Εφορία: Δεν γλιτώνει κανείς – Τι αποφάσισε για αυτά τα εισοδήματα
εφορία: Από κόσκινο είναι διατεθειμένη η ΑΑΔΕ να περάσει όλα τα εισοδήματα των φορολογουμένων και τις συναλλαγές τους προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Με στόχο τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που κατά κόρον, δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα είναι ακατάπαυστες καθώς θεωρούνται υποψήφιοι για αδήλωτα εισοδήματα. Για εξηγήσεις και στη συνέχεια […]

εφορία: Από κόσκινο είναι διατεθειμένη η ΑΑΔΕ να περάσει όλα τα εισοδήματα των φορολογουμένων και τις συναλλαγές τους προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Με στόχο τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που κατά κόρον, δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα είναι ακατάπαυστες καθώς θεωρούνται υποψήφιοι για αδήλωτα εισοδήματα.
Για εξηγήσεις και στη συνέχεια για τακτικό έλεγχο, θα κληθούν σύντομα από την εφορία οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν από τις διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με αδήλωτα εισοδήματα.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αρχίζουν και οι εκτεταμένες διασταυρώσεις των δηλωθέντων εισοδημάτων με κάθε είδους διαθέσιμο στοιχείο δαπανών. Από αγορές στο σουπερμάρκετ μέχρι αγορές αυτοκινήτων και ακινήτων, ακόμα και τα έξοδα διακοπών.
εφορία: Οποιαδήποτε δαπάνη θα ελέγχεται από την ΑΑΔΕ
Οι διασταυρώσεις θα αρχίσουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, το 67% των οποίων δηλώνει έσοδα μικρότερα των 10.000 ευρώ.
Το στοίχημα της αποκάλυψης των «κρυφών» εισοδημάτων δεν είναι εύκολο αλλά αρμόδιες πηγές διαμηνύουν, πως όσοι εντοπιστούν με μεγάλες αποκλίσεις να καταναλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, αρχικά θα κληθούν για εξηγήσεις και στη συνέχεια για τακτικό έλεγχο.
Οι διασταυρώσεις στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα «προσκλητήρια» της εφορίας.
Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες, για την έκπτωση δαπανών, θα είναι προϋπόθεση η ηλεκτρονική πληρωμή τους και η εγγραφή τους στα MyData. Το απλό τιμολόγιο θα αφορά συναλλαγές από 50 ευρώ και άνω έναντι 100 ευρώ σήμερα.
Σε δεύτερο χρόνο, θα καταστεί υποχρεωτική και η ηλεκτρονική δήλωση στο taxis όλων των επαγγελματικών δαπανών.
Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα τα οποία προβλέπουν:
Επέκταση των POS παντού και πληρωμή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών μόνο με «πλαστικό» χρήμα, εάν δεν προκύψει κάποιο ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής ώστε να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η διακίνηση αγαθών.
Κλειδωμένοι προσυμπληρωμένοι κωδικοί εσόδων -εξόδων τόσο στις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στο έντυπο Ε3.
Νέο πλαίσιο κινήτρων ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα χωρίς όμως να περιορίζεται το σημερινό όριο πληρωμών με μετρητά (500 ευρώ).
Όσον αφορά στην εφαρμογή Appodixi μετά από πολλές αναβολές θα συνοδεύεται από την παροχή μπόνους αποκάλυψης περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω παραποιημένων αποδείξεων με πιστωτικό φόρου ή μετρητά στο δεκαπλάσιο της αξίας της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται (ανώτατο όριο 2.000 ευρώ).
Είναι ενδεικτικό, ότι 1,5 δισ. ευρώ μόνιμων εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αρκεί για να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ενώ με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος.
ΑΑΔΕ: Στέλνει 15.000 μηνύματα για οφειλές περασμένων ετών
Η ΑΑΔΕ εντόπισε εισοδήματα που ενώ έχουν εισπραχθεί δεν έχουν δηλωθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν έχουν καν υποβάλει δήλωση.
Το θέμα αφορά κυρίως συνταξιούχους που πήραν αναδρομικά και δεν τα δήλωσαν, εισοδήματα από το εξωτερικό, καθώς και από ακίνητα, που επίσης δεν δηλώθηκαν. Οι φορολογικές αρχές σπεύδουν, καθώς οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2017 παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Τα εκκαθαριστικά που θα στείλουν θα είναι κατ’ εκτίμηση, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές. Οι φορολογούμενοι θα λάβουν την ειδοποίηση στην προσωπική τους θυρίδα στην ψηφιακή πύλη MYAADE και θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να εκτυπώσουν την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επίσης όσοι έχουν δώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πάρουν και εκεί ειδοποίηση.
Συγκεκριμένα, οι εφοριακοί προχωρούν με βάση τις οδηγίες της ΑΑΔΕ στους εξής ελέγχους και διασταυρώσεις:
Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους
Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων υπό την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.
Στην εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογούμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου. Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.
Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πράξης του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου. Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικείο φορολογικό έτος, συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.
Οι υπηρεσίες των δήμων αποκτούν πρόσβαση στο μητρώο της ΑΑΔΕ
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κινείται στην κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών πραγματοποιώντας ένα πολύ σημαντικό βήμα: τη διαλειτουργικότητα του μητρώου της ΑΑΔΕ με τα μητρώα των δήμων της χώρας.
Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να δίνει κατ’ επανάληψη και σε όλα τα τμήματα του δήμου του τα προσωπικά του στοιχεία, καθώς αυτά θα αντλούνται αυτόματα από τους αρμόδιους μέσω του μητρώου της ΑΑΔΕ.
Δηλαδή, οι πιστοποιημένοι υπάλληλοι των δήμων θα αναζητούν τα στοιχεία του πολίτη είτε εισάγοντας μόνο το ΑΦΜ, είτε μόνο τον ΑΔΤ είτε μόνο το ονοματεπώνυμό του. Τα στοιχεία αντλούνται από το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σκοπός αυτής της διαλειτουργικότητας είναι η ταυτοποίηση των πολιτών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α’ βαθμού «Μόνον άπαξ», σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και χωρίς ταλαιπωρία για τον συναλλασσόμενο πολίτη.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η διαδικασία αυτή θα συντελείται μέσω του GovHUB (πρόκειται για τον Κόμβο Πιστοποίησης και Αυθεντικοποίησης Στελεχών των Δήμων), το οποίο θα παρέχει τα μη φορολογικά δεδομένα σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της χώρας καθώς και στα νομικά τους πρόσωπα. Έτσι, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των ΟΤΑ Α’ βαθμού και της ΚΕΔΕ.
Πρόκειται για μια υπηρεσία διαλειτουργικότητας μεταξύ των μητρώων του κεντρικού κράτους, που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, εξασφαλίζοντας πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, θα επιφέρει εξορθολογισμό στη ροή των εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το ρόλο διασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις