Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕπίδομα 600 ευρώ για ρεύμα: Πού και πώς κάνετε αίτηση - Πότε...

Επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα: Πού και πώς κάνετε αίτηση – Πότε η πληρωμή

Επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο τρόπος που θα πιστωθούν τα χρήματα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών!

Οι καταναλωτές θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να εισπράξουν επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα.

Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων.

Το ποσό της επιδότησης, που μπορεί να φτάσει μέχρι 600 ευρώ, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και έχει αναδρομική ισχύ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά στοιχεία της αίτησης των δικαιούχων που θα πρέπει να καταχωρήσουν στην αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι:

Ο αριθμός του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος

Ο τραπεζικός λογαριασμό του δικαιούχου της επιδότησης.

Επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα: Το σύστημα θα διασταυρώνει:

Το αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως

Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ

Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.

Π.χ. οι πελάτες της ΔΕΗ έχουν ήδη λάβει εκπτώσεις της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό εξ αυτών αφορά στην περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.

Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Πόση επιδότηση δικαιούστε – Παράδειγμα

Από το άθροισμα των επιβαρύνσεων που υπέστη ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου-Μαίου, θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη δοθεί.

Επί της διαφοράς που θα προκύπτει, ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Έτσι, αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4000 κιλοβατώρες στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Το ανώτατο ποσό πίστωσης θα φτάσει στα 600 ευρώ ενώ εκτιμάται ότι συνολικά τα νοικοκυριά θα εισπράξουν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ με το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο στόχος είναι να ωφεληθούν κυρίως τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης.

Μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για την επιστροφή των 600 ευρώ

Eως και 600 ευρώ θα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τον Ιούνιο ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση θα επιστρέψει σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ.

Τι ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί

Τον λόγο πήρε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης που πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων ροκανίζοντας τζίρους και κέρδη.

Τους προηγούμενους μήνες έχτισε μεθοδικά γραμμές στήριξης με πρώτη γραμμή τα 43 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Η δεύτερη είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών που τονώνουν το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η τρίτη γραμμή ήταν η επιδότηση λογαριασμών με 3,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Η τέταρτη γραμμή ήταν τα επιδόματα και το επίδομα καυσίμων και η πέμπτη γραμμή άμυνα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού

Χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ώστε να έχουμε πόρους να στηρίξουμε, εκτελούμε ικανοποιητικά τον προϋπολογισμό για να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, αξιοποιούμε με υπευθυνότητα την προσωρινή δημοσιονομική χαλάρωση.

Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δραστικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο αυξάνονται και επιδοτούνται για πρώτη φορά οι καταναλώσεις για πάνω από 300 κιλοβατώρες με κόστος 900 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τους Πόρους Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το τέλος πάνω του 90% που θα επιβληθεί στις ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες.

Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από Δεκέμβριο έως Μάιο που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις.

Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ. Αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα με 45.000 ευρώ, καλύπτουμε δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Υπολογίζεται ότι οι οικιακοί καταναλωτές για την α κατοικία έχουν επιδοτηθεί με 775 εκατ. ευρώ ενώ έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση υπολογίζεται 280 εκατ. ευρώ.

Τρίτον συνεχίζεται και τον Ιούνιο να επιδοτείται το πετρέλαιο diesel ώστε το όφελος να είναι στα 0,15 ευρώ για τον καταναλωτή

Όσον αφορά τον μηχανισμό του πλαφόν ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτως των τιμών του φυσικού αερίου, Θα επιδοτηθούν τα κοινωνικά τιμολόγια, όλες οι επιχειρήσεις, όλες οι πρώτες κατοικίες. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι παρεμβάσεις θα απορροφήσουν το 80% της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα | Η επιδότηση των λογαριασμών

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ο οποίος εξήγγειλε ότι:

Για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο η επιδότηση αορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη κύριες χωρις εισοδηματικά κριτήρια. Για τις 300 κιλοβατώρες θα ανέλθει η μέση ενίσχυση σε 56,6. ευρώ. Για το σύνολο πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για τις μη κύριες κατοικίες επιδοτείται 100 ευρώ τη μεγαβατόρα για να απορροφήσουμε το 50% της επιβάρυνσης

Για τα κοινωνικά τιμολόγια θα απορροφηθεί το 100% της επιβάρυνσης

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον για τα αρτοποιεία δίνουμε πρόσθετη ενίσχυση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για το φυσικό αέριο τον Μάιο η επιδοτηση θα ανέλθει στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα

Από τον Ιούλιο και μετά, την 1η Ιουλίου εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης μονάδων παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας που για το επόμενο 6μηνο υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και ουσιαστικά αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όσο διάστημα θα ισχύει ο μηχανισμός

Την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί στην Κομισιόν η γνωστοποίηση της θεσμικής παρέμβασης στο πλαφόν

Πού και πώς κάνετε αίτηση

Η πηγή του κακού είναι το αέριο. Ήταν αναπόφευκτη η ζημιά. Η στρατηγική μας έχει 4 άξονες. Η μία είναι η επέκταση του παρόντος σχήματος επιδότησης για τον Μάιο και Ιούνιο Δευτερον, η επιβολή τέλους στα επιπλέον έσοδα Τρίτον, η επιστροφή στο iban των πολιτών (60% της αύξησης της τιμής του ρεύματος μείον το ποσό των επιδοτήσεων).

Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη 600 ευρώ. Προϋπόθεση η αίτηση σε ειδική πλατφόρμα. Το ποσό υπολογίζεται με βάση την συνιδιοκτησία ή τη χρήση. Τέταρτον, ο νέος μηχανισμος που απορροφά τα επιπλέον έσοδα στη χονδρική και δίνει επιδοτήσεις

Ρεύμα: Ολα τα παραδείγματα για τους λογαριασμούς και την αποζημίωση

Τα νέα μέτρα στήριξης και πώς αυτά θα φέρουν ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί ρεύματος μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις, είναι το θέμα των ημερών για τους πολίτες και ταυτόχρονα καταναλωτές που το τελευταίο διάστημα παλεύουν καθημερινά με την ακρίβεια.

Το πακέτο μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα, Παρασκευή (6/5) στις 08.30 να εξειδικευτούν από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ωστόσο, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, παρουσιάζοντας παραδείγματα για το πώς θα φανεί η έκπτωση στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ και είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής πρώτης κατοικίας, τότε θα λάβει το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από το Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022.

Για ένα τετραμελές νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 95 τ.μ. είχε πρόσθετη επιβάρυνση 60 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό ρεύματος, η Πολιτεία έρχεται να καλύψει το 60% της επιβάρυνσης, ήτοι τα 36 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως για όλο το διάστημα κατανάλωσης από το Δεκέμβριο 2021 έως το Μάιο 2022, στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός, θα πιστωθούν 216 ευρώ (36×6).

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά σε όλους όσους έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Έτσι, εάν ένα νοικοκυριό που διαμένει σε μεζονέτα είχε το διάστημα από το Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 πρόσθετη επιβάρυνση 220 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό ρεύματος, δεν θα αποζημιωθεί για τα 792 ευρώ, που είναι το 60% της συνολικής επιβάρυνσης του για το εν λόγω διάστημα, αλλά θα λάβει τα 600 ευρώ που είναι το πλαφόν που έθεσε η κυβέρνηση.

Για να γίνει ακόμη πιο ευδιάκριτο, η κυβέρνηση έθεσε ως «οροφή» για την αποζημίωση που θα δώσει τα 165,5 ευρώ πρόσθετης μηνιαίας επιβάρυνσης για κάθε λογαριασμό ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας.

Στο επίπεδο αυτό, το 60% της καλυπτόμενης επιβάρυνσης διαμορφώνεται στα 100 ευρώ τον μήνα, ήτοι η εξαμηνιαία αποζημίωση φτάνει στο πλαφόν των 600 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι του κρατικού σχήματος αποζημίωσης είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα που ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ.

Επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα: Τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh.

Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Δεύτερον, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα.

Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν.

Ταυτόχρονα, σταθεροποιούνται οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.

Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Η πρωτοβουλία είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη.

Και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές.

Τέλος, μετατροπή της εξοικονόμησης ενέργειας σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις».

Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Ετσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας».Επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα

Επίδομα 600 ευρώ: Έτσι υπολογίζετε τα χρήματα που θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ