Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΈκτακτη απόφαση για τα πρόστιμα - Χαρίζει χρήματα η κυβέρνηση

Έκτακτη απόφαση για τα πρόστιμα – Χαρίζει χρήματα η κυβέρνηση

Πρόστιμα: Η περίοδος της πανδημίας έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα και στην κανονικότητα πολλών πολιτών. Πιστοποιητικά εμβολιασμού, βεβαιώσεις, αρνητικά τεστ, τηλεργασία και άλλα πολλά μπήκαν στις ζωές μας.

Ανάμεσα τους και τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 που εφήρμοσε η κυβέρνηση σαν κίνητρο-ποινή σε όσους δεν ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Τι θα γίνει τελικά με τα εν λόγω πρόστιμα;

Δείτε παρακάτω αναλυτικά…

Πρόστιμα – Τι αλλαγή φέρνει το υπουργείο Υγείας

Πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και για αυτό το λόγο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέσω του Θάνου Πλεύρη φαίνεται πως ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει το μέτρο των προστίμων.

Για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπου και χαρτογράφησε το νέο πλαίσιο και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τον κύριο Πλεύρη, λοιπόν,  είναι ήδη έτοιμη μια διάταξη που αναμένεται να γίνει μέρος νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο στην Βουλή που θα αναφέρεται στο θέμα αυτό.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης με αυτή τη διάταξη έρχεται κατάργηση του προστίμου για όποιον έχει εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου.

Ενώ  για όσους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι και το έχουν ήδη πληρώσει, θα υπάρξει διαδικασία επιστροφής του ή συμψηφισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Πρόστιμα: Τι είπε ο Πλεύρης για τον Προσωπικό Γιατρό

Στη συνέντευξη του ο κ. Πλεύρης μίλησε και για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα και αφορά πολλούς πολίτες.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 4,6 εκ. εγγραφές, 3.333 γιατρούς να έχουν μπει στο σύστημα, 1.100.000 δωρεάν ραντεβού να έχουν γίνει.

Τόνισε δε πως αυτά τα αποτελέσματα έχουν συντελεστεί μέσα σε 3 μήνες, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως πολίτες ηλικίας άνω των 60 σε ποσοστό σχεδόν 70% έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.

Εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό του  για τα δεδομένα στο λεκανοπέδιο αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα.

Εκεί, όπως εξήγησε, οι γιατροί παραμένου διστακτικοί σε ένα βαθμό γιατί, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η επαφή με το κράτος όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργεί και μια δυσπιστία.

Συμπλήρωσε πάντως πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού λειτουργεί τρεις μήνες μόνο.

«Και είναι βέβαιο ότι αυτό χρειάζεται χρόνο αλλά είναι πολύ σημαντικό και εκεί συμφωνούν όλα τα κόμματα ότι η παρουσία ενός δωρεάν γιατρού έχει μεγάλη σημασία» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

«Ας κάνουν μια αρχή οι ίδιοι να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Από επιλογή δεν βρίσκονται στη δουλειά. Μας έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η αναστολή είναι συνταγματική αλλά πρέπει να επανεξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως είπε θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. «Το μέτρο ισχύει μέχρι τις 31/12, μέχρι τότε θα υπάρχει και απόφαση. Σεβόμαστε το τι είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, λέει ότι η αναστολή είναι συνταγματική μόνο σε αυτό το βαθμό».

Προληπτικές εξετάσεις

«Από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για να καταλάβουμε την πρόληψη στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας 2411 γυναίκες βρέθηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι 2411 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια την οποία έχουν με ήπιο τρόπο.

Ξεκινάνε τα προγράμματα, σήμερα υπογράφω τα τεχνικά δελτία για προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το πρόγραμμα αφορά ηλικίες 50-69 και είναι η πρώτη φάση που πήγαν sms κι επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί μαζικά να εξεταστεί ένας κόσμος, δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στις δομές, σταδιακά θα γίνει σε όλο τον πληθυσμό.

Ανεμβολίαστοι – Η απόφαση στην Ιταλία για τους γιατρούς

Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού από την Τρίτη θα μπορούν να ξαναρχίσουν να εργάζονται. Η απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι προέβλεπε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έπρεπε να μείνουν εκτός χώρου εργασίας, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Μελόνι εξήγησε ότι με τη σημερινή απόφαση θα μπορούν να ξαναρχίσουν να δουλεύουν τέσσερεις χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμοι, κάτι που θεωρείται χρήσιμο, λόγω των χρόνιων ελλείψεων του τομέα. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε, τελικά, ότι στα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται οι προστατευτικές μάσκες. «Στην Ιταλία, μέχρι τώρα, είχαμε τεράστια σύγχυση στο θέμα του κορωνοϊού, θα πρέπει να δουλέψουμε με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης των πολιτών», τόνισε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε, επίσης, ότι θα απαγορευθούν, στο εξής, τα λεγόμενα «ρέιβ πάρτι» με την έγκριση νέου νόμου, ο οποίος θα κάνει σαφή αναφορά σε έγκλημα κατά της ακεραιότητας του κοινωνικού συνόλου.

Η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο -πιθανότατα την Παρασκευή- κύριο αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά της χώρας και κάποια πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τιμής της ενέργειας.

«Προς το παρόν, στην κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, είμαστε ενωμένοι και με μεγάλο ενθουσιασμό, παρά τη δύσκολη στιγμή που διέρχεται και η χώρα μας» είπε, τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα – Τι λέει ο Βασιλακόπουλος

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σχέση με την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, την αναγκαιότητα για εμβολιασμό, αλλά και τη γρίπη.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, φαίνεται το τελευταίο διάστημα να υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, εντούτοις οι θάνατοι παραμένουν αρκετοί, καθώς εβδομαδιαίως είναι πάνω από 100.

Ο Βασιλακόπουλος τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, καθώς «είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία και όσο περισσότερα είναι τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και απώλειας της ζωής».

Πρόστιμα: Αποτελεσματικά τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης τη σημασία της αναμνηστικής δόσης μετά το τρίμηνο νόσησης και τόνισε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά εναντίον των μεταλλάξεων, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο φτιάχτηκε για να μας προστατεύει πρωτίστως από τη βαριά νόσο και το θάνατο δευτερευόντως. Η προστασία που είχε έναντι του αρχικού ιού ήταν γύρω στο 65%, όμως παρέχει μεγάλη προστασία 95% από το να εμφανίσουμε κάποιο κλινικό σύμπτωμα βήχα, δύσπνοια ή πυρετό. Περίπου το ίδιο αναμένεται να είναι και το επικαιροποιημένο. Για να σας πούμε τα ακριβή ποσοστά πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη που τρέχει».

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε συστάσεις για εμβολιασμό τόσο εναντίον του κορονοϊού, όσο και εναντίον της γρίπης, αναφερόμενος και στη σημασία της χρήσης μάσκας από τις μεγαλύτερες ηλικίες, στους κλειστούς χώρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ