Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕπίδομα θέρμανσης: Έκτακτη απόφαση και σοκ στα νοικοκυριά με φυσικό αέριο

Επίδομα θέρμανσης: Έκτακτη απόφαση και σοκ στα νοικοκυριά με φυσικό αέριο

Επίδομα θέρμανσης: Κερδισμένους και χαμένους έχει το “πακέτο” ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε ό,τι έχει να κάνει με τη στήριξη απέναντι στον επερχόμενο χειμώνα μέσα από το επίδομα θέρμανσης και άλλες δράσεις επιδοματικού χαρακτήρα.

Επίδομα θέρμανσης: EΣημαντικά οφέλη έχουν όσοι επιχειρήσουν να αφήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο επιλέγοντας το πετρέλαιο για τη θέρμανση τους καθώς θα έχουν διπλή “δόση” ενίσχυσης, ενώ η άνοδος των κριτηρίων φέρνει κάποια χαμόγελα σε νοικοκυριά της μεσαίας τάξης.

Ουσιαστικά, με βάση τους υπολογισμούς του Υπ. Οικονομικών, περίπου 100 χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που για πρώτη φορά θα έχουν δυνατότητα επιδότησης μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά το αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα στηρίξει περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ τουλάχιστον 200 χιλιάδες νοικοκυριά που ζεσταίνονταν με θερμαντικά σώματα ρεύματος μπορούν να στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης απολαμβάνοντας το σχετικό “μπόνους”. κριτηρίων.

Επίδομα θέρμανσης: Νέα εισοδηματικά όρια

Συγκεκριμένα, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε προστατευόμενο παιδί.

Έτσι δικαιούχος του επιδόματος θα είναι ο έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ, με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Όμως αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Επίδομα θέρμανσης: Διπλάσια επιδότηση

Αναλυτικά, διπλάσια επιδότηση μέσα από το επίδομα θέρμανσης θα πάρουν όσοι δικαιούνται φέτος για πρώτη φορά την κρατική ενίσχυση μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ακόμα και αν δεν αλλάξουν μέσο θέρμανσης.

Επίσης αυξημένο κατά 100% θα είναι το επίδομα και για τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

«Δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή.

Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης αναπροσαρμόζεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο τα ποσά όσο και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ανέλθει σε 1,3 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι και οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένα ποσά ενίσχυσης καθώς το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Παραδείγματα

‘Ετσι για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι ενώ για νέο δικαιούχο το αυξάνεται στα 422 ευρώ.

Θεσσαλονίκη

Ένας εργένης τη Θεσσαλονίκη, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ ενώ για νέο δικαιούχο το ποσό αυξάνεται στα 696 ευρώ.

Για μια οικογένεια με δύο παιδιά στη Φλώρινα προβλέπεται φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Εάν το νοικοκυριό φέτος γυρίσει π.χ στο πετρέλαιο από τη χρήση ρεύματος το ποσό αυξάνεται στα 1.156 ευρώ.

Ανάλογα για νοικοκυριό στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι και για νέους δικαιούχους φθάνει στα 1.058 ευρώ.

Επιδότηση στην πηγή

Παράλληλα το επιτυχημένο μοντέλο, όπως αναφέρει η αγορά, με την επιδότηση του ντίζελ κίνησης στην “πηγή” εκτιμάται ότι θα στήσει ανάχωμα στην ακρίβεια του πετρελαίου θέρμανσης.

Με βάση όσα ανέφερε χθες το οικονομικό επιτελείο στα 25 λεπτά θα ανέλθει η επιδότηση, που βέβαια θα αποφασίζεται για κάθε μήνα, όπως ακριβώς συνέβη και για το fuel pass.

Εφόσον, λοιπόν, από τις 15/10 οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή διαμορφωθεί στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 1,35 ευρώ το λίτρο. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης 2022: Αγωνία για όσους έχουν φυσικό αέριο

Πάντως μια γκρίζα ζώνη αφορά το θέμα του φυσικού αερίου,. “Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση.

Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή” σημείωσε ο Πρωθυπουργός σκορπώντας αγωνίες στα 700.000 περίπου νοικοκυριά που έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσουν τις κεντρικές παραινέσεις και να “γυρίσουν” τους καυστήρες τους στο “πράσινο” φυσικό αέριο και τώρα καλούνται και πάλι να γυρίσουνστο πετρέλαιο. Μόνη ελπίδα η τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται εσχάτως στον Ολλανδικό Δείκτη TTF.

Παράλληλα, σημείο που δημιουργεί έντονη αγωνία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι το θέμα των επιδοτήσεων. Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις ρεύματος θα δίνονται με “ρήτρα εξοικονόμησης”, ωστόσο όσοι συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ρεύμα για να ζεσταθούν θα έχουν κι αυτοί κίνδυνο μεγάλων επιβαρύνσεων.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα θέρμανσης

Ανακούφιση σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να δώσει η επιδότηση 25 λεπτών που θα στοχεύει στην αντλία και αναμένεται να ρίξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,30 ευρώ.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των πρατηριούχων και η τιμή του πετρελαίου κάνει εκκίνηση στο 1,60 ευρώ, τότε χωρίς την ενίσχυση, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα κατάφερναν να σηκώσουν το βάρος.

Επιπλέον, η επιδότηση θα είναι διπλή και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλή για όσους χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιο νοικοκυριό χρησιμοποιούσε το περυσινό διάστημα κλιματιστικά για τη θέρμανση του και φέτος χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβει διπλάσιο επίδομα από αυτό που δικαιούται με βάση τα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, διπλάσιο επίδομα θα λάβουν και όσοι μέχρι πέρυσι ήταν εκτός επιδόματος καθώς τα εισοδήματα τους ήταν υψηλότερα από τα όρια που είχε θέσει, αλλά φέτος εντάσσονται μετά τη διεύρυνση τους.

Επίδομα θέρμανσης: Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης

Η πρώτη επιδότηση θα ακολουθεί το μοντέλο της μείωσης που έγινε για το πετρέλαιο κίνησης και θα εφαρμόζεται στην αντλία και θα αγγίζει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης θα αφορά φέτος περισσότερους δικαιούχους, καθώς έχουν διευρυνθεί τα κριτήριά του και το κονδύλι φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται κατά λιγότερο από 5.000 ευρώ και έτσι το επίδομα θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ τον προηγούμενο χειμώνα το πήραν 850.000. Παράλληλα, θα αυξηθεί και το ελάχιστο και το μέγιστο ύψος επιδότησης, δηλαδή τα 100 και τα 750 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολούθως, η δεύτερη επιδότηση αφορά στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και η τρίτη σε όσους σταματήσουν τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τη θέρμανσή τους.

Αυτά ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, που σημείωσε διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης για όσους δικαιούχους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου.

Σύμφωνα δε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, που μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα, εξειδίκευσαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%.

Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Τα κριτήρια 

Τον προηγούμενο χειμώνα, το επίδομα θέρμανσης δινόταν με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που αναμένεται να διευρυνθούν φέτος.

Τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αυξάνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ.

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες), που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%.

Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ. Οσοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου τα ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι είναι πρόσωπα:

άγαμα πρόσωπα
έγγαμα πρόσωπα
πρόσωπα σε κατάσταση χηρείας
πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
εν διαστάσει ή διαζευγμένα πρόσωπα

Πηγή: Reporter.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ