Πληρώνεις με κάρτα; Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

πληρωμές: Έξτρα φορολογικά κίνητρα έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τους πολίτες που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν σε ύψιστο βαθμό. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr το μέτρο του bonus των 2.200 ευρώ για τις χρυσές αποδείξεις δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η Κυβέρνηση σχεδιάζει δραστικές αλλαγές προκειμένου να πετύχει το στόχο […]

Πληρώνεις με κάρτα; Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

πληρωμές: Έξτρα φορολογικά κίνητρα έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τους πολίτες που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν σε ύψιστο βαθμό.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr το μέτρο του bonus των 2.200 ευρώ για τις χρυσές αποδείξεις δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η Κυβέρνηση σχεδιάζει δραστικές αλλαγές προκειμένου να πετύχει το στόχο της.

Νέα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές 2023.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν περαιτέρω άνοδο κατά 14% στην αξία των συναλλαγών με κάρτες το 2022, την ώρα που στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι οι «χρυσές» αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους, δεν τα «κατάφεραν» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

πληρωμές: Έκτακτη είδηση

Συγκεκριμένα, παρά τα φορολογικά κίνητρα, ο κόσμος συνεχίζει να πληρώνει με μετρητά επαγγελματίες με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ξυλουργούς, ψυκτικούς, κομμώτριες, κομμωτές και άλλους επαγγελματίες,

καθώς η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών είναι μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή χωρίς τον ΦΠΑ 24% εφόσον ο φορολογούμενος δεχτεί να μην λάβει απόδειξη.

Το κέρδος μέσω της μη έκδοσης απόδειξης είναι για τον φορολογούμενο άμεσο ενώ το κέρδος της μείωσης του φόρου εισοδήματος εμφανίζεται πολλούς μήνες αργότερα, δηλαδή το επόμενο έτος που θα υποβάλει τη φορολογική δήλωση.

Έτσι, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η επανεξέταση του μπόνους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα βρεθούν ψηλά στη ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου.

Την ίδια ώρα, η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ καταγράφει νέο άλμα στα 94 δισ. ευρώ της συνολικής αξίας των συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες το 2022 και αύξηση 4% στον αριθμό των καρτών και 6% στον αριθμό των συναλλαγών.

πληρωμές: Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022…

– Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 20,6 εκατ., αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2021.

– Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 1,93 δισ. από 1, 658 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2021.

– Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 94 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021.

– Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 12% σε 94 συναλλαγές, από 84 συναλλαγές το 2021.

– Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 9% σε 4.556 ευρώ, από 4.186 ευρώ το 2021.

– Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2022, μειωμένη σε 48 ευρώ, από 50 ευρώ το 2021 και 58 ευρώ το 2020.

πληρωμές: Πληρώθηκαν το επίδομα πάνω από 54.000 άνεργοι, στο περίμενε άλλοι τόσοι

Ξεπέρασαν τις 54.000 οι πληρωμές σε ανέργους που πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Από Δευτέρα οι πληρωμές παρόχων

Περισσότεροι από 54.000 άνεργοι που ολοκλήρωσαν προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έχουν ήδη λάβει το εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ. Συνολικά, από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 53.996.277 ευρώ σε 54.658 ανέργους.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο αριθμός των ανέργων που έλαβαν μέρος σε αυτά τα προγράμματα άγγιξε τις 124.000.

Επίσης, η ΔΥΠΑ ενημερώνει τους παρόχους κατάρτισης ότι οι πληρωμές τους θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους είναι συνεπείς στην υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων.

Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.

Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα κατάρτισης…

και μετά την ολοκλήρωσή του συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που αποκτά την πιστοποίηση δικαιούται να λάβει επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU και απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς και διοικητικοί, επιτόπιοι και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, για τη διασφάλιση της αποπληρωμής καταρτιζόμενων και παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι μεμονωμένες καθυστερήσεις συχνά οφείλονται στη μη ανάρτηση του συνόλου των απαραίτητων παραστατικών από τους παρόχους κατάρτισης και πιστοποίησης. Με στόχο την προστασία των ωφελουμένων από τέτοιες πρακτικές, η ΔΥΠΑ πρόσφατα ενεργοποίησε ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών για όσους παρόχους καθυστερούν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis
https://www.voucher.gov.gr/

Συντάξεις

Το επόμενο σημαντικό μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξαγγελίες που αφορούν τις συντάξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, ότι την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει μία νέα αύξηση των κύριων συντάξεων από 3% έως 4%, ενώ για εκείνους που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν θα πάρουν καθόλου αύξηση ή θα λάβουν στην τσέπη μικρότερο ποσοστό από το 3%-4% τότε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς που σήμερα ανέρχεται σε 200 έως 300 ευρώ. Επίσης, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν τα Χριστούγεννα έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι την αύξηση του 7,5% θα λάβουν εφέτος όλοι οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι και θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε όλους.

Επίσης, θα επιστρέψει σε τρεις ετήσιες δόσεις τα αναδρομικά που αφορούν κομμένα δώρα και επικουρικές του 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Αναφορικά με τη 13η σύνταξη, ολόκληρη θα την λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ, ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ θα δίνεται το 70%, ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, θα δίνεται το 50% και για συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ θα δίνεται 13η σύνταξη σε ποσοστό 30%.

Μισθοί

Όσον αφορά στις αυξήσεις των μισθών, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται σε βάθος τετραετίας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα) και τους υπόλοιπους μισθούς περίπου 25% (στα 1.500 ευρώ το μέσο μισθό από 1.170 ευρώ σήμερα). Επίσης, θα μειώσει περαιτέρω κατά μία ποσοστιαία μονάδα τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές

Από τη μεριά του ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θα αυξήσει άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και θα προχωρήσει σε αυτόματη ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των μισθών

. Για τους Δημοσίους Υπαλλήλους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αύξηση κατά 10% των μισθών τους.

Τεκμήρια

Στο μέτωπο των τεκμηρίων η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε μεσοσταθμική μείωση κατά 30% εντός της επόμενης 4ετίας, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αναφορά στο πρόγραμμά του για το συγκεκριμένο μέτρο.

Σύγκλιση απόψεων και προθέσεων υπάρχει στο ζήτημα του τέλους επιτηδεύματος όπου και τα δύο κόμματα συμφωνούν στην κατάργησή του. Η μεν Νέα Δημοκρατία σταδιακά σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από το 2025 με μείωση 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 το υπόλοιπο 50% και ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα.

Από την άλλη χαοτικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέτωπο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η Νέα Δημοκρατία δια στόματος του κ. Μητσοτάκη λέει ότι θα προχωρήσει κάποια στιγμή σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και προκύψει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος, ενώ εξήγγειλε ότι θα συνεχίσει η χορήγηση του Market PASS και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι εφόσον είναι κυβέρνηση θα μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς νερού στο 6% από 13% σήμερα.

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης

Για το θέμα της μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία αναφορά στο πρόγραμμά της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τον μειώσει στα κατώτερο επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή σημαντικά σε σύγκριση με τα ισχύοντα.