από 200 έως και 1.600 ευρώ εφόσον τηρούν όλα τα κριτήρια.

Ωστόσο, τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν όπως και πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διπλό επίδομα θα πάρουν και οι νέοι δικαιούχοι, οι οποίοι θα υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά αίτηση για το επίδομα θέρμανσης. Αυτοί θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 200 ευρώ και το μέγιστο 1.600 ευρώ.

Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Υπολογισμός επιδόματος

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Εως 1.600 ευρώ το επίδομα

Mε αυξημένο το ανώτατο όριο, στα 800 ευρώ από 700 ευρώ πριν από ένα χρόνο, θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ποσό θα διπλασιάζεται σε περίπτωση μετάβασης από άλλο καύσιμο. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει τον Νοέμβριο.

Επίσης, εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, ανάλογα με την πορεία της τιμής της το προσεχές διάστημα.

Τα περιθώρια δίνει η άνετη εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως προέκυψε και από τα χθεσινά στοιχεία για το 9μηνο, κατά το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι εκτίμησης για έλλειμμα.

Οι τιμές της ενέργειας χαρακτηρίζονται από συνεχείς αιφνιδιασμούς που έχουν ήδη ανατρέψει τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Ετσι, το φυσικό αέριο είναι πλέον, μετά την επιδότηση από τη ΔΕΠΑ, φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης, η επιδότηση του οποίου είχε διακοπεί.

Εως 1.600 ευρώ το επίδομα θέρμανσης, τι αλλάζει στα κριτήρια-1

Αέριο – E.E.: Έσχατη λύση το πλαφόν – Άτολμη για μία ακόμη φορά η Κομισιόν

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προχωρεί άμεσα, σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι το επίδομα θέρμανσης για το οποίο έχουν αποφασιστεί και θα προβλέπονται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση τα εξής:

1. Θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ αντί 100 έως 700 πέρυσι. Το ποσόν θα διπλασιάζεται, φτάνοντας έως 1.600 ευρώ, για όσους στρέφονται φέτος για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο καύσιμο, εγκαταλείποντας άλλες πηγές, όπως ο ηλεκτρισμός (κλιματιστικό) ή το φυσικό αέριο. Το ίδιο θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους, που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο.

Εξετάζεται να επανέλθει η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία από 1ης Νοεμβρίου.

2. Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται για τους παλαιούς δικαιούχους σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.

3. Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στην περιοχή των 200.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν όσοι το χάνουν, λόγω αύξησης των νέων αντικειμενικών τιμών.

Εως 1.600 ευρώ το επίδομα θέρμανσης, τι αλλάζει στα κριτήρια-1

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, εκτός αν οι εξελίξεις επιβάλλουν αλλαγές. Το επίδομα θα επεκταθεί και στην μπλε κηροζίνη.

Αντίθετα, στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζεται να επανέλθει η επιδότηση στην αντλία από 1ης Νοεμβρίου. Το κόστος είναι σχετικά μικρό, στα 30 εκατ. ευρώ τον μήνα, με βάση την προηγούμενη επιδότηση.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να προκύπτει η τιμή του φυσικού αερίου χαμηλότερη από του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της επιδότησης, αλλά παραπέμπουν στη ΔΕΠΑ για το ενδεχόμενο να μειωθεί η επιδότηση.

Πλεόνασμα στο 9μηνο

Ο κρατικός προϋπολογισμός το 9μηνο είχε πρωτογενές πλεόνασμα 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ήταν 40,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9 δισ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από φόρους ήταν 4,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 609 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου. Η αντιστροφή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της νομοθεσίας για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε φέτος από τον Μάιο και εκτείνεται σε 10 δόσεις, ενώ θα ξεκινούσε κανονικά τον Σεπτέμβριο, με μια ενισχυμένη δόση.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «αφού ληφθούν υπόψη οι προεισπράξεις ΕΝΦΙΑ και εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αλλαγής του τρόπου καταβολής των δύο αυτών φόρων, τα φορολογικά έσοδα του μηνός Σεπτεμβρίου είναι συμβατά με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού και των ενδείξεων για ισχυρή ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο του 2022».