Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

Έχεις τέτοιες καταθέσεις στην τράπεζα; «Ετοιμάσου» για την Εφορία

Γιώργος Μενδρινός by Γιώργος Μενδρινός
12 Ιανουαρίου 2023
in Επιδόματα
Έχεις τέτοιες καταθέσεις στην τράπεζα; «Ετοιμάσου» για την Εφορία

Καταθέσεις: Άσχημα νέα έρχονται για όσους έχουν καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας καθώς η ΑΑΔΕ της βάζει στο μικροσκόπιό της προκειμένου να «πιάσει» λαβράκια από αδήλωτα εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, εντατικούς ελέγχους θα υποστούν κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που συντελέστηκαν το έτος 2017 καθώς στις 31/12 του 2023 αυτές θα παραγραφούν και θα χαθούν τεράστια ποσά χώρων από τα δημόσια ταμεία.

Από «κόσκινο» προγραμματίζει να περάσει φέτος τα υπόλοιπα που είχαν το 2017 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Και αυτό γιατί οι ελεγκτικές Αρχές ψάχνουν να εντοπίσουν εκείνους που δήλωναν «ψίχουλα» στην Εφορία, εντούτοις είχαν «παχυλές» καταθέσεις ή κατέγραψαν κινήσεις υπέρογκων ποσών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Από το στόχαστρο της ΑΑΔΕ δεν θα ξεφύγουν και οι καταθέσεις «μεσαίου μεγέθους» με μία νέα υπηρεσία να αναλαμβάνει το «χτένισμα».

Καταθέσεις: Οι προτεραιότητες

Κάθε είδους τραπεζικός λογαριασμός θα βρεθεί φέτος στο στόχαστρο της Εφορίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά και οι κινήσεις που έγιναν κατά το παρελθόν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων τους, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Προτεραιότητα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς συνιστούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του έτους 2017, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και η Εφορία δεν θα μπορεί πλέον από την 1-1-2024 να ελέγξει και να καταλογίσει φόρους.

Ήδη, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, παραγράφηκε η δυνατότητα της Εφορίας, να ελέγξει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του 2016 και προγενέστερων ετών.

Έτσι, στην τσιμπίδα των ελεγκτών της Εφορίας υπολογίζεται πως θα πιαστούν όσοι φορολογούμενοι ανιχνευτούν από τα «ειδικά» συστήματα της ΑΑΔΕ, όχι μόνον κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα να πραγματοποιούν κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Καταθέσεις: Ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται για τους ελέγχους

Οι μηχανισμοί του ελέγχου των καταθέσεων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, είναι δύο και συγκεκριμένα:

Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.

Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Σε ποιες καταθέσεις και φυσικά πρόσωπα θα επικεντρωθεί ο έλεγχος

Ταυτόχρονα, βάσει του νέου οργανογράμματος της ΑΑΔΕ από τον ερχόμενο μήνα και συγκεκριμένα από τις 6 Φεβρουαρίου στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μεσαίες και μεγάλες καταθέσεις.

Καταθέσεις: Σκληροί έλεγχοι

Μεταξύ των τμημάτων που εντάσσονται στον μηχανισμό της ΑΑΔΕ είναι το «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχου Φυσικών Προσώπων Μεγάλου και Μεσαίου Πλούτου».

Στόχος του νέου τμήματος είναι ο έλεγχος φυσικών προσώπων, εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΣ Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, υπερβαίνει αθροιστικά, από την 1η-12015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Τα ποσά δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2018 υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το 2015 και μετά.

«Χτενίζει» τραπεζικούς λογαριασμούς – Γιατί μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Οι μισοί, μόλις, ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι υπόλοιποι εκμεταλλεύτηκαν τη δίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023, εκπνέει σε ενάμιση μήνα, στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί καταβολές συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 42% των εγγεγραμμένων εσόδων από 2.830.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Επίσης έχει μειωθεί ο ρυθμός καταθέσεων πινακίδων. Την 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις εκούσιας ψηφιακής ακινησίας έφταναν τις 120.000 και από τον Δεκέμβρη έως σήμερα έχουν γίνει μόλις 7.000 άρσεις ψηφιακής ακινησίας.

Να σημειωθεί, ότι η παράταση, αφορά και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων, έτσι οι ιδιοκτήτες, συνήθως βαρέων οχημάτων, έχουν τη δυνατότητα να τα κυκλοφορούν δωρεάν για δύο μήνες.

Η παράταση δεν ισχύει για όσους έχουν σκοπό να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος.

Πώς βάζετε σε ακινησία το όχημά σας

Όσον αφορά στην ψηφιακή ακινησία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να θέσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο τους σε εκούσια ακινησία θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή myCAR στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
Πλειστηριασμού του οχήματος.
Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Tags: ΑΑΔΕΑΝΑΛΗΨΗΕΛΕΓΧΟΙΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣΚΑΤΑΘΕΣΗΛΕΦΤΑΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙΤΡΑΠΕΖΑΧΡΗΜΑΤΑ
Previous Post

Καρδιακό: Τα σημάδια προειδοποίησης ένα μήνα πριν συμβεί

Next Post

«Έριξε» το Taxisnet: Νέο επίδομα 400 ευρώ – Αίτηση ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης...

«Κανόνι» σε πασίγνωστη τράπεζα - Απολύσεις και λουκέτα

«Κανόνι» σε πασίγνωστη τράπεζα – Απολύσεις και λουκέτα

25 Μαρτίου 2023
Νέο τοπίο στο ρεύμα: Έκπληξη με τη ΔΕΗ και μεγάλη άνοδος

Νέο τοπίο στο ρεύμα: Έκπληξη με τη ΔΕΗ και μεγάλη άνοδος

25 Μαρτίου 2023
Σούπερ μάρκετ: Συναγερμός σε Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλο, LIDL - Έγινε το μεγάλο «μπαμ»

Συναγερμός σε Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλο, LIDL – Έγινε το μεγάλο «μπαμ»

25 Μαρτίου 2023
Έκτακτη επιδότηση 900 ευρώ: Ολοι δικαιούχοι - Τα τέσσερα κριτήρια και η αίτηση

Έκτακτη επιδότηση 900 ευρώ: Ολοι δικαιούχοι – Τα 4κριτήρια και η αίτηση

25 Μαρτίου 2023
Αλλαγή ώρας 2023: Σε λίγες... ώρες αλλάζει η ώρα - Γυρίστε τα ρολόγια

Αλλαγή ώρας 2023 σήμερα: Γυρίστε τα ρολόγια

25 Μαρτίου 2023
Σας «βρήκε» η ΑΑΔΕ: Άσχημα νέα αν έχετε αυτές τις καταθέσεις

Σας «βρήκε» η ΑΑΔΕ: Άσχημα νέα αν έχετε αυτές τις καταθέσεις

25 Μαρτίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr