ΕΝΦΙΑ 2023: Ακριβότερο ΕΝΦΙΑ πληρώνουν χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω… λαθών και παραλείψεων στα δηλωθέντα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9.
Ευκαιρία για διορθώσεις έχουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 31 Μαρτίου καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ για το 2023 αναμένεται να αναρτηθεί στο τέλος Απριλίου.
Λάθη ή παραλείψεις στην εικόνα των ακινήτων τους, έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν οι φορολογούμενοι, προτού παραλάβουν το νέο ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ 2023.
Η προθεσμία για τις διορθώσεις στο Ε9 λήγει στις 31 Μαρτίου και με τους κωδικούς Taxisnet, περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις.
ΕΝΦΙΑ 2023: Μικρότερες πληρωμές
Το Ε9 αφορά και εκείνους που το 2022 απέκτησαν ή μεταβίβασαν κάποιο ακίνητο ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες, ή δήλωσαν κάποια «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους. Όλες οι αλλαγές που έγιναν στην περιουσιακή τους κατάσταση την περασμένη χρονιά, πρέπει να δηλωθούν στην εφορία.
Πέρα όμως από την παραπάνω υποχρέωση, υπενθυμίζεται πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, δηλαδή για τις αλλαγές που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα τους «χτυπήσει την πόρτα» γύρω στα τέλη Απριλίου, ενώ ο φόρος θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την αρχή να γίνεται από τον Μάιο.
Αναλυτικά, οι 10 δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν ως εξής:
Μάιος 2023
Ιούνιος 2023
Ιούλιος 2023
Αύγουστος 2023
Σεπτέμβριος 2023
Οκτώβριος 2023
Νοέμβριος 2023
Δεκέμβριος 2023
Ιανουάριος 2024
Φεβρουάριος 2024
Δηλώσεις Ε9 σε 8 βήματα
ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς θα διορθώσετε το Ε9
Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9
Από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
Για να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο συμπληρώνετε στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κλπ.
Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
ΕΝΦΙΑ 2023: Τα πιο συνηθισμένα λάθη
Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και θα καταλογιστεί αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.
Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα
Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100% και να χρεώνει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ σε κάθε φερόμενο ιδιοκτήτη, ενώ φυσικά το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι μικρότερο.
Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.
Τουλάχιστον 32 δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος…
έχουν ήδη καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.
Οι δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.
Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους δήμους λήγει κανονικά σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023. Ομως λόγω του πλήθους των γνωμοδοτήσεων που ζητούν να καταθέσουν πολλοί δήμοι το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει παράταση στη συγκεκριμένη προθεσμία.
Δήμος Αθηναίων
Ηδη εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Επιπλέον, τουλάχιστον άλλοι 22 δήμοι έχουν ήδη ζητήσει ή αναμένεται να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με την έκτακτη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022.
Ο Δήμος Αθηναίων, με επίσημο έγγραφο διατύπωσης γνώμης που φέρεται να έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζει ότι, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει για τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών -όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα
η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η-1-2022- πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι σε όσες περιοχές του δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.
Η γνώμη του δήμου αφορά ουσιαστικά σε 30 περιοχές (ζώνες τιμών) από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και για πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στις περιοχές αυτές, οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που επιβλήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με την απόφαση του Ιουνίου του 2021 κυμαίνονται από 57,89% έως 115,63%!
Βάσει της γνώμης του δήμου, τα ελάχιστα ποσοστά μειώσεων που πρέπει να αποφασιστούν από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες 30 περιοχές της Αθήνας φθάνουν έως 27,54%.
Γλυφάδα
Αμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές ζητεί με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, βάσει της οποίας η αύξηση έφθασε ακόμη και το 81%.
Οπως τονίζεται, ήδη από το καλοκαίρι, ο Δήμος Γλυφάδας έχει προχωρήσει σε διαβήματα διαμαρτυρίας και τώρα, με τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, καταθέτει αρμοδίως αιτιολογημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
«η φορολογία που έχει προκύψει είναι δυσβάσταχτη, σε πολλές δε περιπτώσεις προσομοιάζει με ”δήμευση” της περιουσίας των Γλυφαδιωτών και αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην εκποίηση των ακινήτων τους», το Δημοτικό Συμβούλιο με το ψήφισμά του καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε επαναξιολόγηση των τιμών ζώνης «στη βάση μίας νέας εκτίμησης,
η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί με τη συμμετοχή και των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Γλυφάδας, που θα συνεισφέρουν στοιχεία».
Παράλληλα, «ο Δήμος Γλυφάδας είναι έτοιμος να αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη μία τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων».
Το ψήφισμα καταλήγει:
«Επειδή για την ολοκλήρωση της εκτίμησης δεν επαρκούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια (σ.σ.: έως σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2023) που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εκφράσουμε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις μας επί των τιμών,
έως την ολοκλήρωση της εκτίμησης αυτής θα πρέπει να ανακληθεί η υπ’ αριθμ. 57732/ΕΞ/2021 απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Γλυφάδα και να επανέλθουμε μεταβατικά στις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως το 2021 σε όλες τις περιπτώσεις».
Μοσχάτο-Ταύρος
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ήδη από τις 6 Ιουλίου 2022, οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.
Ραφήνα
Καταγγέλλεται αδικαιολόγητη αύξηση έως και 56% σε σχέση με τις προϋπάρχουσες τιμές, όπως για παράδειγμα στη ζώνη Ζ, όπου η τιμή αυξήθηκε από τα 1.250 ευρώ ανά τ.μ. στα 1.950 ευρώ ανά τ.μ., αναδεικνύοντάς τη στην υψηλότερη στο δήμο. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με την υπ’ αριθμ. 49/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε ζητήσει την οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής, όμως δεν εισακούστηκε.
Παλλήνη
Ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, με εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, αιτείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε ολόκληρο τον Δήμο Παλλήνης στα ίδια επίπεδα πριν την αύξησή τους. Ο δήμαρχος Παλλήνης τόνισε ότι «η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποτυπώνεται υγιώς η πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις και αδικίες, καθώς η αύξησή τους από την 1η Ιανουαρίου 2022 οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταβιβάσεων και σε παράλογη εκτίναξη των φορολογικών υποχρεώσεων».
9 δήμοι της Αττικής
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους δήμους της Αττικής που αποφάσισαν να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι, το Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, του Ζωγράφου, το Καματερό, ο Αγιος Δημήτριος και η Αγία Βαρβάρα.
Λαγκαδάς
Στην ομώνυμη πόλη, αλλά και σε κωμοπόλεις του Δήμου, όπως το Ζαγκλιβέρι, και σε μικρά χωριά και οικισμούς του ίδιου δήμου, η τιμή ζώνης διαμορφώθηκε ενιαία στα 750 ευρώ ανά τ.μ.
Αντίστοιχα, στα Κύμινα του Δήμου Δέλτα, η αντικειμενική αξία διαμορφώθηκε στα 800 ευρώ ανά τ.μ., όπως δηλαδή και στην έδρα του Δήμου Δέλτα, την πόλη της Σίνδου, ενώ στη Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου η τιμή ζώνης είναι στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., όσο δηλαδή και στην πόλη του Ωραιοκάστρου.
Ο οριζόντιος καθορισμός των τιμών ζώνης σημαίνει στην πράξη, με συγκεκριμένο παράδειγμα, ότι σήμερα η αξία μίας ακατοίκητης και προς κατεδάφιση κατοικίας 125 ετών στο Ζαγκλιβέρι του Δήμου Λαγκαδά έχει εκτιναχθεί στις 60.500 ευρώ το 2022, από 13.300 ευρώ το 2021!
Καλαμαριά
O Δήμος υιοθέτησε τις διαμαρτυρίες κατοίκων του σύμφωνα με τις οποίες στο Καραμπουρνάκι, με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η τιμή ζώνης για τις πολυκατοικίες και τα λοιπά ακίνητα στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη καθορίστηκε στα 2.750 ευρώ ανά τ.μ.,
ενώ για τα ακίνητα που βρίσκονται απέναντι στον ίδιο δρόμο αλλά ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και “βλέπουν” προς την πλευρά της θάλασσας, έχοντας ανοικτή πρόσβαση προς αυτήν, η τιμή ζώνης προσδιορίστηκε στα 2.450 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 300 ευρώ χαμηλότερα!
Κιλκίς
Ο δήμος εισηγήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς της χωρικής του αρμοδιότητας κατά 50%. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει:
– να καθορισθεί ως τιμή ζώνης η ελάχιστη τιμή των 250 ευρώ ανά τ.μ. στους στάσιμους οικισμούς
– να καθοριστεί η τιμή ζώνης σε 350 ευρώ ανά τ.μ. σε οικισμούς που αποτελούν έδρες Δημοτικών Ενοτήτων, ήτοι σε Καμπάνη, Δροσάτο, Τέρπυλλο, Μικρόκαμπο, Χέρσο και στη Νέα Σάντα, ιστορική έδρα του δήμου
– να καθορισθεί η τιμή ζώνης σε 300 ευρώ ανά τ.μ. στους υπόλοιπους οικισμούς
Για τα ακίνητα που βρίσκονται στο Κιλκίς (Α’ Ζώνη, Β’ Ζώνη, Γ’ Ζώνη, Δ’ Ζώνη) και στον οικισμό της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, ο δήμος πρότεινε τη διατήρηση των τιμών στα επίπεδα που ήδη ισχύουν με την υπουργική απόφαση.
Αστυπάλαια
Για ένα οικόπεδο στη Χώρα Αστυπάλαιας η τιμή ζώνης κυμαινόταν από 120 έως 400 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα έχει ανέλθει στις 2.150 ευρώ ανά τ.μ.
Το ίδιο για μία μονοκατοικία στην ίδια περιοχή του νησιού, της οποίας η τιμή ζώνης ήταν ανάμεσα στα 420-504 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα ανήλθε στις 2.150 ευρώ ανά τ.μ. Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στον οικισμό Λιβάδι, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι κατέχουν εκεί χωράφια με οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή:
ένα οικόπεδο με τις προηγούμενες αντικειμενικές τιμές κυμαινόταν ανάμεσα στα 50 έως 250 ευρώ ανά στρέμμα και τώρα εκτοξεύτηκε στα 1.450 ευρώ.
Ο, δε, απόλυτος παραλογισμός λαμβάνει χώρα στις νέες αντικειμενικές των οικισμών του νησιού Μέσα Βαθύ και Εξω Βαθύ, περιοχές που δεν έχουν δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ούτε καν εσωτερικούς δρόμους, ενώ το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων, έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και ανάπτυξη.
Οι παλιές αντικειμενικές για τους παλιούς αυτούς οικισμούς διαμορφώνονταν ανάμεσα στα 420 και τα 520 ευρώ ανά τ.μ. για ένα σπίτι και από 80 έως 90 ευρώ για ένα οικόπεδο, ενώ οι νέες τιμές έχουν ανέλθει στα 800 ευρώ ανά τ.μ.!
Ιστιαία-Αιδηψός
Στο Ασμήνιο της Δ.Ε. Αρτεμισίου, η αντικειμενική αξία ανά τ.μ. υπερδιπλασιάστηκε, καθώς από 499 ευρώ ανά τ.μ. πήγε στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Στη Β’ Ζώνη Ωρεών η αντικειμενική αξία από 950 ευρώ ανά τ.μ. διαμορφώθηκε στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Γ’ Ζώνη Ωρεών η νέα αντικειμενική αξία είναι 1.200 ευρώ ανά τ.μ. από 700 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν πριν την αναπροσαρμογή.
Αλεξανδρούπολη
Σε χωριό έξω από την Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Χιλή, η τιμή ζώνης διαμορφώθηκε από 800 ευρώ ανά τ.μ. σε 1.150 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή σημείωσε αύξηση περίπου 45%. Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι πετάει πολλούς ακρίτες εκτός διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, αποτελεί τροχοπέδη και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ακριτικού Εβρου.
Λήμνος
Σε επιστολή του έπαρχου της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ από 1ης-1-2022. Χαρακτηριστικά, στην επιστολή αναφέρονταν, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:
«…Στην Π.Ε. Λήμνου επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια αύξηση των αντικειμενικών αξιών της τάξης του 50%, και μάλιστα σε χωριά και οικισμούς που δεν δικαιολογείται. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για την αύξηση από 600 ευρώ σε 900 ευρώ ανά τ.μ. σε χωριά και οικισμούς όπως η Φυσίνη (25 κάτοικοι), η Αγία Σοφία (30 κάτοικοι), η Δάφνη (60 κάτοικοι), η Παναγιά (200 κάτοικοι),
τα οποία τα τελευταία χρόνια οδηγούνται σε εγκατάλειψη και δεν έχουν καμία τουριστική δραστηριότητα, όταν τουριστικές περιοχές και η πρωτεύουσα του νησιού έχουν ίσες ή μικρότερες αντικειμενικές αξίες…».
Ιθάκη
Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών προέκυψε ανορθολογική αύξησή τους σε όλους τους οικισμούς της Ιθάκης, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και το κόστος μεταβίβασης ακινήτων.
Από τη σύγκριση των τιμών ζώνης των κοινοτήτων της Ιθάκης με όλα τα άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους, αλλά και νησιά ανάλογου μεγέθους και πληθυσμού στο Αιγαίο, προκύπτει ότι είναι υψηλότερες ακόμα και από περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι η Ιθάκη δεν διαθέτει αεροδρόμιο ή νοσοκομείο, όπως νησιά με χαμηλότερες τιμές ζώνης.
Χανιά
Σύμφωνα με όσα έχει επισημαίνει ο δήμαρχος, Ι. Μαλανδράκης, στην Κοινότητα Πλατανιά η αντικειμενική τιμή γης προς την παραλία είναι 1.900 ευρώ ανά τ.μ. και προς την ενδοχώρα της 1.700 ευρώ ανά τ.μ., όταν σε απόσταση 100 μ., στην όμορη Κοινότητα της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων, η τιμή είναι 1.250 ευρώ ανά τ.μ. προς την παραλία και 1.400 ευρώ προς την ενδοχώρα αντίστοιχα, γεγονός που επιβαρύνει πολλαπλώς τους ιδιοκτήτες γης της παραπάνω κοινότητας αδίκως.
Επίσης, στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το πιο τουριστικό σημείο του νομού, η τιμή ζώνης είναι 1.350 ευρώ ανά τ.μ. και με κάποιες ζώνες 1.950 ευρώ ανά τ.μ., στοιχείο που επιτείνει τα παραπάνω αναφερόμενα.
Ρόδος
Το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.
Καλαμάτα
Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αλλοι 7 δήμοι
Γνωμοδοτήσεις για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους γνωστοποίησαν, εξάλλου, ότι προτίθενται να υποβάλουν και οι Δήμοι Μετεώρων Τρικάλων, Σερίφου, Κορίνθου, Πύλου-Νέστορος, Σάμου, Κέρκυρας και Πύργου Ηλείας.