ΟΠΕΚΑ: Ποιοι είναι δικαιούχοι επιδόματος έως 210 ευρώ το μήνα, το οποίο μπορεί να δώσει τελικά μεγάλη ανάσα…
Νέο επίδομα 200 ευρώ κάθε μήνα: Οι δικαιούχοι – Τα κριτήρια
Ο ΟΠΕΚΑ δίνει επίδομα από 70 έως και 210 ευρώ το μήνα σε νοικοκυριά, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου.
Η συγκεκριμένη επιδότηση διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, χορηγείται σε 2.196 δικαιούχους και το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται στις 143.957 ευρώ.
Η επιδότηση και τα κριτήρια
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για το προσωρινό πρόγραμμα ενίσχυσης επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
ΟΠΕΚΑ: Ακρίβεια: Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση των πολιτών
Να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχονται οι πολίτες εν μέσω του σφοδρού κύματος ακρίβειας που «λιανίζει» τις τσέπες τους προσπαθεί η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να προκληθεί πρόβλημα στην εκτέλεση του προύπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ληφθούν όσα μέτρα χρειάζονται για να βοηθηθούν οι πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ενημέρωση χωρίς να δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό.
Σε αυτό το πλαίσιο αποκλείεται προς το παρόν η οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση σε φόρους και δασμούς, ενώ εξετάζεται να υπάρξει και νέος γύρος χορήγησης των επιδομάτων Fuel Pass και Power Pass.
Εφόσον αποφασιστεί η επανάληψη των μέτρων ως Fuel Pass 3 και Power Pass 2 αντίστοιχα, η ενεργοποίηση τους τοποθετείται περί τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αναγκών του φθινοπώρου.
Για το Φθινόπωρο δρομολογείται και το επίδομα θέρμανσης το οποίο αναμένεται να σχεδιαστεί με ενισχυμένο κονδύλι. Αν και ακόμα η επεξεργασία του βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δεν αποκλείεται να προβλέπεται διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να τρέχει η επιδοματική πολιτική προκειμένου να συγκρατούνται οι «παραφουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος, ενώ τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να δουν πώς θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Νέες παρεμβάσεις θα χρειαστούν και στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, καθώς όσο θα προχωρά το φθινόπωρο θα αυξάνεται η κατανάλωση, με τις τιμές χονδρικής να σημειώνουν ήδη σημαντική αύξηση, γεγονός που θα φέρουν αυξήσεις και στη λιανική.
Ακρίβεια: Παρατείνεται το πλαφόν στις τιμές καυσίμων, φαρμάκων και ειδών διατροφής
Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου το πλαφόν το οποίο έχει θεσπιστεί για το περιθώριο μικτού κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος, παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για υγεία, διατροφή, διαβίωση, μετακίνηση και ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, είναι αυτό που είχαν οι εταιρείες την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε τρόφιμα, καύσιμα, πρώτες ύλες κ.λπ., το οποίο θεσπίστηκε τον Μάρτιο εφέτος, ίσχυε μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022.
ΟΠΕΚΑ: Τα πρόστιμα
Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για όποιον παραποιήσει ή αποκρύψει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που θα ζητήσουν οι υπηρεσίες.
ΟΠΕΚΑ: Το Άρθρο 5
Περιστολή Φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας περιόδους Κρίσης Τροποποίηση άρθρου 58 ν. 4818/2021
Η παρ. του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124) τροποποιείται ως προς χρόνο ισχύος και παρ.1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Για χρονικό διάστημα από δημοσίευση του παρόντος και έως 3Ιη.Ι2.2Ο22, απαγορεύεται αποκόμιση μικτού κέρδους από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για υγεία, διατροφή, διαβίωση, μετακίνηση και ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και ψυτικών ελαίων, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ 1ης.9.2021.».
Νέο κύμα ανατιμήσεων έως και τον Σεπτέμβριο – Σε ποια προϊόντα έρχονται αυξήσεις
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, και ο Ιούλιος κάνει ποδαρικό με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 10%.
Πρόκειται για ένα ακόμη κύμα ακρίβειας, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.
Ουσιαστικά τους τελευταίους 10 μήνες δεν υπάρχει σχεδόν κανένα προϊόν που να μην έχει ανατιμηθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές τους έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «R», στη νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:
Απορρυπαντικά-καθαριστικά από 8% έως 40%, είδη προσωπικής υγιεινής έως 24%, φυτίνη 20%, χυμός τομάτας 18%, μαρμελάδες 15%, ζυμαρικά 14%, μουστάρδες, κέτσαπ και μαγιονέζες 14%, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και αποσμητικά έως 14%, κονσέρβες από 7% έως 14%, νουντλς από 3,5% έως 14%,
πατατάκια και ρυζογκοφρέτες από 6% έως 13%, κατεψυγμένα προϊόντα 12%, ψάρια 11%, υγρά σαπούνια χεριών έως 10%, έτοιμες σαλάτες έως 10%, τυριά από 2% έως 10%, κατεψυγμένα ψάρια 8%, εμφιαλωμένο νερό έως 7%, ρύζι 6%, γιαούρτια 5%, σοκολατοειδή και σάλτσες 4%, γάλα, αλεύρι, μπισκότα και φρυγανιές κατά 3%.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις, καθώς δεν αφορούν το σύνολο των κατηγοριών.
Οι αυξήσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις βιομηχανίες τροφίμων και τις εμπορικές επιχειρήσεις στα καταστήματα πώλησης τροφίμων και θα περάσουν σταδιακά στα ράφια, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων νέοι, ανατιμημένοι τιμοκατάλογοι. Μάλιστα, ήδη προμηθευτής έχει γνωστοποιήσει σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ τιμοκατάλογο με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων που θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές τον Σεπτέμβριο.
ΟΠΕΚΑ: Οπωροκηπευτικά
«Τσιμπημένες» είναι οι τιμές σε ορισμένα οπωροκηπευτικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι χονδρικές τιμές στα αγγούρια (ζευγάρι) έχουν αυξηθεί σε διάστημα ενός έτους κατά 15 λεπτά του ευρώ, στα κολοκύθια κατά 20 λεπτά, στα ξερά κρεμμύδια κατά 25 λεπτά το κιλό, στις μελιτζάνες φλάσκες κατά 50 λεπτά, στις εγχώριες πατάτες κατά 8 λεπτά και στις ντομάτες κατά 10 λεπτά.
Ανάλογες είναι οι ανατιμήσεις και στις τιμές λιανικής, ενώ για άλλη μία φορά διαπιστώνεται η μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές χονδρικής και λιανικής. Επίσης, υψηλότερες έως και 1,1 ευρώ το κιλό είναι οι τιμές χονδρικής σε ορισμένα κρέατα.
Τα απολύτως αναγκαία
Οι ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των καταναλωτών να περιορίσουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (85,3%) ανησυχεί για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, με το ποσοστό τους, μάλιστα, να έχει αυξηθεί σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας που διεξήχθη πριν από περίπου ενάμιση μήνα.
Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τόσο τον όγκο των αγορών όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζουν καθημερινά στο καλάθι των αγορών τους εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης.
Από την πλευρά τους, στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της χαμηλής τους ρευστότητας, αναγκάζονται να προμηθευτούν λιγότερες ποσότητες προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες τους έτσι ώστε να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ακρίβεια αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και, όπως όλα δείχνουν, θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αυτόν τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η ακρίβεια θα συνεχίσει να πλήττει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα.ΟΠΕΚΑ: