Επίδομα έως 800 ευρώ: Νέα πληρωμή – Ποιοι θα το πάρουν

Επίδομα θέρμανσης: Άπειρες οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης καθώς ξεπέρασαν συνολικά το 1 εκατομμύριο μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας «MyΘέρμανση». Τα χρηματικά ποσά του επιδόματος κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγονται τοποθεσίες που το θερμόμετρο πέφτει δραματικά χαμηλά […]

Επίδομα έως 800 ευρώ: Νέα πληρωμή - Ποιοι θα το πάρουν

Επίδομα θέρμανσης: Άπειρες οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης καθώς ξεπέρασαν συνολικά το 1 εκατομμύριο μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας «MyΘέρμανση».

Τα χρηματικά ποσά του επιδόματος κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγονται τοποθεσίες που το θερμόμετρο πέφτει δραματικά χαμηλά όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, το Καρπενήσι κ.α., ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται μέχρι και 1.600 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται όπως είναι ήδη γνωστό σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και αυτά της ακίνητης περιουσίας.

Όσοι είστε δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και για να μπορέσετε  να λάβετε ολόκληρο το επίδομα ή την  αξία της αγοράς πετρελαίου να θυμάστε πως πρέπει να είναι διπλάσια της επιδότησης. Παράλληλα, στο τιμολόγιο της αγοράς πρέπει να αναγράφεται απαραιτήτως το ΑΦΜ του αιτούντος επιδόματος και όχι κάποιου άλλου καθώς θα θεωρηθεί άκυρο στερώντας σας τα χρήματα του επιδόματος.

Επισημαίνεται ότι το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο κατά 33,3% για τους παλαιούς δικαιούχους και φτάνει έως και τα 1.600 ευρώ. Να σημειωθεί πως όσοι δικαιούχοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται κατά 25% για δικαιούχους που ζουν σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας και μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ θα δοθεί και σε περισσότερους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πέλετ αφού θα διατεθεί σε όσους ζουν σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Επίσης, το επίδομα για αγορές καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ανέρχεται για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης σε 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα προκύψει δεν δύναται να υπολείπεται των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Πριν τα Χριστούγεννα, δόθηκαν χρήματα (επιδότηση θέρμανσης) σε 842.397 νοικοκυριά 190 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ του κρατικού κονδυλίου, με τους παλαιούς δικαιούχους να εισπράττουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος που τους είχε χορηγηθεί κατά την περσινή χειμερινή περίοδο.

Να τονισθεί πως οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων αυτών γίνεται αυτόματα.

Επίδομα θέρμανσης: 1.235.001 οι αιτήσεις

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις χορήγησης επιδόματος θέρμανσης άγγιξαν τις 1.235.001, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

  • Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης θυμίζουμε ότι καταβλήθηκε μέσα στον Δεκέμβρη. Πλέον, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη πληρωμή.
  • Ειδικότερα, για αγορές μέχρι 31 Ιανουαρίου, τα ποσά θα καταβληθούν στις 28 Φεβρουαρίου, όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει η δεύτερη φάση των πληρωμών.
  • Για παραγγελίες που θα γίνουν από 1 Φεβρουαρίου έως και 31 Μαρτίου, οι πληρωμές θα γίνουν στην τρίτη φάση που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Απριλίου (28/4).

Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS για την πληρωμή

  • Να τονιστεί ότι για να ληφθεί όλη η επιδότηση, θα πρέπει η αξία της αγοράς του πετρελαίου να είναι διπλάσια της επιδότησης που έχει να λαμβάνει κάθε δικαιούχος. Αν δεν καλυφθεί το ποσό τότε η επιδότηση περιορίζεται στο μισό.
  • Στα SOS επίσης συγκαταλέγεται και η σημαντικότατη λεπτομέρεια να συμφωνεί το ΑΦΜ του αιτούντος με το ΑΦΜ που υπάρχει στο τιμολόγιο αγοράς.
  • Τα ποσά του επιδόματος θυμίζουμε ότι κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, κ.α., ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο για να βάλουν πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα διπλασιάζεται μέχρι και 1.600 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης:  Επόμενες πληρωμές

  • Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πληρωμή της επόμενης δόσης του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.
  • Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως για να λάβετε ολόκληρο το επίδομα η αξία της αγοράς πετρελαίου πρέπει να είναι διπλάσια της επιδότησης. Παράλληλα, στο τιμολόγιο της αγοράς πρέπει να αναγράφεται το ΑΦΜ του αιτούντος επιδόματος και όχι κάποιου άλλου.

Επίδομα θέρμανσης: Φυσικό αέριο

Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 για την περίοδο 01/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.