Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕπίδομα ελαστικών με μέσω gov και taxisnet; Όλη η αλήθεια

Επίδομα ελαστικών με μέσω gov και taxisnet; Όλη η αλήθεια

Επιδότηση ελαστικών: Πόσο πιθανό είναι να πάρουμε ένα επίδομα για να αλλάξουμε λάστιχα; Όλη η αλήθεια.

Πολλά έχουν ακουστεί για το επίδομα των ελαστικών στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει επίδομα για λάστιχα αυτοκινήτου; Η συζήτηση για την επιδότηση ελαστικών, δίνει και παίρνει τους τελευταίους έξι μήνες.

Δείτε αναλυτικά…

Επιδότηση ελαστικών 2022: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση παρά μόνο η δημοσιοποίηση μιας σκέψης.

Άρα, με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει ένα τέτοια επιδότηση ελαστικών στην χώρα μας ή τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί μέσω gov.gr και taxisnet!

Δεν μπορεί να αποκλειστεί για το μέλλον, ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους φαντάζει απαγορευτικό.

Πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με την επιδότηση ελαστικών 2022

Πέρσι τον Μάρτιο, στο τραπέζι είχε πέσει για τα καλά και η συζήτηση που αφορούσε τους ρύπους που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο κατά τη χρήση του, τόσο από τα φρένα -από τη φθορά στα τακάκια- όσο και από τα ελαστικά, με την τριβή τους στο οδόστρωμα και την απελευθέρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Πράσινο φως για την επιδότηση ελαστικών από την ΕΕ

Ειδικά για τα ελαστικά, σε επίπεδο Ε.Ε. φαίνεται πως υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να επιδοτούν, εκτός από την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και την αγορά πράσινων ελαστικών. Με λίγα λόγια δίνουν το πράσινο φως για το επίδομα ελαστικών.

Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν γίνει κάποιες ανακοινώσεις. Δεν σημαίνει βέβαια από την άλλη ότι δεν το σκέφτεται το επιτελείο της κυβέρνησης μιας και μία τέτοια κίνηση γίνεται στην Ιταλία και αφορά την επιδότηση ελαστικών.

Επιδότηση ελαστικών: Υποχρεωτικός ο πυροσβεστήρας στο αμάξι αλλιώς πρόστιμο

ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι η παρουσία πυροσβεστήρα σε ένα αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική. Ο λόγος, μάλλον, αρκετά απλός και προφανής: φυσικά η ασφάλεια του εκάστοτε οδηγού αλλά και αυτών που επιβαίνουν στο ΙΧ.

Άλλωστε σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος – από τα πολλά που συμβαίνουν δυστυχώς καθημερινά στους δρόμους της χώρας – η ύπαρξη πυροσβεστήρα συμβάλλει δραστικά στην πιθανότητα ασφαλούς κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στους επιβαίνοντας και όχι μόνο.

Αυτή η βασική παράμετρος ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο, φυσικά, συνοδεύεται από μερικές χρήσιμες λειτουργικές συμβουλές που θα καταστήσουν τον εξοπλισμό κατάσβεσης που έχουμε στο αυτοκίνητο μας κατάλληλο και αποτελεσματικό σε περίπτωση που βρεθούμε σε κάποια έκτακτη ανάγκη.

Το πρώτο στοιχείο για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουμε είναι ο τύπος του πυροσβεστήρα που θα επιλέξουμε να έχουμε στο αυτοκίνητο μας.

Αυτοκίνητο: Τι ορίζει ο νόμος

Όπως ορίζει, λοιπόν, ο νόμος ο πυροσβεστήρας ενός ΙΧ πρέπει να είναι ξηράς κόνεως κατάλληλος για κατηγορία πυρκαγιάς A, B, C και ηλεκτρικό ρεύμα τάσης 1000 V με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 8 Α, 34 Β , C.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για εμάς τους οδηγούς; Ουσιαστικά σημαίνει ότι ο πυροσβεστήρας ξηράς θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον δύο κιλά. Ταυτόχρονα να διαθέτει πιστοποίηση CE, να μην έχει ξεπεράσει το χρονικό όριο για τη χρηστικότητα του και να μην έχει ξανά-χρησιμοποιηθεί. Εκτός όμως από τα χαρακτηριστικά και τον τύπο του πυροσβεστήρα εξίσου κρίσιμο στην εγκατάσταση του είναι η θέση στην οποία θα τον τοποθετήσουμε.

Το κύριο ζητούμενο, λοιπόν, είναι να τοποθετήσουμε τον πυροσβεστήρα σε ένα σημείο που δεν θα επηρεάζεται αρνητικά η ταχύτητα αντίδρασης μας σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Το θετικό στοιχείο για τους ενδιαφερόμενους είναι πως στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η ετήσια συντήρηση του πυροσβεστήρα στοιχείο το οποίο από μόνο του αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια αλλά και για την αποτελεσματικότητα σε περίπτωση ανάγκης.

Τι συμβαίνει, όμως, αν ένας οδηγός δεν έχει μεριμνήσει να εξασφαλίσει τον εξοπλισμό πυρόσβεσης που περιγράψαμε παραπάνω στο αυτοκίνητο του; Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Βέβαια, όπως ένας οδηγός μπορεί από μόνος του να συμπεράνει, στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο και το επίδικο δεν σχετίζεται τόσο με το πρόστιμο, όσο με τη διασφάλιση της προστασίας της ίδιας της υγείας και της ζωής – τη δική μας, αλλά και των ανθρώπων που επιβαίνουν στο όχημα μας!

Τι άλλο πρέπει να έχω στο αυτοκίνητο μου εκτός απύ πυροσβεστήρα;

Ρεζέρβα

Η ρεζέρβα θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας για ευνόητους λόγους και όχι για να αποφύγουμε το διοικητικό πρόστιμο των 80 ευρώ που θα κληθούμε να πληρώσουμε σε έλεγχο -το πρόστιμο είναι το ίδιο αν απουσιάζει και κάποιο από τα υπόλοιπα αντικείμενα της «λίστας». Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν φέρει από τον κατασκευαστή ρεζέρβα, συνήθως έχει στο πορτμπαγκάζ κιτ επισκευής ελαστικού, το οποίο και θα πρέπει να βρίσκεται πάντα εκεί.

Τρίγωνο και ανακλαστικό γιλέκο

Τόσο το τρίγωνο όσο και το ανακλαστικό γιλέκο είναι απαραίτητο να βρίσκονται πάντα στο αυτοκίνητο. Δεν είναι μόνο υποχρεωτικά από το νόμο αλλά θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (αν για παράδειγμα σκάσει το λάστιχο και χρειαστεί να το αλλάξουμε). Παράλληλα η πιθανότητα να αλλάξουμε το ελαστικό με ασφάλεια αυξάνεται κατακόρυφα με τη συνδυασμένη χρήση και των δύο αυτών αντικειμένων είτε το κάνουμε μέρα είτε νύχτα.

Γυαλιά οράσεως

Αν χρησιμοποιείτε απαραίτητα γυαλιά οράσεως κατά την οδήγηση και αυτό αναφέρεται και στην άδεια οδήγησης σας, τότε θα πρέπει να έχετε ένα ακόμη εφεδρικό ζευγάρι γυαλιά στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας.

Αλυσίδες

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να υπάρχει στο πορτμπαγκάζ τους υποχρεωτικά και ένα σετ αλυσίδων χιονιού. Ο νέος νόμος που θα ισχύει από εδώ και στο εξής για το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, επιτρέπει την ύπαρξη και άλλων αντιολισθητικών μέσων, εκτός και αν το αυτοκίνητο σας είναι εφοδιασμένο με ειδικά ελαστικά που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη «M+S» (Mud and Snow).

Επιδότηση ελαστικών: Και για έκτακτη ανάγκη

Λιπαντικό κινητήρα-παραφλού-υγρό φρένων-AdBlue

Φροντίστε να έχετε μαζί σας το μικρότερων διαστάσεων μπουκάλι που υπάρχει στην αγορά με τα ζωτικά υγρά του αυτοκινήτου σας. Εννοείται ότι πρέπει να είναι προδιαγραφών κατασκευαστή, ενώ σε περίπτωση που έχετε πετρελαιοκίνητο πάρτε και ένα μπουκαλάκι AdBlue.

Ασφάλειες-Λάμπες

Αγοράστε ανταλλακτικές ασφάλειες και λάμπες για ώρα ανάγκης. Μπορεί μια μικρή βλάβη σε μια ασφάλεια να σας ακινητοποιήσει, ενώ μια καμένη λάμπα υποβαθμίζει την ορατότητα και σε έλεγχο της τροχαίας θα κληθείτε να πληρώσετε πρόστιμο.

Καλώδια μπαταρίας

Τα “κροκοδειλάκια” δεν χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά καλό είναι να έχετε ένα σετ για μια ώρα ανάγκης. Φανταστείτε να χρειαστείτε ρεύμα για να εκκινήσετε τον κινητήρα σας, να βρεθεί οδηγός να σας βοηθήσει και εσείς να μην έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Φακός

Ένας αδιάβροχος φακός μετρίου μεγέθους θα φανεί χρήσιμος σε μία βλάβη ή έκτακτη ανάγκη κατά την διάρκεια της νύχτας. Τον χρειαζόμαστε για να μην καταναλώσουμε την μπαταρία του κινητού μας με τον υποδεέστερης έντασης φακό που διαθέτει.

Σφυρί εκτάκτου ανάγκης/κοπτικό ζώνης

Σε περίπτωση ατυχήματος που πρέπει να εγκαταλείψετε το ταχύτερο δυνατό το αυτοκίνητό σας, το συγκεκριμένο εργαλείο θα σας βοηθήσει να σπάσετε το τζάμι και να κόψετε την ζώνη ασφαλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ