Έκτακτο επίδομα παιδιού 1.000 ευρώ: Αίτηση και δικαιούχοι

επίδομα παιδιού: Χρηματική ανταμοιβή ύψους 1.000 ευρώ προσφέρει δήμος της Αθήνας σε ζευγάρια που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί αρκεί να υποβάλλουν αίτηση στην υπηρεσία. Η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν την κίνηση λόγω καθυστέρησης εξαιτίας των φορολογικών δηλώσεων καθώς όλοι οι δικαιούχοι θα προκύψουν από τα εισοδήματα του 2022. Από το 2020 ο δήμος Ηρακλείου […]

Έκτακτο επίδομα παιδιού 1.000 ευρώ: Αίτηση και δικαιούχοι

επίδομα παιδιού: Χρηματική ανταμοιβή ύψους 1.000 ευρώ προσφέρει δήμος της Αθήνας σε ζευγάρια που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί αρκεί να υποβάλλουν αίτηση στην υπηρεσία.

Η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν την κίνηση λόγω καθυστέρησης εξαιτίας των φορολογικών δηλώσεων καθώς όλοι οι δικαιούχοι θα προκύψουν από τα εισοδήματα του 2022.

Από το 2020 ο δήμος Ηρακλείου είναι ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που έχει αποφασίσει τη χορήγηση επιδόματος 1.000 ευρώ σε κατοίκους του δήμου που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού.

Ειδικότερα, αυτό το διάστημα, ακόμη πέντε ακόμα οικογένειες της πόλης που έφεραν πρόσφατα στον κόσμο το πρώτο τους παιδί θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα των 1.000 ευρώ.

επίδομα παιδιού: Οι αιτήσεις

Οι σχετικές αιτήσεις γίνονται από τους γονείς μετά τη γέννηση του παιδιού (μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε μέσα στο έτος γέννησης) στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου (Παπαϊωάννου 15-17), εξετάζονται από ειδική επιτροπή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.2716636 και 210.2716948.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ εγκρίθηκαν οι εν λόγω πέντε νέες αιτήσεις, έπειτα από εισήγηση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, Δέσποινας Αϊβατζίδου – Ποριώτου.

ΔΥΠΑ: Το “τρίμηνο” επίδομα 1.437 ευρώ που λίγοι γνωρίζουν – Ποιοι οι δικαιούχοι

Ειδικό επίδομα λαμβάνει ειδική κατηγορία ασφαλισμένων από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Πρόκειται για το ποσό των 479 ευρώ και δίνεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Συνολικά, πρόκειται για 1.437 ευρώ με το πέρας του επιδόματος, τα οποία ο δικαιούχος μπορεί να λάβει με την υποβολή μιας απλής αίτησης.

ΔΕΙΤΕ: “ΔΥΠΑ: Ειδικό επίδομα για τρεις μήνες – Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση”

ΔΥΠΑ: Πότε οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις υποβάλλονται, αφού έχει εκδοθεί Δελτίο Ανεργίας, κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 28 (29) Φεβρουαρίου κάθε έτους στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ του τόπου κατοικίας των ενδιαφερομένων. Από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εξαρτάται η ημερομηνία έναρξης της επιδότησης.

ΔΥΠΑ: Ποιους αφορά

Το παραπάνω επίδομα, αφορά ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε συγκεκριμένο (κρίσιμο) χρονικό διάστημα ως ξεναγοί και είναι δυνατόν να λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας με ιδιαίτερους όρους που ρυθμίζονται από την ΥΑ 34061/12.11.99.

Ποιες οι προϋποθέσεις

Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας της ειδικής κατηγορίας των Ξεναγών, χορηγείται, με την τήρηση των παρακάτω προϋποθέσεων:

έχουν την ιδιότητα του ξεναγού κατά το χρόνο της επιδότησης (διαθέτουν δηλ. δελτίο ταυτότητας για επαγγελματίες ξεναγούς)

έχουν πραγματοποιήσει εκατό (100) τουλάχιστον πλασματικές ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κατά το προηγούμενο της παροχής ημερολογιακό έτος (κρίσιμο χρονικό διάστημα)

το ετήσιο ατομικό εισόδημά τους (όχι οικογενειακό) από μισθωτές υπηρεσίες κατά το προηγούμενο της επιδότησης φορολογικό έτος δεν υπερβαίνει συγκεκριμένο ύψος, το οποίο κάθε έτος προσαυξάνεται κατά 293,47€.

Για το φορολογικό έτος 2022 το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 18.782,10 €,
έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για επιδότηση (δεν απασχολούνται σε άλλον εργοδότη, δεν αυτοαπασχολούνται, είναι ικανοί και διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας), χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση εντύπου λύσης/λήξης της εργασιακής σχέσης, διότι ο ΕΟΤ υπέχει έναντι του e-ΕΦΚΑ υποχρεώσεις εργοδότη απέναντί τους και τους ασφαλίζει με τρόπο πλασματικό

Πότε η έναρξη της επιδότησης και η καταβολή της

Για την έναρξη της επιδότησης, σημαντικό ρόλο παίζει το ακριβές διάστημα, μέσα στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση:

Αν η αίτηση υποβληθεί κατά το διάστημα από 01.11 έως 31.12, η επιδότηση έχει ως ημερομηνία έναρξης την 01.12.

Αν η αίτηση υποβληθεί από τη 01.01 έως την 28(29).02, η επιδότηση έχει ως ημερομηνία έναρξης την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η διάρκεια της επιδότησης κυμαίνεται από δύο (2) έως τρεις (3) μήνες, αναλόγως του αριθμού ημερών εργασίας του προηγούμενου της επιδότησης ημερολογιακού έτους.

Η ημερομηνία λήξης της επιδότησης δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη από την 28 (29) Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος, το οποίο θα καταβάλλεται στους δικαιούχους για διάστημα από δύο έως τρεις μήνες, ισχύουν τα παρακάτω:

τα μηνιαία επιδόματα καταβάλλονται «δεδουλευμένα», δηλαδή από την επομένη της λήξης τους
κάθε μηνιαίο επίδομα πιστώνεται αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος, εφόσον αυτός έχει πραγματοποιήσει εμπρόθεσμη δήλωση παρουσίας

η πίστωση των μηναίων επιδομάτων γίνεται μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτής (Παρασκευή)

με την αίτησή του ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει την πληρωμή των δύο (2) πρώτων μηνιαίων επιδομάτων του χωρίς άλλη ενέργεια

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε πληρώνεται η 6η και τελευταία δόση

Η έκτη και τελευταία δόση, έχει απομείνει για το επίδομα θέρμανσης καθώς πριν από λίγες ημέρες, στις 3/8/2023 καταβλήθηκε η πέμπτη.

Συγκεκριμένα, πιστώθηκε στους λογαριασμούς 7.640 δικαιούχων η 5η δόση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 892.228,52 ευρώ, για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023.

Η έκτη και τελευταία πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα και ειδικότερα το διάστημα 28 – 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η καταβολή ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου και αφορά ποσό συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.

Επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, δίνεται όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, φυσικό αέριο θέρμανσης, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Για νέους δικαιούχους και όσους δε χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι επίδομα θέρμανσης παίρνουν όσοι έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης στο gov.gr, ή αν έχουν δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Oι φοροτεχνικοί ζητούν παράταση της υποβολής αιτήσεων

Επιστολή για την παράταση υποβολής αιτήσεων του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.500 και 2.000 ευρώ του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ. πρωτ. 71894/Ζ1 (29-06-2023) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 ήταν από την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 έως και την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023.

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Με δεδομένο ότι για την μη απόρριψη της αίτησης απαιτείται η υποβολή φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2022 και ότι δεν έχει ακόμα παρέλθει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αιτούμαστε, για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.