Εδώ οι νέοι δικαιούχοι χωρίς αίτηση για επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Επιδότηση έως και 50% για την αγορά «πράσινης» συσκευής με τα ποσοστά και τα ποσά αυτής να διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευής. Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ εκτός από τις ενεργειακές ανακαινίσεις διευρύνεται και […]

Εδώ οι νέοι δικαιούχοι χωρίς αίτηση για επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Επιδότηση έως και 50% για την αγορά «πράσινης» συσκευής με τα ποσοστά και τα ποσά αυτής να διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευής.

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ εκτός από τις ενεργειακές ανακαινίσεις διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων επιδότητης για την αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής κατά 200.000, μια πρωτοβουλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι δικαιούχοι θα προέλθουν από τη λίστα με τους επιλαχόντες του πρώτου κύκλου του προγράμματος.

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Ποιες οι κατηγορίες

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

• κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
• ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
• καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη
Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στην συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής.

Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο, ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή.

Επιδοτηση ηλεκτρικων συσκευων: Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Παράταση λίγων ημερών δόθηκε για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών το οποίο έχει τύχει θερμής υποδοχής από τα νοικοκυριά που θέλουν να αλλάξουν ψυγεία, καταψύκτες ή κλιματιστικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να υποβάλλονται μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής για την παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών: «Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Παρασκευή 08/07/2022.

Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημενων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ξεπερνούν τις 800.000 ενώ οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200.000 πράγμα που σημαίνει οτι την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πάρουν μόλις 1 από τα 4 νοικοκυριά που μπήκαν στη διαδικασία να την διεκδικήσουν.

Πάντως από το υπουργείο Ενέργειας που «τρέχει» τη διαδικασία έχει υπάρξει πρόβλεψη για λίστα επιλαχόντων σε περίπτωση κατά την οποία βρεθούν περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια.

Πόσες δικαιούται κάθε νοικοκυριό

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αιτηθεί έως και τρία κουπόνια για την αντικατάσταση συσκευών ενώ σε κάθε αίτηση συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε μια οικογένεια και αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχος επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λάβει στο κινητό του τον κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση και θα πηγαίνει στο κατάστημα για να αγοράσει τις νέες συσκευές. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει και να παραδώσει τις παλιές συσκευές για ανακύκλωση.

Τα ποσά αρχίζουν από 135 ευρώ και θα φθάνουν τα 710 ευρώ. Όσοι δεν επιλεγούν λόγω κριτηρίων, θα παραμείνουν επιλαχόντες. Θα επιδοτηθούν από 30% έως 50% τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια.

Οι κατηγορίες

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Τι περιλαμβάνει η αίτηση

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από

Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα).

Πότε πρέπει να ελέγξετε ξανά την αίτηση

Ειδοποίηση για να ελέγξουν ότι έχουν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους ενδέχεται να λάβουν ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα επιδότησης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

Πολίτες που έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr έχουν λάβει SMS με αποστολέα το «ΑΝΑΚΥΚLΟΝΟ» τις τελευταίες ώρες το οποίο αναφέρει: «Προσοχή! Εκκρεμεέι η υποβολή της αίτησής σας. Συνδεθείτε και πατήστε υποβολή στην καρτέλα “Σύνοψη της αίτησης”, πριν την καταληκτική ημερομηνία».

Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι η αίτηση δεν ολοκληρώνεται αν δεν συνδέσει ο ενδιαφερόμενος τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου με τις υπηρεσίες του gov.gr. Έτσι, θα λάβει και έναν τελικό κωδικό επιβεβαίωσης ΟΤΡ (One Time Password) με τον οποίο μπορεί να υποβάλει επιτυχώς την αίτησή του.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ορισμένοι μπορεί να έχουν ξεχάσει το τελευταίο βήμα της υποβολής αίτησης, θα συνεχίσουν να αποστέλλονται τέτοια υπενθυμιστικά SMS, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία με τους αιτώντες.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών είναι η 5η Ιουλίου.