Εφορία: Αδιάκοπο κυνηγητό έχει εξαπολύσει σε όλους η ΑΑΔΕ προκειμένου να πατάξει τη μεγάλη φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα.
Όσοι φορολογούμενοι παρουσιάζουν οφειλές θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα καθώς η ΑΑΔΕ επιδίδεται καθημερινά σε επιτόπιους ελέγχους , προχωρά στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών , ενώ επεκτείνεται γοργά στις δηλώσεις ΦΠΑ και στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.
Ανεβάζει «στροφές» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.
Πέρα από την αύξηση των στοχευμένων επιτοπίων ελέγχων και τις έρευνες με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, επεκτείνει το φάσμα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων στο ΦΠΑ και στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.
Εφορία: Στενεύει ο κλοιός..
Θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.
Επόμενο βήμα το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι λογιστές των επιχειρήσεων εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί, αν και η χρήση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία και το MyData αφήνει μικρά περιθώρια σφαλμάτων.
Εφορία: Αυξημένοι έλεγχοι
Στο μέτωπο των ελέγχων, για το 2023 έχουν προγραμματισθεί περισσότεροι από 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται:
170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων
Στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων θα διερευνώνται και όλες οι καταγγελίες καταναλωτών που κατέβασαν την εφαρμογή «Appodixi» και ελέγχουν τη γνησιότητα αλλά και τη διαβίβαση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων στην εφορία.
Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε περισσότερες από 135.000 κινητές συσκευές, ενώ μέσα στον Οκτώβριο έχουν γίνει ήδη 48.500 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες ελέγχονται από την ΑΑΔΕ.
Εφορία: Από «κόσκινο» 2.500 παλαιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων
Οι υποθέσεις, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, θα αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις, δηλαδή δεν αφορούν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή δημοτικών τελών, που αποτελούν αντικείμενο άλλων ελεγκτικών διαδικασιών
Στο μικροσκόπιο του φοροελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν το 2023 2.500 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου «υψηλού κινδύνου» οι οποίες αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω αγοράς, κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς.
Ειδικότερα ελέγχονται όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται βασικά οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου.
Επίσης, σε κάθε περίπτωση, ζητείται από τις υπηρεσίες, η προσκόμιση πιστοποιητικού πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.
Οι υποθέσεις, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, θα αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις, δηλαδή δεν αφορούν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή δημοτικών τελών, που αποτελούν αντικείμενο άλλων ελεγκτικών διαδικασιών.
Οι ελεγκτές θα «σκανάρουν» εάν:
Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους, όταν υφίσταται σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών)κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να αναγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.
Κατ’ εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ..
Το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη οικία ή το διαμέρισμα να είναι οικοδομήσιμο κατά τον χρόνο της αγοράς και εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου ή κοινότητας ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο και μεταξύ αγοραστή και πωλητή να μην υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.
To ακίνητο παρέμεινε στην κυριότητα του αγοραστή για τουλάχιστον μία πενταετία.
Το τέκνο ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα αυτών δεν είχαν τύχει κατά το παρελθόν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.
Κληρονομιές
Στις κληρονομιές, ο έλεγχος επικεντρώνεται στις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής, επειδή η τιμή του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται οι αναγραφόμενες στο συμβόλαιο τιμές ζώνης.
Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.
Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.
Στέλνει «μπιλιετάκια» με πρόστιμα σε φορολογούμενους για παλιές φορο-αμαρτίες
«Ραβασάκια» με πρόστιμα για φορο-αμαρτίες του παρελθόντος έχει αρχίσει να στέλνει σε χιλιάδες φορολογούμενους η ΑΑΔΕ η οποία την ίδια ώρα στήνει το «Μεγάλο Αδερφό» για να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων που κόβουν από τις ταμειακές μηχανές.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς «τρέχει» να προλάβει να ελέγξει χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, συγκεντρωτικών καταστάσεων, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Ταυτόχρονα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται μια ειδική διαδικασία παρακολούθησης της αγοράς «πολύ στενή» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα Τρίτη. εφορία.
Οσοι εντοπιστούν να μην έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής στην ΑΑΔΕ θα καλούνται να συμμορφωθούν. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με «καμπάνες» από 250 έως 1.000 ευρώ και «λουκέτα» από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.