Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Νέα κατηγορία θα λάβει 400 ευρώ

Δώρο Χριστουγέννων: Επίδομα ύψους 400 ευρώ ως δώρο για τα Χριστούγεννα θα λάβουν οι ναυτικοί ως δώρο λόγω της μεγάλης γιορτής που έρχεται σε λίγες μέρες. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι άνεργοι ναυτικοί οι οποίοι έχουν προθεσμία ως την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην κεντρική υπηρεσία του οίκου Ναύτου Πειραιά και […]

Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Νέα κατηγορία θα λάβει 400 ευρώ

Δώρο Χριστουγέννων: Επίδομα ύψους 400 ευρώ ως δώρο για τα Χριστούγεννα θα λάβουν οι ναυτικοί ως δώρο λόγω της μεγάλης γιορτής που έρχεται σε λίγες μέρες.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι άνεργοι ναυτικοί οι οποίοι έχουν προθεσμία ως την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην κεντρική υπηρεσία του οίκου Ναύτου Πειραιά και στις λιμενικές αρχές.

Μέχρι την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου είναι ανοιχτή η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών για ορισμένες κατηγορίες ανέργων ναυτικών στους οποίους θα χορηγηθεί επίδομα λόγω Χριστουγέννων. Το ποσό σε όλους τους δικαιούχους άνεργους ναυτικούς το ποσό ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιείται σταδιακά, με τη διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών να έχει ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου.

Δώρο Χριστουγέννων: Η κατάθεση για τον έλεγχο των δικαιολογητικών πραγματοποιείται ως εξής:

Στην Κεντρική Υπηρεσία του Οίκου Ναύτου Πειραιά για όσους ναυτικούς κατοικούν στην Αθήνα και τον Πειραιά: Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται αυτοπροσώπως (με την επίδειξη του ναυτικού φυλλαδίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας) με σφραγισμένο φάκελο μεγέθους Α4.

Στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές – Παραρτήματα του Ο.Ν. για τους ναυτικούς που κατοικούν στην Περιφέρεια, η υποβολή το δικαιολογητικών θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες που θα ανακοινώσει η αρμόδια κατά τόπους Λιμενική Αρχή και το Παράρτημα του Οίκου Ναύτου, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.

Η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την κατάθεση των δικαιολογητικών προσδιορίζει ποιες κατηγορίες ναυτικών δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση.

Δώρο Χριστουγέννων: Ο καιρός τρελάθηκε: Προς τα Χριστούγεννα με… κοντομάνικα

Σε έναν από τους πιο θερμούς Δεκέμβριους εξελίσσεται έως τώρα ο φετινός με πολύ ήπιες θερμοκρασίες και ελάχιστα έως καθόλου χιόνια στα βουνά της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις μέσες κλιματικές τιμές αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας είναι της τάξεως των 4 βαθμών Κελσίου.

Αυτό δε φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες και μάλιστα από την Πέμπτη θα επισκεφτούν τη χώρα μας εκ νέου θερμές αέριες μάζες από την Αφρική ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, παρά την πτώση που θα παρουσιάσει ο υδράργυρος, την Τρίτη και την Τετάρτη, στη βόρεια χώρα (στη νότια θα παραμείνουν υψηλές για την εποχή οι θερμοκρασίες) και τις βροχές που θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα, από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα την Πέμπτη στη δυτική και νότια χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19-20 και τοπικά στη Βοιωτία, την ανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη τους 21-22οC. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα καταγραφούν και 22-23οC και τοπικά 24 πιθανόν και 25οC στη βόρεια Κρήτη.

Δώρο Χριστουγέννων: Παράλληλα θα ενισχυθούν οι νοτιάδες σταδιακά

και θα σημειωθεί και μεταφορά αφρικάνικης σκόνης κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Λίγες βροχές θα σημειωθούν την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και το Σάββατο στη δυτική και βόρεια χώρα.

Από την Κυριακή θα πέσει λίγο η θερμοκρασία κυρίως στη βόρεια χώρα, ενώ από τη Δευτέρα θα γίνει αισθητή η πτώση του υδραργύρου (θα κυμαίνεται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα) σε όλη τη χώρα, αφού οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς.

Η τάση του καιρού για τη συνέχεια μέχρι και τα Χριστούγεννα είναι να ελαττωθούν σημαντικά με λίγα φαινόμενα να εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως την Κρήτη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά και λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα οπότε και θα φτάνει στα ανατολικά και βόρεια τους 13-15οC, ενώ στα δυτικά θα είναι πιο υψηλά (16-17οC).

Πάντως, τις πρωινές ώρες θα έχει αρκετό κρύο ειδικά στα ηπειρωτικά.

Χριστούγεννα: Πώς στολίζουμε με ασφάλεια το σπίτι μας

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η εορταστική διακόσμηση των σπιτιών μας αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, όλα τα στολίδια με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι ασφαλή.

Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας.

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, φωτάκια και άλλα διακοσμητικά είδη που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να φέρουν πάνω στο προϊόν:

– τη σήμανση CE,

– τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, συχνότητα λειτουργίας και ισχύς που μας βοηθάει στον υπολογισμό κόστους χρήσης),

– τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη στην Ελλάδα.

Επίσης, θα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, όπου θα αναγράφονται και τα στοιχεία της εταιρείας που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.

Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Χρήσιμες συμβουλές για όλους

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε όταν στολίζουμε το σπίτι μας τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα:

Επιθεωρούμε τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά μας για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο.

Διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και τις εφαρμόζουμε.

Δεν αφήνουμε ποτέ τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνουμε για ύπνο ή όταν βγαίνουμε από το σπίτι.

Δεν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από πλανόδιους.

Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε στο κατάστημα αγοράς.

Δεν διορθώνουμε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.

Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας όταν χαλάσουν δεν τα πετάμε στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα κ.α.

Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα στολίδια που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα και να τα βάλουν στο στόμα τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους. Κανονικά, απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην αγορά τέτοια προϊόντα. Όμως επειδή πολλά μπορούν να συμβούν, δεν αγοράζουμε στολίδια που μοιάζουν με τρόφιμα.

Προσοχή στα σπρέι διακόσμησης. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μην φράζει εξόδους του σπιτιού.

Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφύγουμε ανατροπές ή τραυματισμούς μπορούμε να κόψουμε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσουμε στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο με πετονιά.

Το φυσικό δέντρο δεν πρέπει να είναι ξεραμένο και το διατηρούμε υγρό, με συχνό πότισμα.

Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να τα αφήνουμε να παίζουν, χωρίς επιτήρηση, κάτω από το δέντρο. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά.

Κεριά

Τα κεριά πρέπει, πάντα, να είναι τοποθετημένα σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και σε απόσταση από κουρτίνες. δώρο χριστουγέννων.

Δεν τα αφήνουμε αναμμένα όταν φεύγουμε.

Δεν ανάβουμε κεριά, σε χώρους, που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.

Δεν τα τοποθετούμε κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αναμμένα κεριά για να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Κάθε αναμμένο κερί πρέπει να είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.