Σούπερ μάρκετ: Απέκτησαν.. φωνή οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης της χώρας καθώς ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας.
Μέσω του συλλογικού οργάνου και της πολιτείας ο κλάδος των σούπερ μάρκετ αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω δίνοντας ώθηση και στην οικονομία της χώρας σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας προκειμένου να ενδυναμωθεί περαιτέρω και η ανάπτυξη του κλάδου σε θεσμικό και συλλογικό επίπεδο.
Ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών είναι υψηλής σημασίας για την εθνική οικονομία. Στα Σούπερ Μάρκετ σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.
Σούπερ μάρκετ: Αλλαγή
Σε αυτό το πλαίσιο, η σύσταση ενός συλλογικού οργάνου που να προάγει τον υγιή και παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα είναι απαραίτητη και κρίθηκε αναγκαία τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά, από το 2019 με το ξέσπασμα της πανδημίας, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τα συνεργαζόμενα Υπουργεία έχει ενταθεί, τόσο για θέματα προάσπισης του υγιούς ανταγωνισμού, όσο και για άλλα ρυθμιστικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα.
Ταυτόχρονα, ο ρόλος του κλάδου άλλαξε ριζικά και αναβαθμίστηκε, καθώς τα Σούπερ Μάρκετ κλήθηκαν να στηρίξουν την ομαλή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της πανδημίας, αλλά και μετέπειτα λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων και πληθωριστικών πιέσεων, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις.
Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ισχυρό φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι της είναι να εκφράζει και να προωθεί τις θέσεις του κλάδου σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νόμιμο, υγιή & ελεύθερο ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών και να αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα.
Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της, η ΕΣΕ θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κινητοποιεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και να διευκολύνει τις διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Γενικός Διευθυντής ο Απόστολος Πεταλάς
Με απόφαση του Δ.Σ., Γενικός Διευθυντής της ΕΣΕ ορίστηκε ο Απόστολος Πεταλάς. Ο Απόστολος, μέχρι πρόσφατα Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Fourlis, έχει μακροχρόνια εμπειρία σε Διοικητικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου.
Το επόμενο διάστημα η Διοίκηση της ΕΣΕ θα ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη και οργάνωση της αποτελεσματικής λειτουργίας της και στον κατάλληλο χρόνο θα οργανώσει Συνέντευξη Τύπου.
Τα μέλη
Ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου που σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν Τακτικά Μέλη της, εφόσον το επιθυμούν.
Επιπλέον η ΕΣΕ προσκαλεί το σύνολο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων να ενταχθούν ως Συνδεδεμένα μέλη της, ενισχύοντας τη δυναμική της Ένωσης, δυναμώνοντας το εκτόπισμά της και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολυδιάστατη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν.
Η ίδρυση της ΕΣΕ καλύπτει μία διαχρονική ανάγκη έκφρασης και υποστήριξης των θέσεων του κλάδου των Σούπερ Μάρκετ και των δυνητικών Μελών της, αλλά αναμφίβολα και μία απαίτηση της Κοινωνίας, της Πολιτείας, των Κοινωνικών Εταίρων, των Ανεξάρτητων Αρχών και των Μέσων Ενημέρωσης για αποτελεσματική επικοινωνία, πρόοδο και ανάπτυξη του κλάδου.
Άλλαξαν τα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ – Πώς θα ψωνίζουμε
Ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη και οργάνωση της αποτελεσματικής της λειτουργίας.
Ειδικότερα, αλλαγές στη σήμανση των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ ισχύουν από τη Δευτέρα 15 Μαΐου.
Οι αλλαγές στη σήμανση των προϊόντων που προβλέπει η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης τίθενται σε ισχύ με στόχο οι καταναλωτές να ενημερώνονται άμεσα και εύκολα και μην παραπλανώνται ως προς την τιμή ή την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζουν.
Από το αρμόδιο υπουργείο η σχετική ρύθμιση είχε προαναγγελθεί τους προηγούμενους μήνες ώστε να δοθεί το κατάλληλο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.
Αναλυτικά, στα συσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει να αναγράφεται κατ΄ελαχιστο:
α) Η τιμή πώλησης ανά συσκευασία προϊόντος,
β) Η τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος και
γ) Η ονομασία του προϊόντος.
Οι τιμές αναφέρονται σε ευρώ…
με τη μορφή δεκαδικού αριθμού με δύο δεκαδικά ψηφία συνοδευόμενη από το σύμβολο «€», και περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που αντιστοιχεί στο προϊόν σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
Οι τιμές αναγράφονται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ το μέγεθος των χαρακτήρων αναγραφής της τιμής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης θα πρέπει να είναι ίσο με το 70%, τουλάχιστον, του μεγέθους των χαρακτήρων της τιμής πώλησης ανά συσκευασία.
Να μην είναι δηλαδή για παράδειγμα γραμμένη με μικρά γράμματα η τιμή κιλού και ο καταναλωτής να διαπιστώνει στο τελικό λογαραρισμό πόσο κοστίζει τελικά το προϊόν που αγόρασε.
Επίσης οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται με έντονη γραφή (bold).
«Τα μεγέθη των χαρακτήρων θα πρέπει να είναι επαρκή ώστε να εξασφαλίζεται ότι η παρεχόμενη πληροφορία είναι ευκρινής και εύκολα αντιληπτή από τον καταναλωτή» όπως επισημαίνεται.
Στα μη συσκευασμένα προϊόντα, επίσης αναγράφεται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ δεν επιτρέπεται η αναγραφή της τιμής πώλησης για ποσότητες που αποτελούν υποδιαίρεση της μονάδας μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος.
Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Το συνολικό ύψος του προστίμου, ανά έλεγχο, που επιβάλλεται δεν ξεπερνά:
α) Τις 3.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών έως και 1.000.000 ευρώ.
β) τις 10.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ έως και 10.000.000 ευρώ.
γ) τις 20.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 10.000.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ και
δ) τις 30.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 50.000.000 ευρώ
Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται: τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων με εμβαδόν μικρότερο από 50 τ.μ, εφόσον δεν πωλούν προϊόντα αρτοποιίας, τα περίπτερα, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εφόσον δεν εντάσσονται στο πλαίσιο καταστήματος πώλησης ομοειδών προϊόντων, μαγειρεμένα ή ωμά τρόφιμα που προσφέρονται από καταστήματα εστίασης, παγωτά καθαρού βάρους έως 200 γραμμάρια,
σοκολάτες καθαρού βάρους έως 100 γραμμάρια, προϊόντα καθαρού βάρους έως 50 γραμμάρια, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, προϊόντα καθαρού όγκου έως 50 χιλιοστά του λίτρου, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιΐας και είδη κοσμηματοπωλείου.