Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

Έκτακτη αλλαγή – Τέλος η κλοπή των σούπερ μάρκετ

Έπη Τρίμη by Έπη Τρίμη
27 Ιανουαρίου 2023
in Επιχειρήσεις

Σούπερ Μάρκετ: Στο υπουργείο Ανάπτυξης επικρατεί φρενίτιδα καθώς καθημερινά αναζητείται λύση στο μπαράζ αυξήσεων των τιμών καθώς η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά αποτελώντας έναν καθημερινό βραχνά λόγω της συνεχόμενης οικονομικής αφαίμαξης που έχει υποστεί η μέση ελληνική  οικογένεια. Την ίδια στιγμή αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές σε γαλακτοκομικά και κρέατα.

Η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, με τις τιμές να καλπάζουν και τη μία αύξηση να διαδέχεται την άλλη προκαλεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο μελετά τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα βασικά προϊόντα που χρειάζεται μια μέση οικογένεια προκειμένου να ζήσει με μια αξιοπρέπεια.

Η μέση ελληνική οικογένεια προσπαθεί να κόψει κάθε τι περιττό από το καλάθι του σε κάθε επίσκεψή του στο σούπερ μάρκετ δεδομένου πως κάθε φορά βρίσκεται προ εκπλήξεως από τις συνεχείς ανατιμήσεις των ειδών.

Με βάση τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Eurostat στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης για τα είδη διαστροφής είναι αυξημένες κατά πολύ σε αρκετά προϊόντα σε τέτοια επίπεδα που όντως υπολείπεται του αντίστοιχου δείκτη που διαμορφώνεται σε χώρες της Ε.Ε., αλλά και του μέσου όρου.

Σούπερ μάρκετ: Αλλάζει ολοκληρωτικά ο τρόπος αναγραφής των τιμών

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αναχαίτισης της ακρίβειας. Eτσι ένα από τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι η αλλαγή στον τρόπο αναγραφής των τιμών, προκειμένου να αποφεύγεται το τρικ που τελευταία χρησιμοποιούν κάποιες βιομηχανίες, με την μείωση της ποσότητας, ώστε να φαίνεται πιο μικρή η αύξηση που επιβάλλεται. Άλλωστε είναι γεγονός πως πολλές εταιρίες μικραίνουν τις συσκευασίες, αλλάζουν τη σύνθεση του προϊόντος και το βάρος προκειμένου  να μην προβούν σε αύξησή του εξαπατώντας τον καταναλωτή.

Πληθωρισμός και ακρίβεια προκαλούν αφαίμαξη

Να σημειωθεί πως  με βάση τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν αυξημένος  τον Δεκέμβριο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και τρέχει με ρυθμό 15,6%.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε., διαμορφώνεται σε 18,2%, ενώ υψηλότερος από την Ελλάδα είναι σε χώρες όπως η Γερμανία με 20,5%, η Πορτογαλία με 20,4% και η Ισπανία με 15,90%, ενώ αντίθετα χαμηλότερος είναι στην Ιταλία με 13,3%.

Εκείνο, πάντως, που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα να μοιάζει εμφανώς δυσκοότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες, είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα που έχουν περίοπτη θέση στο καλάθι του νοικοκυριού  είναι πολύ υψηλές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο.

Για παράδειγμα το κόστος του γιαουρτιού έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι της αύξησης της τάξεως του 23,6% στην Ε.Ε.. Επίσης, σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα παρουσίασε αύξηση κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.

Σούπερ μάρεκτ: Άνοδος των τιμών σε κρέας και γαλακτοκομικά

Το βόειο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 18,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ η αύξηση ήταν 13,90%. Αντίστοιχα για το χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7% και στην ΕΕ ήταν 18,4%.

Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.

Υψηλή ετήσια αύξηση έχει καταγραφεί και στο φρέσκο γάλα 26%, ενώ στην Ε.Ε. ήταν 31,10%. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι ούτως η άλλος η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Διαμορφώνεται στο 1,63 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,37 ευρώ ανά λίτρο στην Ισπανία και 1,04 ευρώ ανά λίτρο στην Πορτογαλία.

Στο υπουργείο Ανάπτυξη πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός και αναζητούνται τρόποι να τιθασευτεί η ακρίβεια, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Όπως έχει σημειώσει πρόσφατα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης πρόθεση του υπουργείου είναι να θεσμοθετήσει αλλαγές στον τρόπο αναγραφής της τιμής ανά μονάδα μέτρησης στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον καταναλωτή και να πάψει το τρικ που εφαρμόζουν κάποιες βιομηχανίες, που μειώνουν το προϊόν, ώστε η όποια αύξηση παρουσιάζουν να είναι δήθεν μικρότερη, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σούπερ μάρκετ: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές 2020 – 2022

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν το 2022 σαφώς υψηλότερες από τον μέσο όρο των αυξήσεων της Ευρωζώνης και οριακά χαμηλότερες από τον μέσο όρο των αυξήσεων στα τρόφιμα στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα ο μέσος των αυξήσεων των τιμών τροφίμων στην Ελλάδα ανήλθε στο 12,0% το 2022 (έναντι 1,6% το 2021 και 1,8% το 2020.

Ο μέσος όρος των αυξήσεων των τιμών τροφίμων στις 19 χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 10,8% το 2022 (1,3% το 2021 και 2,1% το 2020).

Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των αυξήσεων των τιμών τροφίμων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στο 12,2% το 2022, έναντι 1,5% το 2021 και 2,7% το 2020.

Ακρίβεια: Πώς αλλάζει τις καταναλωτικές μας συνήθειες παγκοσμίως

Μιλώντας στους ρεπόρτερ του βρετανικού πρακτορείου έξω από ένα σούπερ μάρκετ του Παρισιού μια μητέρα δύο εφήβων αποκάλυψε ότι μείωσε κατά τι την κατανάλωση κρέατος και έγινε πολύ πιο προσεκτική όταν διαλέγει φρούτα και λαχανικά. «Κυρίως έπαψα να ψωνίζω από ένα μόνο σούπερ μάρκετ, κάνω έρευνα της αγοράς διότι κάθε επωνυμία έχει τις δικές της προσφορές. Επίσης, σταμάτησα να αγοράζω έτοιμα σνακ και προσπαθώ να τα ετοιμάζω μόνη μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το κυνήγι των ευκαιριών, οι Γάλλοι (και όχι μόνο) καταναλωτές αυξάνουν και τα οικιακά αποθέματά τους σε τρόφιμα. «Όσοι σαρώνουν τα μπουκάλια με το ηλιέλαιο και τα πακέτα με τα μακαρόνια δεν είναι παράλογοι. Υπάρχουν λογικές που στρέφουν τους καταναλωτές σε στρατηγικές επιβίωσης. Πολλά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα σπεύδουν να εφοδιαστούν ένα προϊόν που θεωρούν ότι, λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής και της συνεπαγόμενης αισχροκέρδειας, θα ακριβύνει σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί στην εφημερίδα «Le Figaro» η κοινωνική ανθρωπολόγος Φανί Παρίζ. Ε, όταν οι Βρυξέλλες συνιστούν στις κυβερνήσεις των «27» να γεμίσουν τις δεξαμενές φυσικού αερίου σε ποσοστό 80% έως την 1η Νοεμβρίου, να μη φουλάρει μια μητέρα με μακαρόνια το ντουλάπι της κουζίνας της – όταν μάλιστα τα βρει σε προσφορά;

Tags: ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΑΚΡΙΒΕΙΑΕΥΡΩΖΩΗΠΡΟΣΦΟΡΕΣΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΤΙΜΕΣ
Previous Post

Σασμος επομενα επεισοδια: Τα μαθαίνει όλα και θα καταρρεύσει

Next Post

Νέο όριο στα μετρητά: Πληρωμές μέχρι 200 ευρώ

Διαβάστε επίσης...

Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία - Τι αλλάζει για όλους

Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία – Τι αλλάζει για όλους

28 Μαρτίου 2023
Έκτακτη ανακοίνωση: Πότε γιατί κλείνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα

Πότε και γιατί κλείνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα

28 Μαρτίου 2023
Νωρίτερα η πληρωμή! Πότε στα ΑΤΜ το έκτακτο επίδομα 300 ευρώ

Νωρίτερα η πληρωμή! Πότε στα ΑΤΜ το έκτακτο επίδομα 300 ευρώ

28 Μαρτίου 2023
Καιρός: Έκπληκτος ο Αρναούτογλου - Τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες

Καιρός: Χιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες

28 Μαρτίου 2023
Δωρο Πασχα 2023: Νέα δικαιούχοι – Ποιοι θα λάβουν 350 ευρώ

Δωρο Πασχα 2023: Νέα δικαιούχοι – Ποιοι θα λάβουν 350 ευρώ

28 Μαρτίου 2023
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δεν θα πληρώσουν τίποτα - Πότε αρχίζουν οι πληρωμές

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δεν θα πληρώσουν τίποτα – Πότε αρχίζουν οι πληρωμές

28 Μαρτίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr