Δυστυχώς! «Κόλαση» στα σούπερ μάρκετ με πασίγνωστα προϊόντα
Δυστυχώς, η πρόσφατη κακοκαιρία έφερε… κόλαση στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα σε πασίγνωστα προϊόντα… Νέο σπιράλ ακρίβειας σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που σημειώθηκαν στον κάμπο της Θεσσαλίας με την κακοκαιρία” Daniel”. Μάλιστα η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ” αναφέρει πως εμφανίστηκαν τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς: ελλείψεις σε προϊόντα […]

Δυστυχώς, η πρόσφατη κακοκαιρία έφερε… κόλαση στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα σε πασίγνωστα προϊόντα…
Νέο σπιράλ ακρίβειας σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που σημειώθηκαν στον κάμπο της Θεσσαλίας με την κακοκαιρία” Daniel”.
Μάλιστα η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ” αναφέρει πως εμφανίστηκαν τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς: ελλείψεις σε προϊόντα όπως κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας στα Τρίκαλα, οι εγκαταστάσεις της οποίας δέχθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλους όγκους νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή της.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα, τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία αλλά και οινοποιητικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία για κάποιο διάστημα να αντιμετωπίσει προβλήματα.
Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως βασικά είδη που παρήγαγε ο κάμπος της Θεσσαλίας, όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές είτε καταστράφηκαν στα χωράφια ή στις αποθήκες είτε είτε είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν
Η παραγωγή της Θεσσαλική γης
Μήλα: 131.016.712 τόνοι
Αχλάδια:53.419.340 τόνοι
Αμύγδαλα: 38.854.702 τόνοι
Κάστανα: 17.905.741 τόνοι
Ακτινίδια: 16.839.100 τόνοι
Κεράσια: 11.817.994 τόνοι
Σκληρό σιτάρι: 318 .120 τόνοι
Κριθάρι: 90.81 τόνοι
Μαλακό σιτάρι: 43.317 τόνοι
Μούστος: 16.778 τόνοι
Βρόμη 13.127 τόνοι
Ρεβίθια: 4.934 τόνοι
Φακή: 4.308 τόνοι
Κρεμμύδια: 4.067 τόνοι
Φασολάκια 2.924
Ελαιόλαδο: 2.736 τόνοι
Τι έδινε ο Κάμπος και τι θα έρθει τώρα πανάκριβο από το εξωτερικό
Ρεπορτάζ του Mega αναφέρει τι έδινε ο Κάμπος και τι θα έρθει τώρα πανάκριβο από το εξωτερικό:
52,8%: βιομηχανική ντομάτα
38%: βαμβάκι
54,7%: αχλάδια
51,7% αμύγδαλα
39,5% κάστανα
26,3% καρύδια
19,4% εγχώριο πρόβειο γάλα
13,7% εγχώριο αίγειο γάλα
18,5% βόειο κρέας
19,7% βόειο γάλα
10% χοιρινό κρέας
40% μαλακά τυριά
25% σκληρά τυριά
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το 40% των μαλακών τυριών που παραγόταν σε αυτές τις περιοχές , καταστράφηκε η κτηνοτροφία και θα λείψουν από την αγορά. Για αυτό τον λόγο οι επιχειρηματίες του κλάδου θα αναγκαστούν είτε να κάνουν ανατιμήσεις είτε να κάνουν εισαγωγές. Το ίδιο θα συμβεί και με τα κρέατα. .Το θέμα με την Θεσσαλία είναι η παραγωγή μας .Είναι αυτή η που ταΐζει και τον Βορρά και τον Νότο.
Σούπερ μάρκετ: Νέα «κρυφή» χρέωση για όλους – Τι πληρώνουμε
Σούπερ μάρκετ: Νέα χρέωση την οποία δεν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι οι καταναλωτές. Ποια είναι.
Όλες οι μεγάλες αλυσίδες έχουν βάλει μια νέα χρέωση το τελευταίο διάστημα.
Πρόκειται για την υπηρεσία διανομής στο σπίτι, όπου έχει αλλάξει το σκηνικό και χρεώνεται ο κόσμος πολύ παραπάνω.
Δείτε αναλυτικά…
Τι χρεώνουν έξτρα τα σούπερ μάρκετ
Σχεδόν σε όλες από τις μεγάλες αλυσίδες, για αγορές από 30 έως 100 ευρώ η χρέωση για παράδοση της παραγγελίας κατ’ οίκον είναι 5 ευρώ, ενώ δωρεάν, χωρίς δηλαδή χρέωση αποστολής, παραμένουν οι αγορές άνω των 100 ευρώ.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε χρέωση για παραγγελίες άνω των 30 με 50 ευρώ (ανάλογα την αλυσίδα), ενώ για παραγγελίες κάτω από αυτό το ποσό επέβαλλε χρέωση από 2 έως 6 ευρώ.
Κίνηση η οποία δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη καθώς ήταν δρομολογημένη και «πάγωσε» λόγω υψηλού πληθωρισμού.
Όπως προκύπτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των αλυσίδων,, η δωρεάν κατ’ οίκον παράδοση των προϊόντων οδηγεί σε μια απώλεια περίπου 10% του τζίρου.
Ποιες κατηγορίες προϊόντων φεύγουν από τα σούπερ μάρκετ
Μεγάλες αλλαγές θα έχουμε στις αλυσίδες τροφίμων αφού θα αποτελέσουν παρελθόν δεκάδες προϊόντα.
Όπως προκύπτει, τελειώνουν τα πλαστικά μιας χρήσης στα σούπερ μάρκετ της χώρας.
Το πλάνο είναι να περιοριστούν τα πλαστικά μέχρι το 2024, με στόχο την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Έτσι καταργούνται 10 κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης.
Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:
μαχαιροπίρουνα,
πιάτα,
καλαμάκια,
περιέκτες από φελιζόλ
κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,
περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
αναδευτήρες ποτών,
μπατονέτες,
στηρίγματα για μπαλόνια,
πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)
Στόχος της απαγόρευσης σε αυτά τα πλαστικά προϊόντα, είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.
Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται ο επανασχεδιασμός των προϊόντων με οικολογικό πρόσημο και τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% το 2029.
Το τρικ των σούπερ μάρκετ – Την πατάνε οι περισσότεροι
Με ποιο τρόπο οι αλυσίδες τροφίμων παίρνουν περισσότερα χρήματα από πελάτες δίχως να το υποψιάζονται.
Ό,τι περνάει από το χέρι τους κάνουν τα σούπερ μάρκετ ώστε να αυξήσουν το τζίρο τους.
Πως την “πατάνε” οι πελάτες και τελικά ξοδεύουν περισσότερα απ’ ότι υπολόγιζαν.
Όπως είναι γνωστό, η σχέση αγοραστή και αγοράς είναι αμφίδρομη και όποιος προσαρμόζεται πιο εύκολα και γρήγορα είναι ο τελικός νικητής.
Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν σαν όπλο την ανάπτυξη επιστημών, όπου δίνει δεδομένα για τη συμπεριφορά του καταναλωτή και πως αυτή μπορεί να καθοδηγηθεί.
Ο όρος «νευρομάρκετινγκ», είναι καινούργιος στο τομέα των αγορών. Πρόκειται για έναν τομέα του μάρκετινγκ, ο οποίος χρησιμοποιεί την νευροεπιστήμη με σκοπό την ανακάλυψη των υποσυνείδητων προτιμήσεων, αποφάσεων και κινήτρων των καταναλωτών.
Εκεί επενδύουν και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να έχουν το μέγιστο δυνατό κέρδος από κάθε καταναλωτή που περνάει την πόρτα τους.
Για παράδειγμα, τα είδη βασικής ανάγκης βρίσκονται στο πίσω μέρος του σούπερ μάρκετ. Ο λόγος απλός. Γιατί θα τα αγοράσεις σίγουρα. δεν χρειάζεται να τα δεις.
Γάλα, ψωμί, χαρτί τουαλέτας, καθαριστικά, σαμπουάν, είναι πάντα σε μέρος που δεν πέφτει το μάτι σου πάνω τους.
Αντιθέτως, σνακ, τυριά ακριβά αλλαντικά, κρέμες μαλλιών και οτιδήποτε μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτό μπαίνει στο δρόμο σου για τα βασικά αγαθά.
Όταν μπεις στο σούπερ μάρκετ τα πρώτα λεπτά είσαι ευάλωτος σε σπατάλες. Και εκεί ποντάρει το σούπερ μάρκετ, να έχεις γεμίσει το καρότσι πριν φτάσεις στα βασικά αγαθά.
Έχεις παρατηρήσει ότι ο τομέας της μαναβικής είναι πάντα στην αρχή και σε κεντρικό σημείο;
Οι αναλυτές ξέρουν, ότι λόγω των χαμηλών τιμών συνήθως των λαχανικών, ο εγκέφαλος μας καταναλώνει χωρίς να έχει αίσθηση ότι στο τέλος θα αυξηθεί ο λογαριασμός.
Επίσης οι διάδρομοι που φιλοξενούν, αγαθά που θα μπορούσες να μην πάρεις είναι πάντα μεγάλοι, για να έχουν περισσότερο κόσμο και να ντραπείς να αφήσεις πίσω κάτι που μετάνιωσες τελικά.
Συνεχίζεται η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ
Όπως προκύπτει, η ακρίβεια καλά κρατεί, ακόμη και από εβδομάδα σε εβδομάδα καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο.
Και όχι μόνο υποχώρησε κατέγραψε και τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη 4,1% η Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat.
Παρα ταύτα το ράλι των ανατιμήσεων συνεχίζεται και έρχεται να προστεθεί στη λίστα της ακρίβειας, η οποία, από τις αρχές του χρόνου, περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.500 προϊόντα, σε ποσοστό που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τo 20%.
Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων δεν αφορούν μόνο τα «επώνυμα», αλλά και τα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, το πρώτο τετράμηνο του 2023 οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανήλθαν στο 16,4%.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Απόστολος Ραυτόπουλος τονίζει οτι… βλέπουμε αυξήσεις σε προϊόντα εβδομάδα με την εβδομάδα. «Εχουμε αυξήσεις και στο καλάθι του νοικοκυριού και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, ξεπερνούν στο ίδιο προϊόν και στην ίδια αλυσίδα το ένα ευρώ».
Ο ίδιος καταγγέλει δε οτι, τα παραδείγματα ανατίμησης προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες είναι αναρίθμητα: «Πάριζα ιδιωτικής ετικέτας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 3,68 ευρώ και τώρα πήγε 5,18. Μπούτια κοτόπουλα ήταν 2,95 και τώρα από 3,25 ευρω και πάνω. Η ζάχαρη ήταν 1,15 και τώρα 1,25 ευρώ. Το ψωμί του τοστ ήταν 1,29 και τώρα 1,35 ευρώ. Οι φρυγανιές ήταν 1,19 και τώρα 1,38 ευρώ.Το ηλιέλαιο ήταν 1,75 και τώρα 1,99 ευρώ και η μαργαρίνη από 0,75 πήγε 1,03 ευρώ στην εβδομάδα που διανύουμε».
Απελπιστική εξέλιξη: Νέες αυξήσεις το φθινόπωρο
Μάλιστα επισημαίνει οτι η διατήρηση των τιμών στα τρόφιμα σε υψηλά επίπεδα δεν είναι συνέπεια της αργής αποκλιμάκωσης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν σημαντικές διαφορές:
«Στα αυγά (στην Ελλάδα 17,8% και στην ευρωζώνη 16,4%), στο ψωμί (στην Ελλάδα 17% και στην ευρωζώνη 14,6%), στο βούτυρο (στην Ελλάδα 16% και στην ευρωζώνη 6,1%), στο μοσχάρι (στην Ελλάδα 15,2% και στην ευρωζώνη 8,6%), στο χοιρινό (στην Ελλάδα 14,1% και στην Ευρωζώνη 10,6%) και τέλος στα φυτικά έλαια (στην Ελλάδα 14,8% και στην Ευρωζώνη 5,2%)».
Άλλωστε και τα ίδια τα στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι θα πρέπει να εξαντληθούν τα ακριβά αποθέματα σε πρώτες ύλες πριν αρχίσουν να υποχωρούν οι τιμές των τελικών προϊόντων, ενώ προβλέπουν συνέχιση των ανατιμήσεων τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.
Σύμφωνα Eurostat, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να τρέχει με 12,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά στα δέκα στελέχη της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο γύρο αυξήσεων στις τιμές μέσα στο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει η NielsenIQ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Shopper Trends Event 2023.
Περιορίζει τις αγορές του ο κόσμος
Με το ράφι του σούπερ μάρκετ – και όχι μόνο – λοιπόν να «καίει», ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μειώνουν τα ψώνια της εβδομάδας και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα έτοιμα γεύματα στο 48,3% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 41,1%.
Επιπλέον, οι καταναλωτές πλέον στρέφονται στα προϊόντα ετικέτας, ενώ επιλέγουν κατάστημα ανάλογα με τις εκάστοτε προσφορές.
Και παρόλο που οι πωλήσεις τροφίμων συνεχώς μειώνονται, οι συνεχείς ανατιμήσεις γεμίζουν τις τσέπες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που αύξησαν σημαντικά τον τζίρο τους από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις