Μια πολύ σημαντική αλλαγή όσον αφορά το επίδομα μητρότητας. Τι αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει στους δικαιούχους.
Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στη χώρα μας, όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
Ποιοι είναι οι τυχεροί που θα δουν περισσότερα χρήματα στο λογαριασμό τους.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά…
Επίδομα μητρότητας: Που ισχύει η αύξηση
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας δεν αφορά όλες τις επαγγελματικές ομάδες, αλλά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το επίδομα μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αυξάνεται στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, από τα 150-200 ευρώ που λάμβαναν έως τώρα.
Η αύξηση αυτή θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τι ισχύει με νούμερα
Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) οι μητέρες θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
Άδεια μητρότητας: Ποιες γυναίκες είναι οι δικαιούχοι
Την ειδική άδεια μητρότητας δικαιούνται οι γυναίκες που γενούν τα παιδιά τους καθώς και οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή οι εργαζόμενες που υιοθετούν, από τη ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.
Επίσης, η μητέρα έχει κάθε δικαίωμα εφόσον το επιθυμεί να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την εν λόγω άδεια στον πατέρα, εφόσον ο τελευταίος εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Oι προϋποθέσεις, η διαδικασία και όλες οι λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση, καθώς και για την καταβολή των σχετικών παροχών και την ασφαλιστική κάλυψη του πατέρα από τη ΔΥΠΑ, ρυθμίζονται εφεξής με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οι προϋποθέσεις
Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας μητρότητας είναι η υποβολή αίτησης από την ίδια τη δικαιούχο ή διά αντιπροσώπου της στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη
- της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας),
- της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και
- της ετήσιας κανονικής άδειας.
Η ασφαλισμένη δύναται, με αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής.
Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 124/2018 γνωμοδότησή του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε πως ο χρόνος της εξάμηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας δεν συμψηφίζεται στο διάστημα των 30 μηνών που διαρκεί η άδεια φροντίδας παιδιού («μειωμένο ωράριο»), το οποίο παρατείνεται αντίστοιχα, και το οποίο νομοθετήθηκε με τον ν. 4808/2021.
Χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας
Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως Χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον ΟΑΕΔ.
Οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου
Με δεδομένο ότι η επέκταση της άδειας μητρότητας ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου του 2022, δικαιούνται να επωφεληθούν της νέας ρύθμισης ακόμη και οι εργαζόμενες που στις 25/11/2022 είχαν την τελευταία ημέρα της ως άνω άδειας, σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς που προέβλεπε την εξάμηνη διάρκειά της.
Η χορήγηση της ετήσιας άδειας, πριν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, συνεχόμενα με την άδεια μητρότητας ή την ισόχρονη άδεια φροντίδας παιδιού, ακόμη και, αν με βάση τις ετήσιες προθεσμίες δεν κινδυνεύει να χαθεί, είναι συμβατή με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που σκοπό έχουν την προστασία της μητρότητας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε απώλεια του επιδόματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τη ΔΥΠΑ. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΥΠΑ θα πρέπει να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις επιδότησης των εργαζομένων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σε σχέση με την πρώτη εφαρμογή της παράτασης της άδειας από έξι σε εννέα μήνες, αποσαφηνίζεται ότι:
α) Σε περίπτωση που οι εργαζόμενες έχουν υπόλοιπο ετήσιας άδειας του έτους 2022, το οποίο, κάνοντας χρήση της παράτασης αυτής, δεν δύναται να χορηγηθεί εμπρόθεσμα, πριν από τις 31/03/2023 ή σε περίπτωση που η ετήσια άδειά τους είχε ήδη προγραμματισθεί να χορηγηθεί, μετά την εξάμηνη άδεια, τότε η ετήσια άδεια θα πρέπει να παρεμβληθεί, αμέσως μετά τη λήξη της εξάμηνης άδειας προστασίας της μητρότητας, ως ίσχυε, μέχρι πρότινος και της τρίμηνης παράτασής της, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια κανενός δικαιώματος.
β) Σε περίπτωση που εργαζόμενη η οποία εμπίπτει στη μεταβατική διάταξη της παρ. 2 του άρ. 83 του ν. 4799/2022 και δικαιούται να ευεργετηθεί της τρίμηνης παράτασης, μετά το τέλος της εξάμηνης άδειας, έχει επιστρέψει στην εργασία της, λόγω ελλείμματος ενημέρωσης (δικό της, του εργοδότη ή των αρμόδιων Υπηρεσιών), ωστόσο, στη συνέχεια, έχοντας λάβει σχετική ενημέρωση, επιθυμεί να κάνει χρήση της σχετικής παράτασης της άδειας/επιδόματος από τη ΔΥΠΑ, θα μπορεί να κάνει χρήση αυτής, χωρίς κώλυμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή από τον εργοδότη.
Οι αποδοχές
Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ τ. ΟΑΕΔ) υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, σήμερα 713,00€ τον μήνα, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.
Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω αναφερόμενου ποσού δηλαδή σήμερα 713,00 χ 50% = 356,50€.