Ατμόσφαιρα Αθήνα: Πανικός έχει ξεσπάσει στους κατοίκους της πρωτεύουσας, καθώς η ποιότητα της ατμόσφαιρας φαίνεται πως έχει επιβαρυνθεί με υψηλούς ρύπους , επικίνδυνους για την υγεία .
Συγκεκριμένα, οι επίμονες οσμές στον αέρα του Δήμου Πετρόπουλης, ο οποίος επηρεάζεται από το γειτονικό ΧΥΤΑ έχουν στρέψει το βλέμμα του δημάρχου στο εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, για την τοποθέτηση μετρητών ατμοσφαιρικών ρύπων.
Η ανησυχία για την ποιότητα του αέρα στη Πετρούπολη, εξηγεί την πρόθεση του Δήμου Πετρούπολης – σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – να τοποθετήσει μετρητές ατμοσφαιρικών ρύπων.
Συνάντηση του Δημάρχου Πετρούπολης Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου με στελέχη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε προ ημερών και συμφωνήθηκε να εγκατασταθούν μετρητές ατμοσφαιρικών ρύπων στη πόλη.
Ατμόσφαιρα Αθήνα: Συναγερμός στους πολίτες
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπάρχει σχετική ανησυχία όγω κάποιων οσμών που γίνονται αισθητή στη περιοχή και για αυτό το λόγο – κυρίως προληπτικά – θα μπούνε οι μετρητές.
Πληροφορηθήκαμε επίσης πως ήδη έχει σταλεί στο Δήμο Πετρούπολης το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πετρούπολης μεταξύ του Δημάρχου Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου, με τον Διευθυντή του Ινστιτούτουτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ι.Ε.Π.Β.Α.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νικόλαο Μιχαλόπουλο και μέλη της επιστημονικής του ομάδας.
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πετρούπολης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκειμένου να εντοπιστούν, να μετρηθούν και να αξιολογηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος επισήμανε την εμπιστοσύνη του Δήμου Πετρούπολης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που όπως τόνισε «αποτελεί έναν σημαίνοντα και ιστορικό επιστημονικό φορέα, ο οποίος έχει αναπτύξει εκτεταμένο ερευνητικό έργο σε διάφορα επιστημονικά πεδία και επίπεδα, σημαντικό μέρος του οποίου μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο υλικό για τον Δήμο μας».
Από την πλευρά του ο Δρ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε ότι
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αντιλαμβανόμενο το χρέος του απέναντι στην κοινωνία για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση του Δήμου Πετρούπολης για μια εποικοδομητική συνεργασία που θα αφορά την εγκατάσταση σταθερών και φορητών μετρητών ρύπων στην πόλη, μια συνεργασία που θα ανατεθί και συμβασιοποιηθεί κατόπιν των προτάσεων που αναμένεται να κατατεθούν άμεσα, βασισμένες στις ιδιαιτερότητες της Πετρούπολης και στις επιρροές που αυτή δέχεται από τον όμορο ΧΥΤΑ».
Ατμόσφαιρα Αθήνα: «Καμπανάκι» για την αέρια ρύπανση από τα τζάκια
Η θαλπωρή της κόκκινης φλόγας στα τζάκια εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία, καθώς απελευθερώνονται επικίνδυνοι ρύποι στην ατμόσφαιρα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η αυξημένη χρήση καύσιμης ύλης στις πόλεις έχει επιβαρύνει τον αέρα με ρυπογόνα σωματίδια σε επικίνδυνα επίπεδα. Ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερους ρύπους από ότι ένας καυστήρας πετρελαίου πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων.
Ο Γιώργος Σαχαρίδης, καθηγητής του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πισωγύρισμα, όταν εγκαταλείπεται το φυσικό αέριο και σημειώνεται επιστροφή στο πετρέλαιο και στα ξύλα.
Ένα ενεργειακό τζάκι εκπέμπει τα πάντα στην ατμόσφαιρα, ενώ ένα ανοιχτό τζάκι διαχέει ένα μέρος των ρύπων εντός των οικιών.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων με αναπνευστικά και άλλα σχετικά προβλήματα αυξάνονται έως και 60% τις ημέρες, που παρατηρείται αυξημένη λειτουργία καυστήρων και τζακιών, δείχνει πρόσφατη μελέτη.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, η λύση είναι να απαγορευτεί το τζάκι. Αλλά δεν μπορεί να ληφθεί μια τέτοια απόφαση αφήνοντας τον κόσμο να κρυώνει και να υποφέρει από άλλες νόσους. Επίσης, σε μια αστική περιοχή το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, από ότι σε μια αγροτική εκτός αστικού ιστού.
Η καύση τζακιών αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 30-35%, αλλά ανάλογη είναι και η επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα από ρύπους των οχημάτων ή της βιομηχανίας. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και οι λύσεις δεν μπορούν να είναι απαγορευτικές, αλλά επιστημονικές.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για 11.000 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα
Αποδίδονται στις υψηλές συγκεντρώσεις λεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων, διοξειδίου του αζώτου και όζοντος
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για τον θάνατο 11.620 πολιτών στην Ελλάδα το 2020. Και είναι οι υψηλές συγκεντρώσεις λεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο κάτω των 2,5 μm (fine particulate matter – PM 2,5), διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και όζοντος (O3) που ενοχοποιούνται για όλους αυτούς τους θανάτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην έκθεσή τους για την «Ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη» που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Και ενώ τα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων στην ατμόσφαιρα έχουν περιοριστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις 33 ευρωπαϊκές χώρες που ελέγχει ο ΕΟΠ (ΕΕ-27 και άλλα έξι κράτη της Ευρώπης), η ποιότητα του αέρα παραμένει κακή σε πολλές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 96% του αστικού πληθυσμού στην Ευρώπη έχει εκτεθεί σε συγκεντρώσεις PM2,5, πολύ πάνω από τα ανεκτά επίπεδα των 5 µg/m3 που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 2021.
Μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση δείχνουν ότι η έκθεση του πληθυσμού στους συγκεκριμένους ρύπους αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2020 να καταγραφούν 238.000 πρόωροι θάνατοι στην ΕΕ-27.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης προκαλεί και νοσηρότητα, γεγονός που συνεπάγεται και σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
Σε κάθε περίπτωση,
τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι έχει φέρει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση, το οποίο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των πρόωρων θανάτων λόγω έκθεσης σε λεπτόκοκκα σωματίδια κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2005.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στη σωματιδιακή ρύπανση μειώθηκε κατά 45% στην ΕΕ-27, σε σχέση με το 2005. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες ώστε η ατμοσφαιρική ρύπανση να μειωθεί σε επίπεδα που δεν θεωρούνται επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.
Τα PM2,5 εκπέμπονται κυρίως από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για οικιακή θέρμανση, βιομηχανικές δραστηριότητες και οδικές μεταφορές. Αλλά και οι γεωργικές εκπομπές αμμωνίας συμβάλλουν σημαντικά στο σχηματισμό σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. ατμόσφαιρα Αθήνα.
Συγκεντρώσεις πάνω από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ των 5 μg/m3 παρατηρήθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μελετά η έκθεση, με εξαίρεση την Εσθονία. Επιπλέον και στις 33 χώρες καταγράφηκαν συγκεντρώσεις πάνω από την ημερήσια οδηγία του ΠΟΥ των 15 μg/m3.
Οσο για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2)
το 2020, μειώθηκαν προσωρινά ως άμεσο αποτέλεσμα των μειώσεων στις οδικές μεταφορές κατά τη διάρκεια των περιορισμών, λόγω COVID-19, κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ωστόσο, στην Κεντροανατολική Ευρώπη και στην Ιταλία αναφέρονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σωματιδίων και βενζο[α]πυρενίου (καρκινογόνο), κυρίως λόγω της καύσης στερεών καυσίμων για οικιακή θέρμανση και της χρήσης του στη βιομηχανία.
Τα επίπεδα του όζοντος ήταν χαμηλότερα από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλά στην Κεντρική Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Επιπτώσεις στην υγεία
Το 2020, η ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησε σε σημαντικό αριθμό πρόωρων θανάτων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έκθεση σε συγκεντρώσεις λεπτόκοκκων σωματιδίων πάνω από το κατευθυντήριο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε ως αποτέλεσμα 238.000 πρόωρους θανάτους. ατμόσφαιρα Αθήνα.
Η έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου πάνω από το αντίστοιχο κατευθυντήριο επίπεδο οδήγησε σε 49.000 πρόωρους θανάτους ενώ η αντίστοιχη έκθεση στο όζον προκάλεσε 24.000 πρόωρους θανάτους.
Εκτός όμως από τους πρόωρους θανάτους, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί και νοσηρότητα. Το 2019, η έκθεση των ανθρώπων σε PM2,5 οδήγησε σε 175.702 χρόνια ζωής με αναπηρία (years lived with disability – YLDs) λόγω χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση με 35,5 χρόνια ζωής με αναπηρία ανά 100.000 κατοίκους).
Ταυτόχρονα, η έκθεση στο NO2 οδήγησε σε 175.070 YLDs λόγω σακχαρώδους διαβήτη (γνωστός και ως διαβήτης τύπου 2) σε 31 ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια χρονιά, 12.253 άτομα σε 23 ευρωπαϊκές χώρες εισήχθησαν στο νοσοκομείο με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που οφείλονταν σε οξεία έκθεση στο όζον.