Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΤουρισμόςΔυσάρεστη εξέλιξη για όσους θέλουν να πάνε διακοπές!

Δυσάρεστη εξέλιξη για όσους θέλουν να πάνε διακοπές!

Ακτοπλοϊκα: Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα για όσους θέλουν να πάνε διακοπές στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι. Δείτε στο newsme.gr το λόγο.

Αυξήθηκαν για άλλη μια φορά μέσα στο έτος οι τιμές για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην Ελλάδα.

Η αλλαγή έγινε στις 15 Ιουνίου λόγω του κόστους των καυσίμων, που εκτινάσσει τη λειτουργική δαπάνη ενός πλοίου στο 70%.

Το χειρότερο είναι ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο στα ακτοπλοϊκα, αλλά και στο φαγητό.

Ακτοπλοϊκα: Οι αλλαγές με λεπτομέρειες

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της ακτοπλοΐας, ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά χρειάζεται περίπου 33 τόνους καύσιμα την ημέρα για την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου.

Ο τόνος πετρελαίου, σήμερα, του καυσίμου «VLSFO», που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και χρησιμοποιείται σε πλοία που δεν έχουν τοποθετήσει scrubbers, άγγιξε τα 1.264 δολάρια τον τόνο, από 480 δολ. που ήταν πέρυσι.

Έτσι ένα πλοίο στη συγκεκριμένη γραμμή θα χρειαστεί μόνο για καύσιμα στο κάθε δρομολόγιο 41.250 ευρώ, από 15.840 ευρώ που χρειάζονταν πριν από ένα χρόνο περίπου.

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κινούνται μεσοσταθμικά από 5% έως 10%, ενώ σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και έφθανε μεσοσταθμικά το 10 με 12%.

Πληροφορίες αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αποκλείεται για κάποιους προορισμούς και δρομολόγια να υπάρξει και νέα μικρή αύξηση από 1ης Ιουλίου.

«Λέγαμε ότι το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα ωστόσο ήρθε και το συμβάν με τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο ο οποίος έχει εκτοξεύσει εδώ και λίγους μήνες το ενεργειακό κόστος των πλοίων» ανέφερε στέλεχος της ακτοπλοϊκής αγοράς.

Ακτοπλοϊκα: Παραδείγματα με αυξήσεις σε εισιτήρια

Στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος το ατομικό εισιτήριο από τα 35 ευρώ αυτή τη στιγμή άγγιξε τα 38 ευρώ αύξηση 8,57% ενώ στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος το ατομικό εισιτήριο από τα 32 ευρώ άγγιξε τα 35 ευρώ αύξηση 9,38%.

Στη γραμμή επίσης Ραφήνα-‘Ανδρο το ατομικό εισιτήριο από τα 23 ευρώ ανήλθε στα 25 ευρώ αύξηση 8,70%

Από Πειραιά για Νάξο το ατομικό εισιτήριο από 45,50 ευρώ έφθασε τα 48 ευρώ, αύξηση 5,49% ενώ για το ταχύπλοα το ατομικό εισιτήριο στην ίδια γραμμή από τα 63,70 άγγιξε τα 67,40 ευρώ.

Στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος το ατομικό εισιτήριο από τα 82,50 ευρώ διαμορφώθηκε στα 86,50 ευρώ αύξηση 4,85%.

Στη γραμμή Πειραιάς-Πάτμος από τα 50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 52,50 ευρώ αύξηση 4% και στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος από 44,50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώνεται στα 46,50 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος το ατομικό εισιτήριο από τα 43 ευρώ διαμορφώνεται στα 45,50 ευρώ.

Στη γραμμή Πειραιά-Ρόδος για τέσσερα άτομα με ένα ΙΧ το συνολικό κόστος εισιτηρίων από 466,50 ευρώ διαμορφώνεται στα 489,50 ευρώ αύξηση 4,93%

Σημειώνεται ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα έχουν θέσει ζήτημα αναπροσαρμογής των μισθωμάτων στα δρομολόγια των μονοετών συμβάσεων της ακτοπλοΐας, και για τις οποίες δεν προβλέπεται ρήτρα καυσίμου βάση του σχετικού νόμου.

Πρόκειται για συνολικά 42 ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο κόστος θα αγγίξει περίπου τα 15 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας από τις αρχές Απριλίου έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας, που εκτελούν δρομολογιακές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας με πολυετείς συμβάσεις και στις οποίες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ρήτρα καυσίμου. Όλες οι άγονες γραμμές είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ξαπλώστρες που αξίζουν… χρυσό

Όσοι θα θελήσουν να περάσουν μία ζεστή ημέρα σε κάποια από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής, θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η ξαπλώστρα είναι πια.. ακριβό σπορ.

Μάλιστα, σε κάποιες ένα σετ ξαπλώστρας μπορεί να κοστίζει πιο πολύ και από τα εισιτήρια για μονοήμερη στην Αίγινα!

Ενδεικτικά οι τιμές στην Αττική
Αστέρα Βουλιαγμένης (Astir Beach)

Καθημερινές

Τιμή σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα): 50 ευρώ

Σαββατοκύριακα και αργίες

Τιμή σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα): 80 ευρώ

Παιδιά 4-12 ετών: 20 ευρώ

Τιμές για online κρατήσεις:

Καθημερινές

Πρώτη σειρά: 80 ευρώ

Δεύτερη σειρά και πίσω: 70 ευρώ

Σαββατοκύριακο

Πρώτη σειρά: 160 ευρώ

Δεύτερη σειρά και πίσω: 140 ευρώ

Ζen Beach, Καβούρι

Καθημερινές:

Πρώτη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 55 ευρώ

Δεύτερη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 45 ευρώ

Τρίτη σειρά και πίσω- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία, κοστίζει 35 ευρώ

Σαββατοκύριακα:

Πρώτη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 65 ευρώ

Δεύτερη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 55 ευρώ

Τρίτη σειρά και πίσω- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία, κοστίζει 45 ευρώ

Krabo Beach, Καβούρι

Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες τις καθημερινές: 60 ευρώ

Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες τα Σαββατοκύριακα: 120 ευρώ

Έξτρα πουφ: 30 ευρώ

Dot Beach, Βούλα

Σετ ομπρέλα: 40 ευρώ

Σετ ομπρέλα πρώτη σειρά: 50 ευρώ

APOLLON BEACH, Καβούρι

Καθημερινές: 39 ευρώ το σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα)

Σαββατοκύριακα και αργίες: 42 ευρώ το σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα)

Αegeon Beach, Σούνιο

Καθημερινές: Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 20 ευρώ

Σαββατοκύριακο: Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 30 ευρώ

Ένα κομμάτι της παραλίας έχει μετατραπεί σε VIP ζώνη με εντελώς διαφορετική τιμολόγηση

EverEden Beach, Ανάβυσσος +

Καθημερινές

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 10 ευρώ

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στο deck: 25 ευρώ

Κρεβάτι στην παραλία: 30 ευρώ

Σαββατοκύριακο

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 25 ευρώ

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στο deck: 50 ευρώ

Κρεβάτι στην παραλία: 60 ευρώ

Υπάρχουν βέβαια και οι παραλίες στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τη Βάρκιζα, όπου πληρώνεις είσοδο από 5 έως 8 ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι εξασφαλισμένη η ξαπλώστρα, η οποία έχει έξτρα χρεώση.

Τι ισχύει στη Χαλκιδική

Δύσκολα είναι φέτος και στην Χαλκιδική. Σαν να μην έφτανε η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, οι εκδρομείς θα πρέπει να υπολογίσουν και τα έξοδα στην παραλία, τα οποία φαίνεται να είναι πολλά για μία μέση οικογένεια ή για παρέες νέων.

Έως και 50 ευρώ για μία ξαπλώστρα μπροστά στη θάλασσα

Ενδεικτικά, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, το οποίο είναι σε πιο κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, γνωστά beach bar χρεώνουν έως και 50 ευρώ την ξαπλώστρα, αν βρίσκεται στις δύο μπροστινές σειρές της παραλίας, όπως στην περίπτωση συγκεκριμένης επιχείρησης στο Πευκοχώρι, σύμφωνα με το thestival.gr

Σε παρόμοια κλίμακα κυμαίνονται οι τιμές και στα beach bar στην Επανομή. Σε κάποια μάλιστα συστήνεται η κράτηση ξαπλώστρας, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη. Η ξαπλώστρα και εκεί κοστολογείται στα 50 ευρώ, εφόσον βρίσκεται στην πρώτη σειρά της παραλίας. Αν πάλι επιλέξετε ξαπλώστρες λίγο πιο πίσω από την πρώτη σειρά, τότε η τιμή πέφτει σταδιακά, καθώς η δεύτερη σειρά κοστολογείται στα 45 ευρώ, ενώ στις τελευταίες σειρές οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ.

Πιο προσιτές οι τιμές στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής

Παρότι και στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής παρατηρείται σε γνωστά beach bar η πολιτική ελάχιστης κατανάλωσης ή χρέωση της ξαπλώστρας, οι τιμές φαίνεται να είναι καλύτερες.

Ενδεικτικά, σε beach bar”, σε ένα ειδυλλιακό μέρος στη Βουρβουρού, ισχύει μόνο ελάχιστη κατανάλωση 5 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή στην τιμή του καφέ, χωρίς να χρεωθεί ο πελάτης επιπλέον για την ξαπλώστρα.

Σε μπαρ, κοντά στην παραλία Αρμενιστής, οι ξαπλώστρες χρεώνονται ανάλογα τη σειρά, με την πιο φθηνή να κυμαίνεται στα 9 ευρώ, ενώ η ακριβότερη αγγίζει τα 23 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι πολλά beach bar ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές τους για μία ξαπλώστρα, υπάρχουν και αντίστοιχα στη Χαλκιδική τα οποία δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα την πολιτική χρέωσης της ξαπλώστρας.

Τι γίνεται στη Μύκονο

Η Μύκονος ανέκαθεν ήταν ο προορισμός για χλιδάτες διακοπές. Έτσι και φέτος ένα μπάνιο σε μία από τις πασίγνωστες παραλίες της θα κοστίζουν στον μέσο Έλληνα τουλάχιστον ένα μηνιάτικο!

Έτσι, αν θες να απλώσεις την πετσέτα σου στις πιο in παραλίες θα πρέπει να δώσεις εκατοντάδες ευρώ.

Για παράδειγμα στο Principote ένα σετ κοστίζει 140 ευρώ για δύο άτομα.

Στο Nammos για να κάτσεις στην πρώτη σειρά, το κόστος είναι 300 ευρώ για δυο ξαπλώστρες. Από τη δεύτερη έως και πέμπτη σειρά, η τιμή είναι χαμηλότερη, καθώς πρέπει να διαθέσεις 210 ευρώ για το σετ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ