Η ΑΑΔΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει…. εφόδους σε διαμερίσματα… κλειστά. Ποιος είναι ο λόγος, ποιο το πρόστιμο!
Μπαράζ φορολογικών ελέγχων των ιδιοκτητών ακινήτων που δηλώνουν στην Εφορία ως «κλειστά» κατοικίες και διαμερίσματα, διενεργεί η ΑΑΔΕ, διασταυρώνονται και τα δεδομένα των ρολογιών της ΔΕΗ.
Στελέχη της ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι η θεαματική άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και η εκτόξευση στα ύψη των «κανονικών» ενοικίων», δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις ως «κλειστά» εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων να δηλώνονται.
Για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως αρκετοί κάτοχοι ακινήτων, τα ενοικιάζουν κρυφά από την εφορία με κανονικές μισθώσεις, αλλά χωρίς αποδείξεις και χωρίς φυσικά να έχουν δηλώσει το μισθωτήριο στην εφορία και τα ποσά που εισπράττουν.
Επίσης, αρκετοί ενοικιάζουν βραχυχρόνια σε τουρίστες τις διαθέσιμες κατοικίες τους, αλλά εκτός των πλατφορμών Airbnb, Booking κ.λπ., οπότε δεν αποκρύπτονται από την εφορία και δεν φορολογούνται, μέχρι, φυσικά, να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγονται ακίνητα σε ακριβές και τουριστικές περιοχές που δηλώνονται ως κλειστά και θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά με βάση τις καταναλώσεις τους ηλεκτρικού ρεύματος, από συνεργεία της Εφορίας, αλλά κυρίως θα ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών.
ΑΑΔΕ: Τα πρόστιμα
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα δηλώνουν ως «κλειστά» οφείλουν να το αποδεικνύουν σε ενδεχόμενο έλεγχο της ΑΑΔΕ, προσκομίζοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για το εν λόγω διάστημα, στους οποίους θα φαίνονται μηδενικές καταναλώσεις.
Επίσης, εάν έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να προσκομίζουν τη σχετική βεβαίωση.
Η αποτελεσματικότερη μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διασταύρωση των ενδείξεων των μετρητών της ΔΕΗ. Ήδη, η Εφορία για κάθε ακίνητο διαθέτει τον αριθμό του μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, τις ενδείξεις του οποίου θα διασταυρώσει, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σπίτι κατοικείται, ενώ δηλώνεται ως «κλειστό».
Στους παραβάτες θα καταλογιστούν τσουχτερά πρόστιμα, φόροι και προσαυξήσεις με κατ΄ εκτίμηση ενοίκια, για την περίοδο που το ακίνητο δηλώθηκε ως κλειστό, ενώ χρησιμοποιούνταν.
Σε ότι αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους.
Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
ΑΑΔΕ: Για τους παραβάτες, το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:
Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.
Μεταβιβάσεις ακινήτων με απλήρωτο ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους!
Τη δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων από φορολογούμενους που χρωστάνε ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους και γενικότερα έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, παρέχουν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος είναι η διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων ειδικά σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας και πολλών κληρονόμων, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικές δυσκολίες για να ολοκληρωθούν.
Με το νέο νομοσχέδιο καθίσταται πλέον εύκολη η έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, ενώ, ακόμη και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ της τελευταίας πενταετίας, που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, απενεργοποιείται.
Ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη, ότι θα γίνεται παρακράτηση των φορολογικών οφειλών από το τίμημα της πώλησης του ακινήτου.
Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:
Ειδικά για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία (δηλαδή για πώληση ακινήτου), σε περίπτωση που υπάρχουν χρέη αλλά είναι ρυθμισμένα, θα εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση ποσοστού 70 % επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.
Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.
Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό
την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ δύνανται να τροποποιούνται τα ποσοστά παρακράτησης και να ορίζονται ποσοστά παρακράτησης όταν υφίστανται μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών και από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο και το αποδεικτικό ενημερότητας να εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία.
Πηγή: sofokleousin.gr