ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις – ρεκόρ ύψους 82 εκατ. ευρώ και 45 εκατ. ως οικονομικές ενισχύσεις de minimis θα πιστωθούν στους παραγωγούς αγροτικών αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων από το ΕΛΓΑ με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στις αρχές της νέας χρονιάς στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Οι αποζημιώσεις καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος, υπέστησαν ειδικά παραγωγοί οπωροκηπευτικών λόγω κριτικών συνθηκών και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα με το powergame.gr.
Στα 45 εκατ. ευρώ πρόκειται να ανέλθουν οι αποζημιώσεις de minimis (ήσσονος σημασίας) που θα καταβληθούν σε Έλληνες παραγωγούς, κυρίως οπωροκηπευτικών, για απώλεια εισοδήματος λόγω των καιρικών συνθηκών και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ με 52 εκατ. επιδοτείται από τον προϋπολογισμό του 2023 ο ΕΛΓΑ κι έτσι το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς πρόκειται να εξοφλήσει τις ζημίες του 2022 με το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών να τοποθετείται στις αρχές του έτους.
Έως το τέλος 2022 ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα καταβάλλει για αποζημιώσεις περί τα 35 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και περισσότερα, με βάση το ρυθμό καταχώρησης των πορισμάτων από τις κατά τόπους υπηρεσίες του, που για ακόμη μια χρονιά έχουν κληθεί να καταγράψουν αυξημένες ζημιές ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
ΕΛΓΑ: Οι πληρωμές
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων για το 2022 διαμορφώνεται, με τα σημερινά ισχύοντα, στα 210,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 204,2 εκατ. ευρώ αφορούν στη φυτική παραγωγή και τα υπόλοιπα στη ζωϊκή. Οι αποζημιώσεις είναι μειωμένες συγκριτικά με το 2021 όταν κατεβλήθησαν 291 εκατ. ευρώ αλλά αυξημένες συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις (170 εκατ. ευρώ).
Ως εκ τούτου και καθώς το βασικό έσοδο του ΕΛΓΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών, παραμένει σταθερό στα 175 εκατ. ευρώ (τόσα είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό, συνήθως εισπράττονται λιγότερα), για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του 2022 αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση κατά 30 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται από τα οφειλόμενα στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς την περίοδο 2011-19 το κράτος δεν είχε καταβάλλει τη συνεισφορά που προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ και ισούται με το 20% των εσόδων του από τις εισφορές των αγροτών.
Επιπλέον 20 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο προϋπολογισμός για κρατικές οικονομικές ενισχύσεις -Προανθικό 2021, δηλαδή ζημιές από τον παγετό της άνοιξης του 2021 σε δενδρώδεις καλλιέργειες που καταβάλλονται φέτος.
Συν 52 εκατ. στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023
Επιπλέον 52 εκατ. ευρώ πρόκειται να καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ και το 2023 κι έτσι θα καταστεί εφικτή η αποπληρωμή όλων των ζημιών του 2022 εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς με στελέχη του ΕΛΓΑ να διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών θα γίνει στις αρχές του 2023.
ΕΛΓΑ: Στα 30+15 εκατ. οι ενισχύσεις de minimis
Επισημαίνεται ότι στο ποσό των 210,3 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται μόνο οι αποζημιώσεις για ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ βάσει του Κανονισμού του. Φέτος, όμως, έχουν γίνει και ζημιές που δεν καλύπτονται, όπως η καρπόπτωση, και για τις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να καλυφθούν από άλλες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, έχει εξασφαλισθεί από τον προϋπολογισμό ποσό 45 εκατ. ευρώ για τις λεγόμενες ενισχύσεις de minimis (ήσσονος σημασίας), με τις οποίες θα καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών λόγω των καιρικών συνθηκών και της ουκρανικής κρίσης.
Το κύριο βάρος θα δοθεί σε παραγωγούς οπωροκηπευτικών, όπως έχει δηλώσει στη Βουλή ο υπουργός, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με βάση τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των περιφερειών.
Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου, εκτιμάται, πάντως, ότι γύρω τα 30 εκατ. ευρώ από τα de minimis θα καταβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα στη νέα χρονιά.
Νέος αντιπρόεδρος ο δικηγόρος Γιώργος Φερετζάνης
Ο δικηγόρος Γιώργος Φερετζάνης, στέλεχος της νομικής εταιρείας Φλογαϊτης – Σιούτη, είναι ο νέος αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά στη θέση του κ. Νίκου Δούκα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκε προκειμένου να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2024 (ήταν υποψήφιος και στις ευρωεκλογές του 2019).
Ο κ. Γ. Φερετζάνης (αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου) με σπουδές στη Νομική Αθηνών και μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Μύνστερ στη Γερμανία, ειδικεύεται στο δημόσιο δίκαιο με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό δίκαιο, το δίκαιο των μέσων ενημέρωσης, το φορολογικό και διοικητικό δίκαιο, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία στις δημόσιες συμβάσεις.
Έλκει την καταγωγή του από την Κόρινθο όπου κατά το παρελθόν ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Κατά τα λοιπά, πρόεδρος στον ΕΛΓΑ παραμένει ο επί σειρά ετών υπουργός και βουλευτής, κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος και μέλη του οι κ. κ.
-Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων,
-Κατερίνα Δαρδαμάνη, γεωπόνος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
– Χαρίκλεια Ζησίμου, κτηνίατρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών),
-Μιχάλης Στογιάννος, γεωπόνος – εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ,
-Ελισσάβετ Καλκανδή, αιρετή εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ.
ΥΠΕΝ: Δουλειά του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις απώλειες στα κοπάδια από λύκους
Έχει ενταθεί πλέον το πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας και οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για τα κοπάδια τους, αλλά και την ίδια τους, την ακεραιότητα.
Το μπαλάκι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στον ΕΛΓΑ, από τον οποίο όπως μας καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι δύσκολα αποζημιώνονται για τις απώλειες από… λύκους, πετάει τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Γιώργος Αμυράς, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του εν λόγω υπουργείου.
Για παράδειγμα ο κ. Αμυράς, απαντώντας εγγράφως σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή, με αφορμή επιστολές αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων από το νομό Φθιώτιδας, που ζουν στο πετσί τους καθημερινά το πρόβλημα με τους λύκους στην κτηνοτροφική παραγωγή, αναφέρει στις 9 Νοεμβρίου, πως οι πολιτικές του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε σχέση με το ζήτημα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου από επιθέσεις λύκων στοχεύουν στην προστασία της κτηνοτροφικής δραστηριότητας με παράλληλη διατήρηση βιώσιμου πληθυσμού του λύκου και πως η διαχρονική θέση του ΥπΕΝ είναι ότι η προστασία της άγριας ζωής, της βιοποικιλότητας και γενικότερα των φυσικών και αγροτικών οικοσυστημάτων λειτουργεί προς όφελος του πληθυσμού της υπαίθρου.
«Ένα μεγάλο ζήτημα…»
Επίσης από το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥπΕΝ, αφού αναφέρουν πως η επανάκαμψη των πληθυσμών του λύκου από τη μια εκλαμβάνεται ως θετικό γεγονός στο πλαίσιο διατήρησης της φύσης – ωστόσο, προσθέτουν, ότι από την άλλη,
«οι κάτοικοι της υπαίθρου και κυρίως οι κτηνοτρόφοι και κυνηγοί μετρούν ήδη σοβαρές απώλειες σε αγροτικά ζώα και κυνηγετικούς σκύλους, συχνά μεγάλης οικονομικής και συναισθηματικής αξίας.
Παράλληλα, προσθέτουν πως ο ΕΛΓΑ που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι υποχρεωμένος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς αποζημίωσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, να καλύπτει τις ζημιές που προκαλούνται σε κτηνοτροφικά ζώα και εγκαταστάσεις».
«Ένα μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι η ανάγκη βελτίωσης των σχετικών κανονισμών αποζημίωσης, καθώς και των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών, ώστε οι κτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται άμεσα για τις προκαλούμενες ζημιές και σε επίπεδο που να τους παρέχει τη δυνατότητα αντικατάστασης του πληττόμενου ζωικού κεφαλαίου.