Πληρωμή 300 ευρώ είχε το μενού σήμερα για χιλιάδες ανέργους στη χώρα μας. Ποιοι είδαν χρήματα στην τράπεζα.
Λεφτά στους λογαριασμούς τους βλέπουν πάρα πολλοί άνεργοι στην Ελλάδα.
Για ποιο λόγο πληρώνονται 300 ευρώ από το κράτος.
Δείτε αναλυτικά…
Πληρωμή 300 ευρώ: Ο λόγος της πληρωμής – Οι δικαιούχοι
Σήμερα, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ σε 41.755 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).
Το «μπόνους» θεσμοθετήθηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της νέας παροχής είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:
- Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίζουν Ψηφιακό ΑΣΔ και
- Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 27.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο).
Πληρωμή 300 ευρώ: Τα βήματα για την καταβολή της παροχής
Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:
- Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
- Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
- Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
- Η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.
Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε Ψηφιακό ΑΣΔ.
Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.
Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:
Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει είτε να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο ΚΠΑ2 ή να τηλεφωνήσουν στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
https://www.dypa.gov.gr/poy-aniko
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε https://www.dypa.gov.gr/
Ανεβαίνουν 24 επιδόματα
Άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον ανώτατο μισθό είναι 24 επιδόματα της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ όπου σύμφωνα με πληροφορίες το βασικότερο όλων, αυτό της ανεργίας, αναμένεται να αγγίξει τα 481,36 ευρώ.
Για… γενναία αύξηση που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα των περίπου 600.000 εργαζόμενων που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό κάνουν λόγο τις τελευταίες ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει μιλήσει για σημαντική και δίκαιη αύξηση που θα ενισχύσει τους χαμηλόμισθους.
Τα νέα ποσά
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας είναι πολλά και προβλέπουν αύξηση από 5,5% έως και 9,9% στις κατώτατες απολαβές.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας θεωρούν δεδομένο, ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατ’ ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ των μνημονίων επίπεδα. Εκτιμούν μάλιστα, ότι η τελική αύξηση θα μπορούσε να κινηθεί στα επίπεδα του περσινού πληθωρισμού, ξεπερνώντας δηλαδή το 9%.
Υπενθυμίζεται ότι με το δεύτερο μνημόνιο οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή τριετίες, μπήκαν στον πάγο μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.
Ωστόσο, αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.
Τα σενάρια για κατώτατο μισθό και τριετίες
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 713 ευρώ χωρίς τριετία, ενώ με μια τριετία αγγίζει τα 784,30 ευρώ, με δύο τα 755,60 ευρώ και με τρεις τα 926,90 ευρώ.
Στο ενδεχόμενο αύξησης κατά 5,5% ο κατώτατος θα φτάσει τα 752,2 ευρώ, ενώ με μια τριετία θα ανέλθει στα 827,44 ευρώ. Με δύο τριετίες ο μισθός θα αγγίξει τα 902 ευρώ, ενώ με τρεις τα 977,88 ευρώ.
Στη περίπτωση που το ποσοστό αύξησης «κλειδώσει» στο 7,75%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν οι συντάξεις, τότε ο κατώτατος θα διαμορφωθεί στα 768 ευρώ, ενώ με τις τριετίες οι μισθοί θα φτάσουν τα 844,80 (μια τριετία), 921,60 ευρώ (δύο τριετίες) και 998,40 ευρώ (τρεις τριετίες).
Στο τελευταίο και πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπεται αύξηση 9,9% και οδηγεί σε κατώτατο μισθό 783 ευρώ. Με μια τριετία ο μισθός διαμορφώνεται στα 861,30 ευρώ, ενώ με δύο τριετίες θα φτάσει τα 939,60 ευρώ και με τρεις τριετίες τα 1.017,90 ευρώ.
Τα 24 επιδόματα που αυξάνονται – Πώς διαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας
Όπως είναι επόμενο, από την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζεται και μια σειρά παροχών και επιδομάτων. Με οποιαδήποτε θετική μεταβολή, αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό και συγκεκριμένα τα επιδόματα:
Τακτικής επιδότησης ανεργίας,
επίσχεσης εργασίας,
μακροχρόνια ανέργων,
ειδικό εποχικό,
ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
αφερεγγυότητας του εργοδότη,
διαθεσιμότητας,
παροχή προστασίας της μητρότητας,
μαθητείας,
ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι, προγράμματα απασχόλησης,
προγράμματα απασχόλησης.
Το επίδομα, φυσικά, που ενδιαφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, είναι αυτό της ανεργίας, το οποίο με μια αύξηση της τάξης του 5,5% θα φτάσει τα 462 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα. Αν πάλι η αύξηση ανέλθει στο 7,75% η παροχή για τους άνεργους θα αγγίξει τα 471,95 ευρώ, ενώ με μεταβολή των κατώτατων απολαβών κατά 9,9% θα ανέλθει σε 481,36 ευρώ.