Επίδομα: Ευχάριστα νέα έρχονται από τον ΟΠΕΚΑ καθώς αυξάνεται από 1/1/2023 ένα άγνωστο επίδομα για πολλούς, το οποίο χορηγείται σε ευάλωτους πολίτες ηλικίας 67 ετών και άνω.
Πρόκειται για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων, το οποίο από τα 360 ευρώ διαμορφώνεται στα 385 ευρώ , ίσο με το ποσό της εθνικής σύνταξης.
Ακόμα 40.000 ενήλικες θα μπορούν να πάρουν έκτακτο επίδομα μέσω κατάρτισης (voucher ανέργων) πάνω στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες μέσω ΔΥΠΑ πρ. ΟΑΕΔ.
Η Δ’ φάση του επιδόματος έως 1000 ευρώ αφορά ακόμα 40.000 ανέργους οι οποίοι αυτές τις ημέρες μπορούν να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων του επιδόματος μέσω πραγματοποίηση κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Επίδομα: Πώς παίρνουν τα έως 1000 ευρώ στον λογαριασμό τους ακόμα 40000 άνεργοι;
Τα έως 1000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης) μπορούν να τα πάρουν εφόσον πραγματοποιήσουν πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίηση πάνω στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΛΛΑΔΑ 2.0. από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και σταθερότητας και υλοποιείται από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)!
Αυτή τη στιγμή 212.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας αν αρνηθούν και τρίτη φορά θέση εργασίας αντάξιας των γνώσεων και δυνατοτήτων τους.
Επίδομα: Με βάση το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Δουλειές Ξανά»
Σκληρές αναμένεται να είναι οι ποινές για όσους ανέργους «παρακάμψουν» τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) – πρώην ΟΑΕΔ, είτε για να λάβουν επιδόματα, είτε να μην δηλώσουν παρουσία.
Ειδικότερα, απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, προβλέπει -μεταξύ άλλων – διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. και στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής για χρονικό διάστημα έξι μηνών:
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εντός δώδεκα μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. για δύο έτη.
Επιδόματα και χρηματικές παροχές που έχουν καταβληθεί σε μία τέτοια περίπτωση αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και, με πράξη του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α., επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας, τη σοβαρότητα της παράβασης και την τυχόν επανάληψή της.
Η παράλειψη ή εκπρόθεσμη δήλωση παρουσίας των επιδοτουμένων ανέργων συνεπάγεται τη στέρηση των μηνιαίων επιδομάτων που εμπίπτουν στον μήνα παρουσίας.
Αυτή τη στιγμή μάλιστα, 212.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας αν αρνηθούν και τρίτη φορά θέση εργασίας αντάξιας των γνώσεων και δυνατοτήτων τους.
Σε αυτή την περίπτωση ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ ενώ θα διακόπτεται και το επίδομα που δικαιούται. Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης η διαγραφή από τα μητρώα θα ισχύει για έξι μήνες αντίστοιχα.
Το επίδομα ανεργίας ξεκινάει να ισχύει από την ημέρα υποβολής αίτησης για την καταβολή του.
Η καταβολή του επιδόματος γίνεται μια φορά τη βδομάδα, συνήθως την τελευταία εργάσιμη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή.
Το επίδομα ανεργίας είναι στα 407 εύρω σε σχέση με 399,25 που ήταν πέρσι. Ο υπολογισμός του γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Η χρονική του διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ 5 έως 12 μηνών, ανάλογα πάντα με τον χρόνο εργασίας του ωφελούμενου πριν την λήξη της σύμβασής του.
Το επίδομα ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της υποβολής της αίτησης για το επίδομα. Ο δικαιούχος που υποβάλλει κατά το πρώτο 7ημερο μετά την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασης του επιδοτείται από την 7η ημέρα.
Για να λάβετε το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είσαστε εγγεγραμμένος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης εργασίας ή λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου. Σε περίπτωση που ένα άτομο αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία του, δεν δικαιούται το επίδομα.
Αναστολή ή ακόμα και περικοπή του επιδόματος και κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ θα γίνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος δεν καταφέρει να αποδείξει πως συνεχίζει να αναζητά εργασία κατά την διάρκεια της επιδότησης.
Το ίδιο θα ισχύει για όσους ανέργους δεν αποδεχτούν θέση εργασίας που μπορεί να τους προτείνει ο ΟΑΕΔ.
ΟΑΕΔ: Μερικές από τις αλλαγές
Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας ως «κίνητρο και επιβράβευση», όπως είπε ο διοικητής του Δ.ΥΠ.Α.
Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Πρωτοψάλτη, οδηγεί σε «εύρεση δουλειάς το ταχύτερο δυνατό».
Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.
Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», για κάθε καταρτιζόμενο.
Προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις (3) αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.
Κεραμέως στον ΣΚΑΪ: Καλύπτεται φοιτητικό επίδομα και voucher
«Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και μετά, τα 1.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 50%, στα 1.500 ευρώ και αυτομάτως» τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος μίλησε στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
«Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και μετά, τα 1.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 50%, στα 1.500 ευρώ και αυτομάτως. Όσοι είχαν λάβει τα 1.000 ευρώ θα λάβουν επιπλέον 500 ευρώ», είπε η κα Κεραμέως, τονίζοντας ότι η χορήγηση του επιδόματος αυτού έχει αναδρομική ισχύ.
Σημείωσε επίσης, ότι «εάν κάποια παιδιά συγκατοικούν και επιλέγουν να πάρουν μισθωτήριο δύο ή τρεις φοιτητές, παίρνει 2.000 ευρώ ο καθένας. Πρόκειται για 50.000 δικαιούχους».
«Για τα τρία ακριτικά μας Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, έχουμε διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια, αντί για 30.000 ευρώ στις 40.000 ευρώ. Για να αυξηθεί το φοιτητικό επίδομα, δόθηκαν 25.000.000 ευρώ παραπάνω», πρόσθεσε.
«Περνάμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας…»
Επιπλεόν, η κα Κεραμέως επισήμανε ότι έκλεισε ο κύκλος του «voucher» για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, καθηγητές και -όπως είπε- δόθηκαν πάνω από 660.000 επιταγές 200 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό.
«Περνάμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας και για τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.
Επιπλέον, η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις φοιτητικές εστίες καθώς μέσω του ΣΔΙΤ «δρομολογούνται 8.150 νέες κλίνες σε φοιτητικές εστίες πέντε πανεπιστημίων της χώρας. Για να δώσουμε άλλη μία λύση στην οικογένεια, στους φοιτητές. Αξιοποιούμε πλήρως το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΣΔΙΤ».