Ελαστικά: Θα δοθεί επίδομα από το κράτος; Τι ισχύει τελικά
Ελαστικά: Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικά διάστημα αναφορικά με την επιδότηση ελαστικών που έχει ακουστεί από πολλούς κύκλους του οικονομικού ρεπορτάζ. Παρόλα αυτά το τοπίο παραμένει θολό ως προς τι τελικά θα γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμα και η ύπαρξη του επιδόματος δεν θεωρείται δεδομένη με τις εκτιμήσεις να είναι ασαφείς και αόριστες. […]

Ελαστικά: Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικά διάστημα αναφορικά με την επιδότηση ελαστικών που έχει ακουστεί από πολλούς κύκλους του οικονομικού ρεπορτάζ.
Παρόλα αυτά το τοπίο παραμένει θολό ως προς τι τελικά θα γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ακόμα και η ύπαρξη του επιδόματος δεν θεωρείται δεδομένη με τις εκτιμήσεις να είναι ασαφείς και αόριστες.
Ελαστικά – Επίδομα: Όλη η αλήθεια
Ελαστικά: Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά ισχύει για το ζήτημα των ελαστικών. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο τέτοιο μέτρο.
Αντίθετα οι οδηγοί βλέπουν τις τιμές στα ελαστικά να αυξάνονται μαζί με το μεγάλο κόστος για τη βενζίνη το οποίο καλούνται να πληρώνουν καθημερινά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών που παρατηρείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Φθηνή βενζίνη στις περιοχές της Ελλάδας που συνορεύουν με άλλες χώρες
Τη δική τους πρόταση προκειμένου να παύσουν οι Έλληνες να επισκέπτονται τις γειτονικές χώρες για τον ανεφοδιασμό των ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, κατέθεσαν οι πρατηριούχοι της χώρας μας.
Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα που το ζούμε έντονα στο νομό Έβρου, υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αφού κατά συρροή συνεχίζουν να επισκέπτονται οι πολίτες της τα πρατήρια υγρών καυσίμων της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και των Σκοπίων προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής, οι επισκέψεις στις γειτονικές χώρες είναι κάτι που εξακολουθεί να προβληματίζει τον κλάδο των βενζινοπωλών, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδά τους να είναι μειωμένα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Θέμης Κιουρτζής, έχει ήδη προταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοστεί – έστω δοκιμαστικά – το Fuel Pass ή Κάρτα Πολίτη, έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές που ζουν δίπλα σε χώρες με φθηνό καύσιμο να επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές.
Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Κιουρτζής ευελπιστεί ότι θα μετριαστούν σε θεαματικό βαθμό οι «εξορμήσεις» των Ελλήνων πολιτών σε γειτονικές χώρες και θα ενισχυθούν τα έσοδα των πρατηριούχων της χώρας μας. Παράλληλα, όπως εξήγησε, η υιοθέτηση της εν λόγω πρωτοβουλίας δεν θα έπληττε τα οικονομικά της χώρας.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι «ζητήσαμε να γίνει αυτό δοκιμαστικά έστω και σε μια πόλη προκειμένου να καταλάβει η πολιτεία ότι το επιπλέον έσοδο που θα έχει από την αύξηση των πωλήσεων θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και πως θα ισοσκελίσει τη μείωση των εσόδων από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Δηλαδή οι αυξημένες πωλήσεις θα φέρουν εξισορρόπηση στα έσοδα από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Εξάλλου τι ζητήσαμε; Να εφαρμοστεί αυτό δοκιμαστικά, έστω ας γίνει αυτό πρώτα στη Κομοτηνή, να γίνει μια άσκηση και θα δουν ότι θα υπάρχουν καλά αποτελέσματα».
Τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες – Τι ισχύει
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις 26 Δεκεμβρίου του 2022, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 1,827 ευρώ/λίτρο, όταν στα Σκόπια και τη Βουλγαρία ανερχόταν στα 1,251 και 1,285 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.
Όσον αφορά στο diesel, η τιμή του στην Ελλάδα ήταν 1,791 ευρώ/λίτρο, όταν στσ Σκόπια και τη Βουλγαρία δεν ξεπερνούσε τα 1,30 και 1,521 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.
Επίδομα ελαστικά: Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση
Η κουβέντα για «επίδομα ελαστικών», πού τα “καινούρια θα μειώνουν τόσο την κατανάλωση καυσίμου όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”, έχει πέσει στο τραπέζι.
Οι σκέψεις έχουν να κάνουν με τους ρύπους που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο κατά τη χρήση του, τόσο από τα φρένα -από τη φθορά στα τακάκια- όσο και από τα ελαστικά, με την τριβή τους στο οδόστρωμα και την απελευθέρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Ειδικά για τα ελαστικά, σε επίπεδο Ε.Ε. φαίνεται πως υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να επιδοτούν, εκτός από την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και την αγορά «πράσινων» ελαστικών, τα οποία και ταξινομούνται από πλευράς απόδοσης στις κατηγορίες Α και Β και αφορούν τις επιδόσεις τους στην αντίσταση της κύλισης και το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα.
Ελαστικά: Τι έλεγαν οι ιταλικές πηγές
Σύμφωνα με το ιταλικό motori, τον περασμένο Νοέμβριο ο Fabio Bertolotti, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ελαστικών και Πλαστικών «Assogomma» στην Ιταλία, έκανε πρόταση στην ιταλική κυβέρνηση για την εφαρμογή αυτού του είδους των επιδοτήσεων. Ένα μέτρο με διπλή θετική επίδραση αφού η τοποθέτηση «πράσινων» ελαστικών από τις κατηγορίες A και B που μειώνει τις εκπομπές ρύπων και βελτιώνει παράλληλα και την οδική ασφάλεια στους δρόμους για όλους τους χρήστες.
Σύμφωνα με πηγές η Ιταλία καταναλώνει 40 δισ. λίτρα καυσίμων ετησίως (βενζίνη και πετρέλαιο) και η χρήση ελαστικών κατηγορίας Α ή Β μπορεί να μειώσει αυτή την ποσότητα κατά δύο ολόκληρα δισεκατομμύρια λίτρα. Ως αποτέλεσμα η ετήσια μείωση στις εκπομπές CO2 μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα επτά εκατ. τόνους, ενώ κερδισμένη βγαίνει και η τσέπη του καταναλωτή με συνολική μείωση εξόδων πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ ανά έτος. Το ύψος της επιδότησης που συζητείται εκεί ανέρχεται στα 200 ευρώ για κάθε σετ (σ.σ.σήμερα στην Ελλάδα το κόστος είναι κοντά στα 350 ευρώ μ.ο.) , ένα ποσό που μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτό το έξοδο.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις