Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΕΦΚΑ: Μεγάλη αλλαγή! Αυξάνονται οι δόσεις για όσους χρωστάνε

ΕΦΚΑ: Μεγάλη αλλαγή! Αυξάνονται οι δόσεις για όσους χρωστάνε

ΕΦΚΑ: Σε περισσότερες δόσεις για όσους χρωστάνε χρήματα θα προχωρήσει ο ΕΦΚΑ. Δείτε στο newsme.gr τι θα ισχύσει…

Έρχεται ευνοϊκότερο καθεστώς για οφειλέτες που έχουν ασφαλιστικά χρέη στον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

“Τις επόμενες εβδομάδες, όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν – όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα – στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “παράλληλα εξορθολογίζεται και η διαδικασία παραγραφής, αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία με συμμόρφωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε και αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου”.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ . “Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ ο οποίος προσφέρει πια πολλές ψηφιακές υπηρεσίες, έχει διεκπεραιώσει παραπάνω από 126 εκατ. επαφές, συναλλαγές για τους πολίτες μέσω ίντερνετ. Έχει δρομολογήσει 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά ραντεβού με ασφαλισμένους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παραγράφονται χρέη στον ΕΦΚΑ – Για ποιους θα ισχύσει

Κερδισμένοι δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, που έχουν δημιουργήσει χρέη προς το ΚΕΑΟ, τα οποία υπερβαίνουν τη δεκαετία όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Ειδικότερα, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διάταξη νόμου που πρέπει να ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια θα είναι τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που θα παραγράφονται εφεξής σε βάθος δεκαετίας.

Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αλλάζει άρδην το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί, καθώς έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16, άρθρο 95), που έθετε ως όριο τα 20 έτη για την παραγραφή του χρέους.

Τι θα ισχύσει από εδώ και στο εξής

Εφεξής, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η παραγραφή θα πραγματοποιείται στη δεκαετία, συνεπώς πρέπει να αποσαφηνιστούν οι δικαιούχοι, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, καθώς το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 43,2 δισ. ευρώ. Οι οφειλές πριν από το 2012 μπορεί να φτάνουν έως τα 20 δισ. ευρώ, ποσό αστρονομικό για να διαγραφεί συνολικά, κάτι που φαίνεται να έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με την «Ναυτεμποτική» θέλει η διάταξη νόμου, που θα αντικαταστήσει την παλαιότερη του «νόμου Κατρούγκαλου», να εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και εντός του καλοκαιριού. Τα ζητήματα που πρέπει να τακτοποιήσει είναι πολλά και σημαντικά. Ίσως το κυριότερο έχει να κάνει με την εύρεση των χρεών που θα τεθούν προς παραγραφή, αλλά και εκείνων που θα μείνουν εκτός διαδικασίας.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, το κρίσιμο μέγεθος είναι εάν έχει γίνει ο ακριβής προσδιορισμός του χρέους ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, το χρέος δεν παραγράφεται και θα πρέπει να εξοφληθεί ή σε διαφορετική περίπτωση να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης. Εάν όμως ο προσδιορισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί, τότε το χρέος παύει να υφίσταται, άρα παραγράφεται, μετά τη δεκαετία. Σημαντική είναι επίσης και η αποσαφήνιση που αφορά τον χρόνο ασφάλισης, που ακόμα και στο ενδεχόμενο της παραγραφής δεν μπορεί να εξαφανίζεται.

ΕΦΚΑ: Η διάταξη νόμου

Πιο αναλυτικά, τα σημεία που θα επεξηγούνται στην εν λόγω διάταξη νόμου είναι τα εξής:

Ποια χρέη παραγράφονται: Στη συντριπτική τους πλειονότητα θα παραγραφούν τα χρέη που προέρχονται από μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους), δηλαδή ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τα χρέη που έχουν προκληθεί λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις έχουν σχεδόν στο σύνολό τους παραγραφεί στη δεκαετία, λόγω υποχρεωτικής διαδικασίας που ισχύει ήδη από το πρώην ΙΚΑ, με ποινικές ευθύνες στους υπαλλήλους που δεν θα την εκκινήσουν.

Προσδιορισμός χρέους: Πρόκειται για το κρίσιμο ζήτημα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της παραγραφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαριστεί ποια είναι η χρονική έναρξη του προσδιορισμού του χρέους, για να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης της οφειλής και ενημέρωσης του οφειλόμενου. Αν τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχει εκκινήσει, τότε το χρέος παραγράφεται στη δεκαετία για τους μη μισθωτούς, αφού δεν θα φαίνεται στο σύστημα καθόλου.

Χρόνος ασφάλισης: Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη θα πρέπει να ξεκαθαρίζει ότι δεν χάνεται ο ασφαλιστικός χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη οφειλή θα μείνει «ζωντανή» σε ένα άλλο μητρώο, όχι σε αυτό που έχει ενεργοποιηθεί λόγω του ΚΕΑΟ. Εάν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί στη λήξη του εργασιακού του βίου, θα μπορεί να αναζητήσει αυτόν τον ασφαλιστικό χρόνο, εάν θέλει να τον αξιοποιήσει για να συνταξιοδοτηθεί.

Τότε, όμως, για να αναγνωριστεί ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης, θα πρέπει να εξοφληθεί και με τον σχετικό τόκο από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που είναι 8% ετησίως… Ουσιαστικά, με τη διαδικασία της παραγραφής απλώς ο ασφαλισμένος θα αποφύγει τα όποια αναγκαστικά μέτρα θα μπορούσαν να του επιβληθούν για να εξοφλήσει το χρέος του. Επί της ουσίας, όμως, το χρέος θα παραμένει εκεί, χωρίς να σβήνει και θα αναμένει τον ίδιο τον ασφαλισμένο να το επικαλεστεί, από την πλευρά του χρόνου ασφάλισης. Τότε θα πρέπει να το εξοφλήσει κιόλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ