Έκτακτη αλλαγή στα σούπερ μάρκετ: Πώς θα κάνουμε ψώνια από Οκτώβριο

σούπερ μάρκετ: Την τιμητική τους θα έχουν σε λίγο καιρό στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα ειδικά ταμπελάκια προϊόντων που θα μαγνητίζουν το βλέμμα των καταναλωτών καθώς οι αναγραφόμενες τιμές τους θα είναι κατά 5% φθηνότερες. Με αλλαγές θα κάνουμε ψώνια στα σούπερ μάρκετ, καθώς στα ράφια θα βλέπουμε ειδικά ταμπελάκια. Το νέο μέτρο του […]

Έκτακτη αλλαγή στα σούπερ μάρκετ: Πώς θα κάνουμε ψώνια από Οκτώβριο

σούπερ μάρκετ: Την τιμητική τους θα έχουν σε λίγο καιρό στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα ειδικά ταμπελάκια προϊόντων που θα μαγνητίζουν το βλέμμα των καταναλωτών καθώς οι αναγραφόμενες τιμές τους θα είναι κατά 5% φθηνότερες.

Με αλλαγές θα κάνουμε ψώνια στα σούπερ μάρκετ, καθώς στα ράφια θα βλέπουμε ειδικά ταμπελάκια.

Το νέο μέτρο του Υπ. Ανάπτυξης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ κατόπιν ανακοίνωσης πιθανότατα τον Οκτώβριο, ως αντίβαρο κατά της ακρίβειας που μαστίζει το χώρο των τροφίμων.

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ειδική σήμανση, με ταμπελάκια, στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5% στην τιμή τους στα σούπερ μάρκετ.

Σε εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα τέσσερα βασικά μέτρα, με το πρώτο εξ αυτών να αφορά τα ταμπελάκια σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ που θα έχουν μειωμένη τιμή κατά τουλάχιστον 5%.

σούπερ μάρκετ: Η μείωση κατά 5% υπολογίζεται βάσει των τιμών της 20ης Σεπτέμβρη

«Αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρήσουν σε μείωση στην τιμή κατά τουλάχιστον 5%, για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών. Τιμή αναφοράς για τον προσδιορισμό της μείωσης, θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αν κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα έχει πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά προϊόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Επιπλέον, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα όπως τόνισε. «Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους καταλόγους των προμηθευτών και τις μεταβολές, για να εντοπίζονται τα προϊόντα στα οποία υπάρχουν ανατιμήσεις για να κάνει ελέγχους η ΔΙΜΕΑ», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων που αφορούν κυρίως το υπαίθριο εμπόριο και απομιμητικά προϊόντα.

Ιδρύθηκε η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας – Τα μέλη και το ΔΣ

Και εγένετο Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). Μετά από πολλά χρόνια από τη διάλυση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός νέου συλλογικού οργάνου, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου σε θεσμικό και συλλογικό επίπεδο.

Ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών είναι υψηλής σημασίας για την εθνική οικονομία. Στα σούπερ μάρκετ σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύσταση ενός συλλογικού οργάνου που να προάγει τον υγιή και παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα είναι απαραίτητη και κρίθηκε αναγκαία τα τελευταία χρόνια.

Σταδιακά, από το 2019 με το ξέσπασμα της πανδημίας, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τα συνεργαζόμενα Υπουργεία έχει ενταθεί, τόσο για θέματα προάσπισης του υγιούς ανταγωνισμού, όσο και για άλλα ρυθμιστικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα. Ταυτόχρονα, ο ρόλος του κλάδου άλλαξε ριζικά και αναβαθμίστηκε, καθώς τα Σούπερ Μάρκετ κλήθηκαν να στηρίξουν την ομαλή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της πανδημίας, αλλά και μετέπειτα λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων και πληθωριστικών πιέσεων, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ισχυρό φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι της είναι να εκφράζει και να προωθεί τις θέσεις του κλάδου σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νόμιμο, υγιή & ελεύθερο ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών και να αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα.

Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της, η ΕΣΕ θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κινητοποιεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και να διευκολύνει τις διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Τα μέλη

Στις 19 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕ. Παρόντα ήταν όλα τα τακτικά μέλη (με αλφαβητική σειρά):

Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας).

Στην ΕΣΕ μπορούν να είναι μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα Σούπερ Μάρκετ στην Ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε Τακτικά και Συνδεδεμένα, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Το διοικητικό συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕ αποτελείται από 6 μέλη, που είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO ΑΕΒΕ

Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Μασούτης, Δ. Μασούτης ΑΕ

Γραμματέας: Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Πέντε ΑΕ – Γαλαξίας

Ταμίας: Νίκος Λαβίδας, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ

Μέλη: Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς)

Γενικός διευθυντής ο Απόστολος Πεταλάς
Με απόφαση του Δ.Σ., Γενικός Διευθυντής της ΕΣΕ ορίστηκε ο Απόστολος Πεταλάς.

Ο Απόστολος, μέχρι πρόσφατα Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Fourlis, έχει μακροχρόνια εμπειρία σε Διοικητικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Το επόμενο διάστημα η Διοίκηση της ΕΣΕ θα ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη και οργάνωση της αποτελεσματικής λειτουργίας της και στον κατάλληλο χρόνο θα οργανώσει Συνέντευξη Τύπου.

Νέα μέλη

Ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου που σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν Τακτικά Μέλη της, εφόσον το επιθυμούν.

Επιπλέον η ΕΣΕ προσκαλεί το σύνολο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων να ενταχθούν ως Συνδεδεμένα μέλη της, ενισχύοντας τη δυναμική της Ένωσης, δυναμώνοντας το εκτόπισμά της και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολυδιάστατη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν.

Η ίδρυση της ΕΣΕ καλύπτει μία διαχρονική ανάγκη έκφρασης και υποστήριξης των θέσεων του κλάδου των Σούπερ Μάρκετ και των δυνητικών Μελών της, αλλά αναμφίβολα και μία απαίτηση της Κοινωνίας, της Πολιτείας, των Κοινωνικών Εταίρων, των Ανεξάρτητων Αρχών και των Μέσων Ενημέρωσης για αποτελεσματική επικοινωνία, πρόοδο και ανάπτυξη του κλάδου.

Το επόμενο διάστημα, η Διοίκηση της ΕΣΕ θα ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη και οργάνωση της αποτελεσματικής της λειτουργίας.

Κι όμως η Ελλάδα είναι η φθηνότερη αγορά από τις βασικές ευρωπαϊκές – Τι αποδεικνύει έρευνα

Χαμηλότερα σε σχέση με βασικές ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στην Ελλάδα οι τιμές ενός τυπικού καλαθιού προϊόντων σούπερ μάρκετ ενός νοικοκυριού.

Ωστόσο κινούνται υψηλότερα σε σχέση με την Πορτογαλία, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ συγκρίνει τιμές που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο 2023 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Σημειώνεται ότι η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.