Εφορία: Χιλιάδες νέοι και νέοι που έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει εντός της φετινής χρονιάς να υποβάλουν τη δική τους προσωπική φορολογική δήλωση.
Συγκεκριμένα όσοι κλείνουν το18ο έτος κατά την εφορία ενηλικιώνονται και φορολογικά εκτός από ηλικιακά άρα αποκτούν και την πρώτη τους σχέση με την Εφορία.
Το ίδιο ισχύει και για τα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα τα οποία οφείλουν να υποβάλουν δήλωση εφόσον απέκτησαν έστω και ένα ευρώ εισόδημα από εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2022)…
κατέχουν επί παραδείγματι κατοικία ή ΙΧ αυτοκίνητο που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης ή έχουν τραπεζικό λογαριασμό και στο όνομά τους έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων.
Εφορία: Τι ισχύει
Οι άνθρωποι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος, εντός του 2022, υποχρεούνται μέσα στο τρέχον έτος να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση, εφόσον:
– Οι νέοι δεν ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον τρίτο.
– Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως ΙΧ αυτοκίνητο.
– Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, που προέρχεται από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
– Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους
– Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
– Είναι έγγαμοι τη στιγμή που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση.
Εφορία: Εξαιρέσεις
Οι μόνοι 18αρηδες άνθρωποι που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι μέσα στο 2022 δεν είχαν δικά τους εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια όπως κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη μακριά από την πατρογονική εστία.
Εφορία: Πώς εκδίδεται το ΑΦΜ
Οι νέοι φορολογούμενοι, για να περάσουν από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Ο ΑΦΜ εκδίδεται ψηφιακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε λίγα λεπτά. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα βήματα:
- Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr).
- Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρησης.
- Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ. Για να κλείσετε ραντεβού θα χρειαστεί να καταχωρίσετε:
– Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο
– την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
– τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
– τον Αριθμό Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
– τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της ψηφιακής αίτησης απόκτησης ΑΦΜ
- Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου – μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης – λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο.
Δικαιολογητικά για έκδοση ΑΦΜ στην εφορία
Έκδοση ΑΦΜ ως μόνιμος κάτοικος Ελλάδας
Οι πολίτες άνω των 18 ετών υποχρεούνται να έχουν ΑΦΜ, αλλά και όσοι ανήλικοι αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία. Αρμόδια ΔΟΥ για την απόδοση ΑΦΜ είναι η ΔΟΥ του τόπου κατοικίας και η διαδικασία γίνεται κατόπιν ραντεβού.
Δικαιολογητικά:
- Νέο έντυπο δήλωσης-μεταβολής ατομικών στοιχείων Δ210
- Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδεια παραμονής για αλλοδαπούς
- Επίσημο αποδεικτικό κατοικίας ή υπεύθυνη δήλωση αυτού που σας φιλοξενεί.
- Για να εκδοθεί ΑΦΜ σε κάτοχο διαβατηρίου, η εφορία προβαίνει σε έλεγχο εγκυρότητας του διαβατηρίου και της άδειας διαμονής στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή στην αρμόδια αρχή όπου έχει εκδοθεί.
- Η βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ είναι το αποδεικτικό που χορηγείται στο τέλος και δεν μπορεί να εκδοθεί ξανά μέσω taxis, παρά μόνο από την εφορία.
Έκδοση ΑΦΜ για ανήλικο τέκνο
- Νέο έντυπο δήλωσης-μεταβολής ατομικών στοιχείων Δ210
- Πιστοποιητικό γέννησης, αν δεν υπάρχει ταυτότητα
- Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδεια παραμονής για αλλοδαπούς
- Εξουσιοδότηση στο ΠΚΠ (και από τους 2 γονείς για ανήλικο)
Στην έκδοση ΑΦΜ σε ανήλικο τέκνο θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση με υπογραφή και από τους 2 γονείς. Εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι, έκδοση ΑΦΜ μπορεί να γίνει από τον γονέα που έχει απόφαση για τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια του τέκνου.
Στο έντυπο Μ7 γίνεται συσχέτιση με τα ΑΦΜ των γονέων. Μετά την ενηλικίωση του τέκνου, θα πρέπει με αίτηση στο μητρώο να δηλωθεί η λύση της σχέσης, εκτός εάν το πράξει αυτεπάγγελτα η ΔΟΥ.
- Έκδοση ΑΦΜ ως κάτοικος εξωτερικού – Διαδικασία στις ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.
- Νέο έντυπο δήλωσης-μεταβολής ατομικών στοιχείων Δ210
- Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας φορολογικού εκπροσώπου
- Υπεύθυνη δήλωση με το γνήσιο υπογραφής από τον φορολογικό εκπρόσωπο ότι αποδέχεται να είναι αντίκλητος του αιτούντα ΑΦΜ
- Φωτοτυπία διαβατηρίου ή κάρτα Ευρωπαίου πολίτη
- Δήλωση μόνιμης φορολογικής κατοικίας με στοιχεία επικοινωνίας και email
Εφορία: Έκδοση κλειδαρίθμου
Μετά την έκδοση του ΑΦΜ θα πρέπει να αποκτήσετε κωδικούς Taxisnet για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο κλειδάριθμος χρησιμοποιείται μία φορά για την εγγραφή ή για επαναφορά μετά από απώλεια κωδικών. Από εκεί και έπειτα, όλα γίνονται μόνο τους κωδικούς εισόδου.
Η παραλαβή του κλειδαρίθμου μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
Α. Επίσκεψη στην εφορία : Επικοινωνείτε με το μητρώο της εφορίας που ανήκετε ώστε να κλείσετε ραντεβού και μεταβαίνετε για την παραλαβή αυτοπροσώπως ή κάποιος άλλος με εξουσιοδότηση.
Β. Παραλαβή ηλεκτρονικά με ταυτοποίηση ΙΒΑΝ και τηλεφώνου: Εδώ θα πρέπει να ισχύουν δύο πράγματα για τον αιτούντα ή την αιτούσα. Να υπάρχει τηλεφωνικός αριθμός πιστοποιημένος στα μητρώα του Ε.Μ.Ε.Π. ότι ανήκει στο όνομα σας και να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός σε Ελληνική τράπεζα, που να είστε το πρώτο όνομα.
Εάν διασταυρώνονται όλα αυτά, τότε ο κλειδάριθμος θα εκδοθεί άμεσα και θα σταλεί το μισό μέρος στο email που θα δηλώσετε και το άλλο μισό με sms στον αριθμό τηλεφώνου σας.