Επίδομα 1.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους – Ποιοι και πότε θα το λάβουν

επίδομα: Νέα ευκαιρία παρέχει η ΔΥΠΑ σε 30.000 άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο της ηλικίας 18 ετών και άνω, ώστε να συμμετάσχουν στο νέο κύκλο του προγράμματος «νέας γενιάς» με επιδότηση ύψους 1.000 ευρώ. Μέσω του προγράμματος κατάρτισης οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις πράσινες και ψηφιακές τους δεξιότητες και να διεκδικήσουν με αξιώσεις […]

Επίδομα 1.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους - Ποιοι και πότε θα το λάβουν

επίδομα: Νέα ευκαιρία παρέχει η ΔΥΠΑ σε 30.000 άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο της ηλικίας 18 ετών και άνω, ώστε να συμμετάσχουν στο νέο κύκλο του προγράμματος «νέας γενιάς» με επιδότηση ύψους 1.000 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος κατάρτισης οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις πράσινες και ψηφιακές τους δεξιότητες και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας.

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, για 30.000 ανέργους.

Στην επέκταση του προγράμματος κατάρτισης για ανέργους με επίδομα κατάρτισης ύψους 1.000 ευρώ προχωρά το επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον 30.000 ανέργους να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους, με σχετική πιστοποίηση, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.

επίδομα: Το επίδομα κατάρτισης των 1.000 ευρώ δικαιούνται ΜΟΝΟ όσοι περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης 

Όσοι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν την κατάρτιση και επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, θα λάβουν έως 1.000 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα, δηλαδή 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60,3εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα κατάρτισης «νέας γενιάς» ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και αποτελεί την μεγαλύτερη δράση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην χώρα, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (upskilling/reskilling), κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Αρχικά αφορούσε σε 80.000 άνεργους, αλλά μετά την μεγάλη ανταπόκριση επεκτάθηκε για 40.000 επιπλέον ανέργους.

​Στόχος είναι η αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και η βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και η διατήρηση μελλοντικών θέσεων εργασίας. Μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, υλοποιούνται με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη, κατάρτιση, προγράμματα διάρκειας έως 200 ωρών, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δικαιούχοι

Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών

Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Παροχές, αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις και γενναία επιδόματα στο νέο πακέτο μέτρων

«Ανάσα» πάνω από 10 δισ. ευρώ δίνει στα νοικοκυριά το νέο οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την προσεχή τετραετία.

· Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων ξεκινά από 1 δισ. ευρώ ετησίως το 2024 και φτάνει τα 2 δισ. ευρώ στην πλήρη έκτασή τους το 2027 και συνολικά μέχρι το τέλος της τετραετίας ανέρχεται στα 6,5-7 δισ. ευρώ.

· Το ύψος των κρατικών παρεμβάσεων μαζί και με άλλα κονδύλια (από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ταμείο Ανάκαμψης) φτάνει στα 9 δισ. ευρώ συνολικά σε βάθος τετραετίας.

Στις παρεμβάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν και οι «δια νόμου» αυξήσεις μισθών 25% στον ιδιωτικό τομέα, έως το 2027.

Αν και επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, εν μέρει θα καλύπτονται από την ανάπτυξη με ρυθμούς 3% ετησίως που προέβλεψε ο πρωθυπουργός και οι οποίοι θα συμβάλουν να πέσει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2025 –και στο 8% μέχρι το 2027.

Το «πακέτο» όμως ήταν μάλλον φειδωλό, αφού δεν περιλαμβάνει νέες μειώσεις εμμέσων φόρων και ΦΠΑ, πέραν τουλάχιστον εκείνων που ήδη έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν και μετά τις εκλογές σε εστίαση, μεταφορές, θεάματα κλπ.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως η οικονομία κινείται ήδη καλύτερα από όσο προέβλεπε στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση. Και για αυτό ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι στην πορεία θα υπάρξουν και επιπλέον μέτρα στήριξης και παρεμβάσεις, πέραν όσων ανακοίνωσε ο ίδιος εχθές.

Παροχές

Με τα μέτρα αυτά, πάντως, ο πρωθυπουργός στέλνει και μήνυμα για επιστροφή στην ομαλότητα, αποκατάσταση μισθών, «ξεπάγωμα των τριετιών μετά το 2025, πτώση του τιμάριθμου στο 2%, μείωση των τεκμηρίων κατά 30% και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατά την επόμενη τετραετία.

Για πρώτη φορά «στο κάδρο» μπαίνουν και δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο «ξεπαγώνει» και θα αυξάνεται πλέον κάθε χρόνο!

Με βάση και όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, η πρώτη αύξηση που θα δοθεί στο επίδομα, θα είναι της τάξεως του 8% – το ίδιο με εκείνη που ανακοινώθηκε ήδη για τα αναπηρικά επιδόματα. Αυτό σημαίνει ένα επιπλέον επίδομα ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν να δίδονται από 1.1.2024 και φτάνουν στα 50 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους ΚΕΑ –έναντι 100 εκατ. ευρώ για αυξήσεις σε αναπηρικά επιδόματα.

Επιπλέον θα λάβουν:

1. εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα: 500 εκατομμύρια ευρώ ως αύξηση μισθών και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

2. στον ιδιωτικό τομέα: 100-500 εκατομμύρια το χρόνο θα φτάσει το όφελος από τη μείωση κατά 1 μονάδα των ασφαλιστικών τους κρατήσεων. Θα αρχίσει να φαίνεται από τις κρατήσεις μισθών Ιανουαρίου 2024 και θα αυξάνεται κάθε χρόνο.

Επιπλέον:

– όσοι αμείβονται με μισθούς 800 και 900 ευρώ: θα ωφεληθούν σταδιακά από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 180 ευρώ ως τις αρχές του 2027 (από 770 σε 950 ευρώ μικτά τουλάχιστον ή πάνω από 23%).

– μισθωτοί των 1.000 ευρώ και άνω θα δουν αύξηση από την αυτόματη επαναφορά των τριετιών (αύξηση μισθού 10% ανά τριετία). Αυτό προβλέπεται να ισχύσει αυτόματα μόλις η ανεργία στη χώρα πέσει κάτω από 10%. Για κάθε τριετία που θα συμπληρώνει εργαζόμενος, θα κερδίζει το 70%-80% ενός μηνιάτικου. Αυτό προβλέπεται να συμβεί μετά το 2025, καθώς η ανεργία θα πέφτει έτι περαιτέρω προς το 8% ως το 2027. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι «καθαρές» αυξήσεις περίπου δύο μισθών το χρόνο για τους δικαιούχους.

– εργαζόμενοι όλων των κλάδων θα δουν άμεσα αυξήσεις αποδοχών από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, λόγω χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, που θα σημάνει τήρηση των υποχρεώσεων για υπερωρίες, δώρα, άδειες, επιδόματα κλπ.

3. συνταξιούχοι: νέα αύξηση 3%-4% από 1/1/2024. Αντιστοιχεί σε σχεδόν μισή σύνταξη επιπλέον κάθε χρόνο (μικτά).

4. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις: σταδιακή μείωση κατά 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025 (με άμεσο όφελος 80-130 ευρώ) και κατά 30% το 2026, μέχρι την πλήρη κατάργησή του το 2027, με τελικό όφελος 400 ως 1.000 ευρώ ή 440 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

5. για αγρότες: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξησή τους κατά 60.000 έως το 2027.

Επιπλέον όφελος και έμμεση αύξηση αποδοχών θα έχουν εκατομμύρια νοικοκυριά από τις νέες μειώσεις φόρων τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως οι εξής:

· αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Το όφελος φτάνει στα 90 ευρώ για 1 παιδί ή στα 220 για 2 ή περισσότερα παιδιά. Η ελάφρυνση φτάνει στα 80 εκατομμύρια το χρόνο και θα φανεί άμεσα από τη μείωση των κρατήσεων κατά 7,5 ευρώ το μήνα για γονιό με ένα ανήλικο παιδί, ή 19 ευρώ για δύο παιδιά και άνω.

· μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

· μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

· μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.