«Σοκ» με τον καφέ – Δείτε τι έχει συμβεί

καφές: Άσχημα νέα έρχονται για τους λάτρεις του καφέ καθώς η ακρίβεια στην τιμή του προϊόντος αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη για πολύ καιρό… Μόνη διέξοδος για τον καταναλωτή που δεν θέλει να στερηθεί το αγαπημένο του ρόφημα , είναι το κυνήγι των προσφορών στα σούπερ μάρκετ της χώρας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών. […]

«Σοκ» με τον καφέ - Δείτε τι έχει συμβεί

καφές: Άσχημα νέα έρχονται για τους λάτρεις του καφέ καθώς η ακρίβεια στην τιμή του προϊόντος αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη για πολύ καιρό…

Μόνη διέξοδος για τον καταναλωτή που δεν θέλει να στερηθεί το αγαπημένο του ρόφημα , είναι το κυνήγι των προσφορών στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών. Κάποιοι… δεν ξεκινάνε την μέρα τους προτού δοκιμάσουν μια γουλιά. Ο λόγος για τον καφέ, ο οποίος σε κάθε μορφή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στην Ελλάδα.

Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από 8 στους 10 Έλληνες απολαμβάνουν τουλάχιστον μια κούπα καφέ σε καθημερινή βάση.

καφές: Σοκ με τον καφέ

Μια συνήθεια που δεν άλλαξε παρά τις σημαντικές ανατιμήσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Ειδικά μετά την πανδημία, οι τιμές σημείωσαν αλματώδη άνοδο τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στο take away.

Οι λόγοι πολλοί, που ωστόσο εντοπίζονται στην αύξηση του κόστους λειτουργίας (π.χ. εκτόξευση λογαριασμών ρεύματος, πράσινο τέλος για τα πλαστικά) αλλά και στην μειωμένη εσοδεία στην Βραζιλία, βασική χώρα παραγωγής του καφέ.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Παρότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο επέστρεψε και απειλεί με ακραίους καύσωνες, η χονδρική τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά, δημιουργώντας προσδοκίες για αποκλιμάκωση και των τελικών τιμών.

Ο βασιλιάς του εσπρέσο, η ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza περιμένει πως η μείωση των τιμών χονδρικής (στην ποικιλία arabica) θα αρχίσουν να γίνονται εμφανείς και στο… φλιτζάνι μας.

Πού θα φτάσουν οι τιμές του καφέ; Ο «βασιλιάς» του εσπρέσο απαντά

Η «ελληνική εξαίρεση»

Στην Ελλάδα πάντως φαίνεται πως θα αργήσει να φανεί η… αποκλιμάκωση των τιμών στο ποτήρι μας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να μειώσουν τις τελικές τιμές, επισημαίνοντας πως τα λειτουργικά κόστη παραμένουν υψηλά.

«Έχουν υπάρξει τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες τα προηγούμενα χρόνια που ακόμη ταλανίζουν τις επιχειρήσεις», σημειώνει στέλεχος της αγοράς. Ωστόσο, αυτό που εκτιμάται πως θα ενταθεί είναι οι προσφορές ειδικά στο κανάλι του σούπερ μάρκετ.

Καταλυτικό ρόλο παίζουν και οι αυξήσεις των μισθών και ειδικά του κατώτατου που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Έρχεται μπαράζ προσφορών στο ράφι

Εκεί που αναμένεται να δοθεί πραγματική μάχη είναι στις κάψουλες του καφέ εσπρέσο. Την πλέον αναπτυσσόμενη κατηγορία στον χώρο, και η μοναδική που παρουσιάζει ανάπτυξη. «Η τάση που αναπτύχθηκε στην πανδημία για κατανάλωση στο σπίτι έχει παραμείνει σε ένα βαθμό, αναγκάζοντας αρκετές εταιρείες να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους…», σημειώνει άνθρωπος του κλάδου.

Οι προσφορές ωστόσο έχουν αποδειχθεί σε «συνταγή της επιτυχίας». Κάθε φορά που κάποια εταιρεία κάνει προσφορές… ξεπουλάει και κυριολεκτικά αδειάζει το ράφι. «Οι προσφορές μοιάζουν με καρδιογράφημα. Το μερίδιο όποιας εταιρείας κάνει εκπτώσεις… εκτοξεύεται και υποχωρεί των υπόλοιπων εταιρειών», αναφέρει στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Επιστροφή στα επίπεδο του 2019

Η ζήτηση πάντως παραμένει ισχυρή παρά την άνοδο των τιμών. Ειδικά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού εκτιμάται πως οι πωλήσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα… προ πανδημίας. Τότε που τα απανωτά lockdown «πάγωσαν» τα έσοδα των επιχειρήσεων εστίασης και κατ’ επέκταση των προμηθευτών καφέ.

Αντίθετα, στην κατανάλωση εντός σπιτιού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχει μια ελαφρά πτώση στο πεντάμηνο που υπολογίζεται στο 5% σε όγκο. Με εξαίρεση τις κάψουλες καφέ που αναπτύσσονται με σχεδόν 10%.

Τέσσερις περιστάσεις που πρέπει να τον αποφεύγετε

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά: μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, άνοιας και διαβήτη και προστατεύει από την παχυσαρκία, καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό.

Η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, υπάρχουν όμως και περιστάσεις στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται.

Αυτές είναι:

Όταν είναι καυτός

Η κατανάλωση καυτού καφέ και καυτών ροφημάτων γενικά, έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όσο και αν βιάζεστε λοιπόν να απολαύσετε τον ζεστό καφέ που έχετε μόλις ετοιμάσει, είναι σημαντικό να το αποφύγετε.

Έχετε επίσης υπ’ όψιν ότι η προσθήκη λίγου γάλακτος δεν αρκεί για να ρίξει τη θερμοκρασία του καφέ στα ιδανικά επίπεδα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία του καφέ να μειωθεί (κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου).

Αν είστε επιρρεπείς στο άγχος

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ (όπως επίσης στο τσάι, τα αναψυκτικά και την σοκολάτα) διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης –της ορμόνης του στρες- και αδρεναλίνης, που προκαλούν αύξηση της πίεσης του αίματος και του καρδιακού ρυθμού. Εάν η καφεΐνη λαμβάνεται σε μικρές δόσεις (100-600 mg) και σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, καθώς θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση.

Η κατανάλωση καφεΐνης πάνω από 2000 mg όμως μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, τρέμουλο, γρήγορη αναπνοή, υψηλό επίπεδο στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση και νευρικότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη και φροντίστε να πίνετε τον τελευταίο καφέ 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Όταν νυστάζετε

Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ξενυστάξετε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης ωστόσο, η καφεΐνη χάνει τη δύναμή της για όσους κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Εάν δεν κοιμάστε συνεχόμενα για περίπου 7 ώρες τη νύχτα, σταματήστε την κατανάλωση καφέ.

Όταν νιώθετε ότι πέφτουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας, αντί να πιείτε καφέ, πάρτε έναν υπνάκο για 20 λεπτά. Θα ξεπεράσετε τα συμπτώματα στέρησης του ύπνου και ο οργανισμός σας θα είναι σε εγρήγορση, καλύτερα από ό,τι αν είχατε πιει καφέ.

Πολύ νωρίς το πρωί

Η κατανάλωση καφέ στις 6 το πρωί δεν βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει την ενέργειά του, καθώς τις πρώτες δύο ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καλύτερη ώρα για να πιει κανείς τον πρώτο καφέ, είναι μεταξύ 10-12, όταν αρχίζουν να πέφτουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και έχετε ανάγκη από ενέργεια. Έτσι θα αξιοποιήσετε τα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό και θα πάρετε καφεΐνη μόνο όταν την έχετε πραγματικά ανάγκη.

Τελικά, χαλάει ο καφές;

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν χαλάει ο καφές. Και για πόσο χρονικό διάστημα συντηρείται όταν ανοίξουμε τη συσκευασία του. Μπορεί να καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης του; Πολλοί πιστεύουν πως ο καφές είναι από τα προϊόντα που δεν χαλάνε. Κι όμως κάνουν λάθος! Ακόμα και ο καφές αλλοιώνεται.

Πώς θα το καταλάβετε; Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ότι ο καφές έχει χαλάσει. Συνήθως αναδύει ένα δυσάρεστο άρωμα, ενώ η όψη του είναι πιο ξηρή, καθώς χάνει τα αρώματα και τα έλαιά του. Ουσιαστικά θα είναι ένα άγευστο ρόφημα.

Πώς συντηρείται ο καφές; Ένα κοινό μυστικό είναι να τον βάζουμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Μύθος ή αλήθεια; Τι λένε οι διατροφολόγοι; Οι θερμοκρασίες του ψυγείου δεν είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αποθηκεύσετε τον καφέ σας. Αντιθέτως, του μειώνουν τη διάρκεια ζωής, τον κάνουν πιο ξηρό και πιο άγευστο. Ο καφές μπορεί να διατηρήσει τα αρώματά του, αφού ανοιχθεί η συσκευασία του για περίπου 9 μήνες, αν είναι κλεισμένος αεροστεγώς. Αλλά στο ντουλάπι σας και όχι στο ψυγείο!

Αν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου ροφήματος, αυτό δεν σας αφορά καθώς με 2-3 καφέδες την ημέρα, κάθε συσκευασία έχει μόλις κάποιες εβδομάδες ζωή. Είναι βέβαια σαφές ότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο αρωματικός και εύγευστος 9 μήνες μετά το άνοιγμά του.

Το καλύτερο μέρος για να συντηρήσετε τον καφέ είναι ένα σκοτεινό και σκιερό σημείο του σπιτιού σας. Mάλιστα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος σε ένα μεταλλικό κουτί. Το φως, η υγρασία και η ζέστη κάνουν τον καφέ να κάνει τη φρεσκάδα του και επομένως και τη γεύση του.