Επίδομα που παίρνουν όλοι! Απευθείας στο ΙΒΑΝ με taxisnet ΕΔΩ

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου που αφορούν την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης όλων των πολιτών ενώ η πρώτη δόση θα πιστωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο iBAN των δικαιούχων έως τις 21/12. Η αυξημένη σε σχέση με πέρσι , οικονομική ενίσχυση απευθύνεται σε όλους όσους πληρούν τα ισχύοντα εισοδηματικά […]

Επίδομα που παίρνουν όλοι! Απευθείας στο ΙΒΑΝ με taxisnet ΕΔΩ

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου που αφορούν την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης όλων των πολιτών ενώ η πρώτη δόση θα πιστωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο iBAN των δικαιούχων έως τις 21/12.

Η αυξημένη σε σχέση με πέρσι , οικονομική ενίσχυση απευθύνεται σε όλους όσους πληρούν τα ισχύοντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ το ποσό της επιδότησης αυξάνεται ανάλογα με τις γεωγραφικές περιοχές που διαμένουν οι δικαιούχοι.

Περισσότερα χρήματα στον λογαριασμό τους θα δουν φέτος όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα για τους περσινούς δικαιούχους αυξάνεται.

Την ίδια ώρα όμως διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων.

Επίδομα θέρμανσης: Οι αιτήσεις

Μέχρι στιγμής πάνω από 990.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί, με την προθεσμία να είναι η 9η Δεκεμβρίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στο MyΘέρμανση της ιστοσελίδας www.aade.gr και επιδοτούνται το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, τα pellet και η κηροζίνη.

Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι πρέπει το τιμολόγιο αγοράς του μέσου θερμότητας, όποιο κι αν είναι αυτό, να είναι στον ΑΦΜ του πολίτη που έχει αιτηθεί το επίδομα. Αν γίνει κάποιο λάθος στην αίτηση πρέπει να γίνει εκ νέου υποβολή.

Σημειώνεται επίσης ότι η καταβολή της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης: Η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα myΘέρμανση που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης. Αμέσως μετά ξεκινούν οι πληρωμές οι οποίες θα γίνουν σε δόσεις ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρισης των παραστατικών.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 9 του μήνα, με τους παλιούς δικαιούχους να λαμβάνουν επίδομα στην πρώτη πληρωμή ανάλογο εκείνου που πήραν πέρυσι.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

αα) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

αβ) το ονοματεπώνυμό του,

αγ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, αδ) η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, αε) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

αστ) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

αζ) τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,

αη) το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,

αθ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Ενιαίο μέτωπο ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο – Οι κινήσεις της Μόσχας το πλαφόν

Λευκός καπνός μετά από σχεδόν έναν χρόνο διεθνών διαβουλεύσεων βγήκε χθες από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι του ρωσικού αργού, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη έγκριση του μέτρου τις επόμενες ώρες.

Τελευταίο εμπόδιο στην υιοθέτηση του πλαφόν αποτέλεσαν οι ενστάσεις της Πολωνίας, η οποία εξέτασε έναν μηχανισμό προσαρμογής, για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή αγοράς, προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εντούτοις, ο Πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος γνωστοποίησε χθες ότι η Βαρσοβία στηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διατήρησης του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου, τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Ορόσημο για τον πόλεμο

Την είδηση της συμφωνίας επιβεβαίωσε -μέσω Twitter- η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σηματοδοτώντας ένα βασικό ορόσημο στις προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να κλονίσει περαιτέρω τις εθνικές οικονομίες.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η G7 και άλλοι παγκόσμιοι εταίροι συμφώνησαν να εισαγάγουν ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών για το θαλάσσιο πετρέλαιο από τη Ρωσία», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ενισχύσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα μειώσει τα έσοδα της Μόσχας και θα σταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας, επιτρέποντας παράλληλα σε εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να αποστέλλουν το πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση είχαν επεξεργαστεί τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες της Δύσης (G7), καθώς αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με γόνιμο το έδαφος, τα κράτη- μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν χθες στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, ακολουθώντας το ρυθμό της ΕΕ στην επιβολή αντίμετρων κατά της Μόσχας.

Σημειωτέον ότι η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα ήταν για ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι, χωρίς μηχανισμό προσαρμογής.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο (Urals) εμπορεύεται σε τιμές ήδη χαμηλότερες, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία πίεζαν για χαμηλότερη τιμή, ενώ η τιμή διαπραγμάτευσης του ρωσικού αργού ανερχόταν χθες, οπότε και επικυρώθηκε η συμφωνία, στα 67 δολάρια το βαρέλι.

Δυτικό μέτωπο

Το αρραγές δυτικό μέτωπο απέναντι στο ρωσικό πετρέλαιο θα γίνει πράξη από μεθαύριο, Δευτέρα, με αποτέλεσμα η 5η Δεκεμβρίου να αναδεικνύεται σε ημέρα συντριπτικής δυτικής απάντησης στην ρωσική «οικονομία του πολέμου», καθώς το δυτικό πλαφόν θα φέρει την Μόσχα απέναντι σε έναν σοβαρό πονοκέφαλο ως προς τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.

Στην περικοπή των εσόδων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ως προς την εισβολή στην Ουκρανία εστίασε ιδιαίτερα χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως «θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ενώ το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς, όπως είπε.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιευθούν αύριο, Κυριακή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ένας εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας επιβεβαίωσε χθες ότι ξεκίνησε η γραπτή διαδικασία, ώστε τα κράτη-μέλη να δώσουν επισήμως το «πράσινο φως» για τη συμφωνία, μετά την έγκριση της Πολωνίας.

Εκ παραλλήλου, το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύσει σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν αυτό πωλείται σε τιμές κάτω από το πλαφόν.

Ως εκ τούτου, τα πράγματα για το Ρώσο Πρόεδρο επιδεινώνονται σημαντικά, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της G7, φρενάροντας το ράλι των τιμών στο οποίο επιδόθηκε η Μόσχα, εκμεταλλευόμενη την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εκ μέρους των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη σύμπλευση ΕΕ – G7 και Αυστραλίας, λέγοντας πως αναμένεται να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα.

Η αντίδραση της Μόσχας

Από πλευράς της θιγόμενης Μόσχας, ο Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας σχολίασε πως η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ίδια της την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ωστόσο, η Ρωσία ως η δεύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο έχει ήδη μεταφέρει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων αποθεμάτων της στην Ινδία, την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες σε μειωμένες τιμές, καθώς οι δυτικές παραγγελίες είχαν σημαντικά περιοριστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Άλλωστε, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει το ανώτατο όριο και ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις σε χώρες που το εφαρμόζουν, ενώ δεν αποκλείεται να ανταποδώσει, διακόπτοντας τις αποστολές, με την ελπίδα να επωφεληθεί από μια απότομα υψηλότερη παγκόσμια τιμή πετρελαίου, προκαλώντας δηλαδή τεχνητή κρίση.