Επίδομα θέρμανσης 2023: Αύξηση χρημάτων – Μεγάλη ανατροπή

Αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν τελικά φέτος στο επίδομα θέρμανσης. Για ποιους θα αυξηθεί και ποια τα κριτήρια. Ανατροπή στο ποσό για ορισμένους, όπως και στα κριτήρια για το επίδομα. Τι θα συμβεί. Ποιες οι δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός και έβαλε… φωτιά. Δείτε αναλυτικά… Ποιοι παίρνουν άλλο ποσό Ειδικότερα, σε σχετική συνέντευξή του στον Ρ/Σ […]

Επίδομα θέρμανσης 2023: Αύξηση χρημάτων - Μεγάλη ανατροπή

Αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν τελικά φέτος στο επίδομα θέρμανσης. Για ποιους θα αυξηθεί και ποια τα κριτήρια.

Ανατροπή στο ποσό για ορισμένους, όπως και στα κριτήρια για το επίδομα. Τι θα συμβεί.

Ποιες οι δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός και έβαλε… φωτιά.

Δείτε αναλυτικά…

Ποιοι παίρνουν άλλο ποσό

Ειδικότερα, σε σχετική συνέντευξή του στον Ρ/Σ «ΣΚΑΪ 100,3 FM», ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «το κράτος θα δώσει επίδομα θέρμανσης και μάλιστα για οικογένειες με παιδιά, αυξημένο σε σχέση με πέρσι, ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθει καινούργιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών».

Τα νέα κριτήρια

Όπως ανακοινώθηκε, το επίδομα θέρμανσης:

  • Για κάθε τέκνο το επίδομα αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ
  • Θα δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ
  • Δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία και το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη
  • Δεν ισχύει διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο έναντι φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κόστος για τη νέα χειμερινή περίοδο για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 237 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 189 εκ. μοιράζονται το 2023 και τα υπόλοιπα 48 εκατ. το 2024.

Πιο νωρίς το επίδομα θέρμανσης 2023

Πιο γρήγορα θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη ΔΕΘ.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη ανατροπή, αφού ο κόσμος λόγω της κατάστασης το έχει ανάγκη εγκαίρως.

Ποια ήταν μέχρι σήμερα τα κριτήρια των δικαιούχων

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Με τα σημερινά δεδομένα και τις τιμές του πετρελαίου να καλπάζουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Μετά τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στην πλατφόρμα myθέρμανση έρχεται η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο κάθε έτους ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Έτσι και φέτος, θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις τον Νοέμβριο για το επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024.

Πέρσι οι αιτήσεις ήταν μέχρι και τον Γενάρη μιας και είχε δοθεί παράταση.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω κυρίως της χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Είστε διαχειριστής; Τι πρέπει να κάνετε για το επίδομα θέρμανσης

Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να σπεύσουν οι να δηλώσουν μια σειρά από στοιχεία για να λάβουν οι ένοικοι το επίδομα θέρμανσης.

Θα πρέπει να δηλωθεί ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει και ο αριθμός της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

Πολύ σημαντικό είναι να δηλωθούν και τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.