Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕκτακτο επίδομα 200 ευρώ στα ΑΤΜ χωρίς αίτηση, με μία προϋπόθεση

Εκτακτο επίδομα 200 ευρώ στα ΑΤΜ χωρίς αίτηση, με μία προϋπόθεση

επίδομα 200 ευρώ: Η νέα επιταγή ακρίβειας βρίσκεται πάντα στο τραπέζι. Ποια η σημαντική προϋπόθεση για να δοθεί…

Μετά την παροχή του Power Pass και του Fuel pass στο τραπέζι βρίσκεται και μία νέα παροχή επιδόματος όμοιο με αυτό που δόθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα αλλά και το Πάσχα, στους ίδιους ακριβώς δικαιούχους.

Αν και η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα χαμηλώνει τον πήχη, προσπαθεί να βρει τον δημοσιονομικό χώρο που θα της επιτρέπει χορήγηση έξτρα επιδόματος υπό την μορφή του έκτακτου επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η πρόθεση υπάρχει αρκεί να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Πριν όμως τις ανακοινώσεις, πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα και αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.

«Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης επιταγής ακρίβειας όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, «θέλει μεγάλη προσοχή και διορατικότητα στο πώς εξαντλείται ένας δημοσιονομικός χώρος», επισήμανε όμως, ότι, εκτιμάται πως μελλοντικά θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις.

Yπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα έσοδα τόσο από τον τουρισμό όσο και από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιθώριο για να δοθεί το έξτρα επίδομα καλοκαιριού.

Οι δικαιούχοι στους οποίους θα δοθεί είναι ίδιοι με αυτούς των Χριστουγέννων και το Πάσχα και το ποσό θα είναι φιξ, δηλαδή 200 ευρώ.

επίδομα 200 ευρώ: «Σκάει» επιταγή ακρίβειας σε νέα ημερομηνία: Ποιοι παίρνουν 200 ευρώ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις και έκτακτα επιδόματα από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς όπως είπε «η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική» και «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το “μαξιλαράκι” πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο» υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο OPEN, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε έκτακτη επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ -που δόθηκε και τον Απρίλιο», Fuel Pass 3 και Power Pass 2, αλλά και άλλες παρεμβάσεις:

«Πρώτη παράμετρος είναι πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ρεύματος το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπάρχει ενδεχόμενο τα 6 δισ. ευρώ να πρέπει να γίνουν περισσότερα. Άρα θα χρειαστούν έξτρα πόροι για εκεί.

Η παρέμβαση που κάναμε για τα καύσιμα, εξαντλείται τον Σεπτέμβριο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία. Εικάζω ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Άρα θα χρειαστούν πόροι για παρέμβαση στα καύσιμα. Έχουμε μια εκκρεμότητα.

Πρέπει να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Πρέπει να δώσουμε μέρισμα και στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους.»

Παράλληλα σημείωσε ότι αν και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και καύσιμα εκτιμά ότι θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε τα 6 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ανέφερε επίσης ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται γιατί τα έσοδα είναι πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις γεγονός που επιτρέπει «να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

επίδομα 200 ευρώ: Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει:

«Οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ οι πόροι περιορισμένοι γι’ αυτό θα βοηθήσουμε στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Επιταγή ακρίβειας: Τι θα γίνει με την καλοκαιρινή επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας, παρότι ήταν πολλές οι διαρροές, είχε χαμηλώσει τον πήχη για το ενδεχόμενο να μοιραστούν 200 ευρώ στις πέντε κατηγορίες πολιτών που δόθηκαν τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι έκτακτο Δώρο Πάσχα, με τη μορφή του εφάπαξ βοηθήματος ύψους 200 ευρώ, χορηγήθηκε σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους, 166.982 άτομα με αναπηρία και 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Επίσης 625.000 οικογένειες με παιδιά έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού και 241.281 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος.

Όπως προκύπτει, το καλοκαίρι δεν θα μοιραστούν τα 200 ευρώ της επιταγής ακρίβειας.

επίδομα 200 ευρώ: Πληθωρισμός και καύσιμα «γονατίζουν» τα νοικοκυριά

Το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται και σε αδιέξοδο βρίσκονται οι οδηγοί από τις τιμές των καυσίμων με τις μετακινήσεις να ροκανίζουν τα οικογενειακά εισοδήματα.

Η βενζίνη κινείται σταθερά στα 2 ευρώ και 40 λεπτά το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ παρά την επιδότηση στην αντλία που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η τάση της αποκλιμάκωσης που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα δεν «έφτασε» μέχρι την αντλία.

Πλέον ένας οδηγός με ένα αυτοκίνητο μέσης κατανάλωσης βενζίνης χρειάζεται για τις βασικές μετακινήσεις του μήνα 180 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά το κόστος μετακίνησης για την ίδια χρονική περίοδο ήταν 123 ευρώ.

επιταγή ακρίβειας: Πληθωρισμός που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρώπης

Mε «σπασμένα φρένα» κινείται ο πληθωρισμός στη χώρα μας, διαψεύδοντας όλους όσοι προέβλεπαν ότι θα ξεκινούσε να αποκλιμακώνεται από τον Ιούνιο.

Αντιθέτως, ο πληθωρισμός φαίνεται να διαμορφώνεται σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα και να αποκτά πιο επίμονα χαρακτηριστικά, καθώς το αυξημένο ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται παντού, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός της Ελλάδας ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τον Ιανουάριο όμως και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και πλέον ακολουθεί μια τρελή πορεία, ενώ ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα και πλέον φτάνει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες (8,6 η Ευρωζώνη, 12 η Ελλάδα).

Βαριές οι επιπτώσεις για τους πολίτες και την οικονομία

Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι ο πληθωρισμός αποκτά μία νέα δυναμική στη χώρα μας που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια και για αυτό θα είναι πιο δύσκολο να καμφθεί.

Οι συνέπειες θα είναι πλέον πιο έντονες τόσο στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα, καθώς η διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της αυξάνεται σταθερά και σημαντικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ