Δυάρεστα νέα για συνταξιούχους: Ποιοι θα επιστρέψουν στο κράτος χιλιάδες ευρώ

Σϋμφωνα με δημοσιεύματα, συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν πίσω αναδρομικά.

Δυάρεστα νέα για συνταξιούχους: Ποιοι θα επιστρέψουν στο κράτος χιλιάδες ευρώ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητεί από τους συνταξιούχους την επιστροφή αναδρομικών ποσών.

Αυτή η αίτηση αφορά εκείνους που, εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου, μετά τη σύνταξή τους, είχαν λάβει μισθό υψηλότερο από αυτόν που είχαν δικαιούντο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα νομικά τμήματά τους είτε δεν γνώριζαν είτε δεν εφάρμοζαν τις αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο όπως αυτές επιβλήθηκαν το 2015 και συνέχιζαν να καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς από αυτούς που έπρεπε.

Ωστόσο, τώρα το κράτος ζητά από τους συνταξιούχους να πληρώσουν τα σπασμένα χρόνια μετά, με αναδρομικά που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τις 25.000 με 30.000 ευρώ.

Αν οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται θα πρέπει να γυρίσουν στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο.

Αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν κινηθεί δικαστικά, όμως το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια, κατά κύριο λόγο με αφορμή μία εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία καλούνταν οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να δηλώνουν σε εξάμηνη βάση τυχόν πρόσθετες αμοιβές και εισοδήματα που λαμβάνουν από άλλες θέσεις εργασίας ή και από συντάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα έχει πάει στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη.

Συντάξεις: Ξανά στις 200.000 εκκρεμότητες

Κοντά στις 200.000 εξακολουθούν να κινούνται οι εκκρεμότητες στις συντάξεις, παρά τις εκκαθαρίσεις δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων την περίοδο 2022-23.

Αλλά καθώς η διεκπεραίωση των φακέλων έγινε με fast track διαδικασίες, υπάρχουν αυτή τη φορά 11.500 συντάξεις με λάθη υπολογισμού και χιλιάδες άλλα παράπονα και αιτήσεις θεραπείας.

Στον ΕΦΚΑ, για κύρια σύνταξη, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εκκρεμότητα σχεδόν 50.000 αιτήσεις, συν 28.000 φάκελοι οι οποίοι αφορούν σε μεικτό χρόνο ασφάλισης στην ημεδαπή και σε χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα στο ΕΤΕΑΕΠ συσσωρεύονται 105.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.

Συνολικά, μαζί με τις 11.5000 αιτήσεις για διορθώσεις (λάθη υπολογισμού), οι συνολικές εκκρεμότητες ανέρχονται στις 195.000.