Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΕΝΦΙΑ 2022: Ανατροπή! Καμία παράταση στην ημερομηνία πληρωμής - Τι αποφασίστηκε

ΕΝΦΙΑ 2022: Ανατροπή! Καμία παράταση στην ημερομηνία πληρωμής – Τι αποφασίστηκε

ΕΝΦΙΑ 2022: Ανατροπή σημειώθηκε με την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες…

Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε έντονα το σενάριο πως η ημερομηνία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα πάρει παράταση.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως τελικά δεν θα γίνει παρά την τεράστια αργοπορία της κυβέρνησης να ανεβάσει στο σύστημα τα… ραβασάκια.

Δείτε αναλυτικά…

ΕΝΦΙΑ 2022: Δεν θα υπάρξει τελικά παράταση

Μάχη με τον χρόνο δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εκδώσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και να αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μετατίθεται για τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαΐου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανάρτησή τους έως τις 30 Απριλίου.

Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, οφείλεται σε τεχνικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν για να αποφευχθούν λάθη στις χρεώσεις. Παρά την καθυστέρηση, δεν φαίνεται να αλλάζει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων που πρέπει να γίνει έως τα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο, παρά την καθυστέρηση στην ανάρτηση τους, δεν εξετάζεται να δοθεί καμία παράταση στην πληρωμή τους όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο OPEN εξηγώντας το λόγο.

ΕΝΦΙΑ 2022: Γιατί δεν θα υπάρξει τελικά παράταση

«Υπάρχει καθυστέρηση, αλλά δεν το σκεπτόμαστε, γιατί ο ΕΝΦIΑ θα είναι χαμηλότερος. Ερχεται βεβαίως φέτος νωρίτερα από άλλα χρόνια, αλλά δεν υπάρχει τέτοια σκέψη για παράταση στην πληρωμή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέφυγε να αποκαλύψει το χρόνο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση, αλλά υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι πολυεπίπεδο. «Θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και θα είναι σημαντικά. Για εμένα κλειδί είναι να επανέλθει ηρεμία στην οικονομία. Η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη. Δεν θα αφήνει κανέναν έξω. Θα είναι κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας για επαρκή χρόνο, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κινηθούν και να μην έχουν τη δαμόκλειο σπάθι» είπε χαρακτηριστικά.

«Η παρέμβαση θα είναι σε δύο επίπεδα: πρώτον στην κοινωνία και την οικονομία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και δεύτερον θα χρησιμοποιεί αρκετά εργαλεία ώστε να έχει αποτέλεσμα. Η παρέμβαση δεν είναι ακριβώς ίδια για όλους και θα επιστρέψει όλους, σε επίπεδα που θα μπορούν να διαχειριστούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι άθρωποι που θερμαίνονται με ηλεκτρικό και το καλοκαίρι χρησιμοποιούν τα αιρ κοντίσιον. Δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό ακάλυπτο».

Το πακέτο είναι μέσα στο δημοσιονομικό σχεδιασμό που καταθέσαμε στο τέλος Απριλίου. Τα χρήματα που θα διατεθούν υπάρχουν. Υπάρχουν οι δημοσιονομικές εξελίξεις που μας επιτέπουν να κάνουμε την πολυεπίπεδη παρέμβαση: Το έλλειμά μας ήταν πιο κάτω από ό,τι είχαμε υπολογίσει, το δημόσιο χρέος είναι 10 μονάδες κάτω έως το 2025, ήρθε η αναβάθμιση από την S&Ρ, αλλά και η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει δυναμικός».

«Πληρώνουμε παρανοϊκά ακριβό φυσικό αέριο»

«Το πετρέλαιο θα κοστίσει στη χώρα μέσω της ανόδου των διεθνών τιμών. Τρέχει στις αγορές στα 105-107 δολάρια. Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το εμπάργκο θα ήταν καλύτερη η κατάσταση. Πληρώνουμε παρανοϊκά ακριβό φυσικό αέριο. Ο πόλεμος και ο ενεγειακός πόλεμος θα συνεχιστεί. Σχεδιάζουμε σε περίοδο ακραίας αβεβαιότητας.

Ούτε ο Πούτιν δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, ούτε η Δύση. Δεν πρέπει να αφήσεις την οικονομία να πέσει διότι τότε θα πέσουμε όλοι. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια στη χώρα με το χρέος, την πανδημία κλπ. Ο σχεδιασμός μας είναι για το λογικό μη θετικό σενάριο. Για το 100 ευρώ το βαρέλι και 100 ευρώ στο φυσικό αέριο. Δεν ακολουθούμε το αισιόδοξο σενάριο ότι θα πέσουν οι τιμές».

Δεν βγήκε ακόμα ο ΕΝΦΙΑ παρά τα σενάρια

Παρότι χθες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι βγήκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η ανάρτηση αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες για 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις, ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν τι θα πληρώσουν, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο aade.gr. Αναλυτικά τα έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για εκτύπωση του εκκαθαριστικού:

Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE

Κλικάρετε στο παράθυρο «Εφαρμογές»

Κλικάρετε στην επιλογή «Πολίτες»

Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή

Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022

Πως θα κάνετε την πληρωμή

Τη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και με πιστωτικές κάρτες, μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες στους φορολογούμενους, μέσω του internet και mobile banking των τραπεζών.

Μπορείτε να πληρώσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με τους εξής τρόπους:

  • Με την Ταυτότητα Βεβαιωμένης Οφειλής (ΤΟ) σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Απαιτούνται περίπου δυο (2) εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία πληρωμής για την ενημέρωση της εικόνας των οφειλών σας. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να εμφανίζονται ως ανείσπρακτες όσες οφειλές έχετε πρόσφατα πληρώσει.
  • Με κάρτα πληρωμών χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κάρτας σας.
  • Μέσω IRIS online payments με απευθείας σύνδεση με τον λογαριασμό σας.
  • Η πίστωση των οφειλών σας με κάρτες πληρωμών ή μέσω IRIS online payments πραγματοποιείται αμέσως.

Για κάθε Ανοιχτή Οφειλή που εμφανίζεται στον πίνακα μπορείτε πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή»:

  • να δείτε τα στοιχεία των δόσεων της (στο τέλος του πίνακα)
  • να εμφανίσετε την Ταυτότητα Οφειλής και να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή επιλέγοντας το πλήκτρο «Ταυτότητα Οφειλής»
  • να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγοντας το πλήκτρο «Εξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα
  • να πληρώσετε μέρος της οφειλής σας, εισάγοντας το ποσό που επιθυμείτε στο σχετικό πεδίο της στήλης Ποσό για πληρωμή
  • έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τρόπο πληρωμής Κάρτα ή μέσω IRIS online payments.

.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ